Duel ZEC-Stedum eindigt in roodgekleurde remise

Stedum is tegen de Zandeweerster Eppenhuizen Combinatie dinsdagavond niet verder gekomen dan een gelijkspel. Het werd 1-1 en de Stedumers kwamen met drie keer rood  van het veld af. Scheidsrechter Roelf Doornbos uit Uithuizen stuurde achtereenvolgens Jaap Dijkema en Wolter van Zanten met rechtstreeks rood naar de kleedkamer en Klaas Lubbers kreeg twee keer geel en kon dus ook vertrekken. Voor zo’n vijftig toeschouwers kwamen beide ploegen moeilijk tot aanvaardbaar voetbal, mede door de harde wind en het gladde veld door de hevige regenval.

door Kees Mulder

Stedum combineerde wel wat beter en al in de 8e minuut leek men op voorsprong te komen toen de meegekomen linkerverdediger Wolter van Zanten een goeie voorzet afleverde op Ferdi de Jonge die zijn inzet tegen de paal zag belanden. In dezelfde minuut later stond Van Zanten weer aan de basis van een assist en wel op spits Siebrand Dijkema die de bal heel slapjes naast schoot. ZEC deed een minuut later van zich spreken. Spits Richard Knol mocht een vrije trap nemen op zo’n twintig meter van het doel maar vond doelman Dirk Pijl op zijn weg die de bal ternauwernood weg wist te peren. Niemand van ZEC was er als de kippen bij om af te drukken.

Na ongeveer een kwartier kreeg ZEC wederom een kans. Stedumer Jan Spijk verspeelde de bal op het middenveld aan Richard Knol die onmiddellijk spits Erik Bos aan de linkerkant van het veld de diepte in stuurde. De lob over de uit zijn doel komende Dirk Pijl ging net naast. De kansenverhouding was op dat moment fifty-fifty.  De eerste helft was ongeveer halverwege toen Matthjs Colstee van Stedum een niet te missen kopkans kreeg. De bal verdween naast het doel na weer een voorzet van Wolter van Zanten. Nog geen twee minuten later was het Matthijs Colstee die op rechts langs zijn tegenstander glipte een puike voorzet gaf op Siebrand Dijkema. Hij maaide over de bal heen en dus was de kans weg. Even later moest aanvoerder Ferdi de Jonge van Stedum wegens een blessure vervangen worden door Bert Weesepoel. Het was duidelijk te zien dat Weesepoel wedstrijdritme ontbeerde.

Na een half uur verzond laatste man Klaas Lubbers een mooie dieptepass op Diederik Dijk die meteen met links uithaalde, doch zijn inzet werd gepareerd door doelman Jan Posthumus van ZEC. Posthumus, spelend met rugnummer 50, maar zelf een jaar jonger is nog altijd zeer betrouwbaar in het doel van de groenwitten. Tien minuten later leek Stedum op voorsprong te komen maar Siebrand Dijkema treuzelde op vijf meter van het doel veel te lang zodat een verdediger van ZEC de bal weg kon werken. De thuisploeg kreeg op slag van rust via Jari Koopman een vrije trap te nemen. Ook deze werd een prooi voor doelman Dirk Pijl en zo werd de rust bereikt met een 0-0 stand.

De tweede helft was het aankijken nauwelijks waard. Wel ontstonden er veel irritaties over een weer, mede als gevolg van het warrig fluiten van de man in het blauw. Na een uur spelen claimde ZEC terecht een strafschop. Spits Erik Bos werd duidelijk zichtbaar en hoorbaar langs de kant aangetikt maar scheidsrechter Doornbos liet tot ieders verrassing doorspelen. Aan de tegenaanval wist Stedum een corner over te houden. Diederik Dijk schoot de bal voor, die precies op het hoofd van Jaap Dijkema landde. In plaats van naar beneden te koppen verdween de bal over het doel.

Stedum begon op dat moment van het windvoordeel te profiteren, maar overtuigend ging dit allerminst. ZEC kwam er niet echt meer uit en moest alle zeilen bijzetten om te overleven. Halverwege de tweede helft kwamen de gasten op voorsprong. In een scrimmage voor het doel was het Tiemen Dijk die het laatste zetje mocht geven: 0-1.  Bij ZEC werden de moegestreden Erik Bos en Jasper Dijk vervangen door Roland Boelema en Roan Compaan. Ook trainer Leendert Nieborg van Stedum dacht te moeten wisselen. De hardwerkende Robbert Slager moest om onduidelijke redenen plaats maken voor Lorenzo Spitsbaard.

ZEC schakelde een tandje bij en zo speelde verdediger Wolter van Zanten te zacht terug op Klaas Lubbers waardoor Arjan Wieringa namens de gastheren een vrije doortocht kreeg naar het doel van Stedum. De inzet verdween naast. Even later ontstond het eerste opstootje voor het doel van Stedum. Tiemen Dijk zou zijn neergelegd door een speler van ZEC maar de leidsman had niks gezien, ondanks felle protesten van Stedum. Even later mocht middenvelder Jari Koopman van ZEC van geluk spreken dat hij geen rode kaart kreeg na een gemene tackle op Bert Weesepoel.

Diederik Dijk, één van de betere spelers van Stedum werd gewisseld ten faveure van Armando de Jonge. Het spel werd er hierdoor niet beter op. Veel aanvallen gingen over de linkerkant. Er lag echter veel meer ruimte aan de rechterkant van het veld. Vanaf de 82e minuut werd het rood voor de ogen van alles wat Stedum een warm hart toedroeg. Eerst was het Jaap Dijkema die terecht rood kreeg wegens natrappen op invaller Roan Compaan, notabene nog op de helft van ZEC. Geen handige actie van Dijkema die hierdoor de wedstrijd tegen Pelikaan S. over twee weken moet missen.

Nog geen drie minuten later beging Wolter van Zanten een oliedomme overtreding bij de hoekvlag van ZEC. Ook Van Zanten mocht zich van scheidsrechter Doorbos terecht gaan douchen en ziet het duel met Pelikaan S. eveneens aan zijn neus voorbij gaan.Voor trainer Leendert Nieborg zal het een hele puzzel worden om dan een representatief elftal op de been te krijgen.

Tot overmaat van ramp kreeg Klaas Lubbers van Stedum in de slotfase van de wedstrijd zijn tweede gele kaart en kon zich ook gaan douchen. Het leek er even op dat scheidsrechter Doorbos het duel zou staken in de 88e minuut, maar gelukkig kwam de leidsman tot inkeer. Op dat moment was de stand gelijk want het was Marcel Wit die van dichtbij doelman Dirk Pijl met een harde schuiver passeerde. Eindstand 1-1.

Een grote domper voor Stedum, omdat men twee kostbare punten liet liggen in de strijd om de derde plaats die recht geeft op nacompetitie voor promotie naar de vierde klasse. Stedum is zaterdag vrij en zal op 19 april tegen aanstaande kampioen Pelikaan S. spelen. ZEC maakt e zaterdag de verre reis naar Boerakker.

* ZEC-Stedum 1-1 (0-0).  Tiemen Dijk 0-1; Marcel Wit 1-1

No Replies to "Duel ZEC-Stedum eindigt in roodgekleurde remise"