De Fivel knokt zich naar overwinning

defivelnoordwolde
De op de grond liggende Jorrit Borgman kijkt toe hoe de opspringende Cees bij de Leij, zijn teamgenoot Patrick Benink (9) en Laurens Hijlkema een duel om de bal uitvechten.

De Fivel heeft het midweekse duel tegen Noordwolde met 2-1 weten te winnen. Hoogdravend was het allemaal niet. Sterker nog, er kon zelfs niet gesproken worden van een wedstrijd waarin het niveau van de derde klasse gehaald werd. Misschien waren de belangen daarvoor wel net even te groot. Beide ploegen wisten namelijk dat er gewonnen moest worden om uit de klauwen van het degradatiespook te blijven, danwel te geraken. 

Het andere Oranje begon veel te slap op het eigen E.J. Keijer-sportpark. Het voetbal onder de kerktoren was allesbehalve goed, de inzet te slap. Noordwolde leek daar beter in de gaten te hebben dat er stappen richting klassebehoud gezet moesten worden. Hoewel de gasten ook niet bijster goed speelden, gooiden ze wel meer energie in de strijd en zaten ze veel korter op de bal.

Nadat Marco Vos en Patrick Benink tevergeefs hadden geprobeerd om doelman Ruud Kuizenga te verschalken, was Antonie Buist wel succesvol. En dat was net op het moment dat De Fivel iets te aanvallend stond en de bal achter de Riepster defensie werd gedeponeerd. Buist had links van het veld alleen Kuizenga nog voor zich, plaatste een bekeken schot en liet zich vervolgens feliciteren: 0-1.

In de 34e minuut leek Wouter de Vroome op weg naar de gelijkmaker te zijn. Hij werd goed weggestuurd door Jacob Havinga, had een vrij veld voor zich maar was niet zeker van zichzelf en probeerde met een breedtepass iemand van zijn ploeggenoten te bereiken. Weg was de mogelijkheid, maar lang getreurd werd er niet. Twee minuten later was het namelijk wel raak.

Cees bij de Leij probeerde goalie Lennart Havinga met een schuiver te verrassen. De sluitpost kreeg het leer niet klemvast in de vingers maar had het geluk dat de bal na zijn escapade naast het doel caramboleerde. De doeltrap en het aansluitende uitverdedigen verliep niet helemaal naar wens. Het speeltuig was binnen de kortste keren  terug in het strafschopgebied van Noordwolde. Tot overmaat van ramp kreeg Jorrit Dijkstra de bal ook nog eens verkeerd op het hoofd waarop het leer voor de voeten van aanvoerder Geert van der Veen plofte. Hij had niet veel tijd nodig om doeltreffend uit te halen: 1-1.

De Fivel had zich na het aarzelende begin wat hervonden en leek de zaken nu wel serieus aan te willen pakken. Na de rust was dat nog meer het geval. Noordwolde probeerde het wel, was zelfs even dicht bij de voorsprong toen Kuizenga iets te aarzelend uit zijn kooi kwam, maar kreeg uiteindelijk de kous op de kop. De verdediging van Noordwolde kreeg de bal niet weg na een vrije trap. Het speeltuig werd door Cees bij de Leij opgepikt en buiten het bereik van doelman Havinga tegen het nylon geschoten: 2-1.

Vanaf dat moment hadden de gastheren iets meer van het spel en zwijnde Noordwolde nadrukkelijk. Geert van der Veen worstelde zich door de geelzwarte verdedigingsmuur en leverde het leer in bij Jacob Havinga. Diens schot toucheerde de buitenkant van de paal.

Het was het laatste wapenfeit van de tweede helft die vooral gedomineerd werd door een stormachtige wind, hagel, slagregens en matig voetbal. De Fivel kon er niet om malen. Het weet zich vrijwel verzekerd van nog een jaar in de derde klasse en verliet met een opgewekt gezicht het doorweekte veld. Ook de naar Zeerijp gekomen spelers van Poolster, zaterdag in Spijk de tegenstander van De Fivel, gingen met een goed gevoel naar huis. Dankzij de zege staan de Spijksters namelijk, al is het dan ook alleen op basis van het doelsaldo, boven de vermaledijde streep die aangeeft dat er degradatievoetbal gespeeld moet worden.

* De Fivel – Noordwolde 2-1 (1-1). Antonie Buist 0-1; Geert van der Veen 1-1; Cees bij de Leij 2-1

No Replies to "De Fivel knokt zich naar overwinning"