Goed spelend Appingedam klopt Lycurgus

Na drie wedstrijden achter elkaar niet te hebben gescoord, reisde Appingedam zaterdag met gemengde gevoelens af naar Groningen om het tegen Lycurgus op te nemen. Voor de aftrap de nummer vier van de derde klasse C. na negentig minuten kon het team van trainer Gerard Zeeman tevreden huiswaarts keren. De Damsters hadden drie punten in de zak gestoken middels een 2-5 overwinning.

Appingedam startte zonder de nog steeds geblesseerde Zacharias Douma en de niet geheel fitte topscorer Elsin Yilmaz. Ook Yivan Vroom was niet helemaal fit, maar verscheen toch aan de aftrap. Doan Ibraimi was na een schorsing van vier wedstrijden wel weer van de partij. De gasten kenden een droomstart. Vanaf de aftrap werd Swendly Martina op rechts gelanceerd. Hij gaf een voorzet die binnen de zestien meter door een verdediger met de hand werd beroerd. De toegekende strafschop was een prooi voor Anthon Hoorndijk, die de doelman van de thuisclub kansloos liet en de stand op 0-1 bracht.

De door Gorecht gepasseerde titelkandidaat speelde zeer aanvallend. De tegenstoten van Lycurgus, dat veelal de lange bal hanteerde, waren niet ongevaarlijk. Door een onoplettendheid in de verdediging kwam de spits van de thuisclub vrij voor keeper Jermer Kiewiet en zonder ook maar enige tegenstand kon hij de bal in het doel koppen: 1-1. Er waren op dat moment nog maar zes minuten gespeeld.

De tegengoal betekende een domper voor de Damsters, maar ze pakten het spel direct weer op en waren vooral over rechts gevaarlijk. In de 20e minuut mocht Roy de Groot op een afstand van een meter of vijfentwintig een vrije trap nemen. Zonder ook maar iets te raken, stuiterde de bal vlak voor de keeper en verdween vervolgens in het doel: 1-2. Even later kreeg Lycurgus een beste kans om de score weer gelijk te trekken, maar de schutter miste richtingsgevoel en het schot ging dan ook ver naast.

In de 25e minuut toverde Appingedam een fraaie aanval uit de hoed. Vroom mocht op rechts vertrekken, zette goed door en bereikte Hoorndijk die uit de draai zijn tweede doelpunt liet aantekenen en de stand op 1-3 bracht. De witzwarten lieten er geen gras over groeien en uit een van de prima aanvallen werd Martina in de 31e in de punt aangespeeld. Zijn schot verdween buiten bereik van de Lycurgus-keeper in het doel: 1-4. Het laatste kwartier van de eerste helft ging de wedstrijd gelijk op. Terwijl iedereen dacht dat de rust met 1-4 zou aanbreken, lette de Damster verdediging even niet op en kon Lycurgus tot 2-4 terugkomen.

De tweede helft begon met Yilmaz en zonder Vroom. Lycurgus, met de straffe wind in de rug, begon voortvarend aan het tweede bedrijf en probeerde met een snel doelpunt terug in de wedstrijd te komen. Dat lukte bijna, toen een schot buiten bereik van Kiewiet op de paal belandde. Appingedam schrok, maar herstelde zich meteen. In de tegenaanval had Johannes Huisman de 2-5 op de schoen. Hij kwam een teenlengte te kort. De bezoekers hielden het initiatief en bleven de aanval zoeken.

In de 70e minuut kreeg Lycurgus de laatste kans om de score te verbeteren, maar Kiewiet kon de bal op het nippertje wegtikken. Vlak daarna ontssnapte Appingedam over rechts. Huisman gaf een voorzet op maat die door Martina werd opgepikt. Hij snelde richting Lycurgus-doel, haalde snoeihard met links uit en bracht met zijn tweede treffer de stand op 2-5. Daarmee was het duel wel gespeeld. Lycurgus was op en Appingedam liet niet toe dat de gastheren nog gevaarlijk werden. In de laatste minuten kreeg Appingedam door Job Kool nog een aantal goede kansen om de score op te voeren, maar de bal wilde er niet meer in.

Een bij vlagen goed spelend Appingedam had verdiend gewonnen. In de top van de derde klasse C blijft het spannend. Zowel Gorecht als Appingedam kunnen zich geen misstap meer veroorloven. Zaterdag staat voor Appingedam de inhaalwedstrijd in en tegen Noordwolde op het programma.

* Lycurgus – Appingedam 2-5 (2-4). Anthon Hoorndijk 0-1;  Gerben Wennemars 1-1; Roy de Groot 1-2; Anthon Hoorndijk 1-3; Swendly Martina 1-4; Erwin Pomstra 2-4; Swendly Martina 2-5.

No Replies to "Goed spelend Appingedam klopt Lycurgus"