Topturnen in De Mencke in Uithuizen

turneneemsmond
Op welk niveau het ook was, de turnsters lieten zich van hun beste zijde zien.

Sporthal De Mencke in Uithuizen is een weekend lang het thuis geweest van topturnsters. Op zaterdag en zondag zijn zo’n 440 turnsters uit heel Nederland in actie geweest om zich voor het NK te plaatsen. Met als hoogtepunt de EK-kwalificatie op zaterdagmiddag voor junioren en senioren. Het Eemsmond Turnevent, georganiseerd door GAV Unitas uit Usquert, in samenwerking  met de Landelijke Technische Commissie Turnen Dames van de KNGU, kan met recht een groot succes genoemd worden.

Op donderdagavond werd met het opbouwen van de turnzaal begonnen. Vier zeecontainers vol toestellen en randapparatuur werden door een grote groep vrijwilligers van GAV Unitas uit Usquert samen met de medewerkers van de KNGU in de zaal gezet zodat op vrijdag een zesrtiental topsport-turnsters, bestaande uit acht senioren en acht junioren, een morgen en middag podiumtraining konden afwerken. De dames van topsport reisden op donderdag samen met hun trainers, fysio en sportarts naar het hoge noorden waar ze tot en met zaterdag verbleven. De wedstrijd van zaterdag was de tweede van drie kwalificatiewedstrijden.  De turnsters proberen zich te kwalificeren voor het EK turnen in Sofia in mei van dit jaar.

Op zaterdagmorgen half acht waren kwamen de eerste trainers met turnsters naar De Mencke toe. Voor velen een lange reis want ze kwamen uit het hele land. Sommigen waren al een dag ervoor aangekomen. De tribune vulde snel en om kwart voor negen werd met de warming-up begonnen. Om klokslag negen uur begon de opmars en de opening van de eerste wedstrijddag. Over de hele dag waren er vijf wedstrijdrondes. Rond twaalf uur werd het erg druk op de tribune. Diverse verslaggevers namen plaats op de perstribune. Veel mensen kwamen juist voor de derde wedstrijd waarin de topturnsters van Nederland moesten turnen. Bekende namen zoals Sanne en Lieke Wevers, Lisa Top en Julia Bombach kwamen in actie.

Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond opende wedstrijd waarbij iedereen welkom werd geheten en GAV Unitas werd bedankt voor het organiseren van deze wedstrijd. Ook de vele vrijwilligers, sponsoren en de KNGU werden in het zonnetje gezet. Ze wenste de dames heel veel succes waarna de turnsters met hun wedstrijd konden beginnen.  Het publiek kwam ogen te kort om alle mooie oefeningen te zien. De turnsters werden flink aangemoedigd door het publiek en teamgenootjes en als dank kregen ze een luid applaus voor de mooie en moeilijke oefeningen op sprong, balk, vloer en brug. Uiteindelijk werd bij de senioren Lisa Top eerste, Julia Bombach tweede en Vera van Pol derde .

Bij de junioren eindigde op de eerste plaats Wendy de Jong op de tweede plaats Isa Maassen en als derde eindigde Pien Jansen. Zij zijn een stap dichter bij plaatsing voor het EK. Bestuuslid Marian Bakker kreeg uit handen van Hans Gootjes, topmanager van KNGU topsport, een bronzen beeldje overhandigd als dank voor het ontvangen en verzorgen van het topsportteam.
Na deze wedstrijd moesten er nog twee wedstrijden worden afgewerkt. De laatste wedstrijd was tegen negen uur in de avond afgelopen. De turnsters keerden huiswaarts en de juryleden en de wedstrijdleiding vertrokken naar het hotel om zich de volgende dag weer op tijd te melden.
Op zondag kwamen ongeveer 220 turnsters in actie. Deze turnsters komen uit in de derde divisie in verschillende niveaus van instap tot senior. Ook deze turnsters kwamen uit heel Nederland. Net als de zaterdag verliep ook deze dag zeer gestructureerd en ordelijk. Ook vandaag genoot veel publiek van de prachtige oefeningen. De turnsters worden beoordeeld door de KNGU opgeleide juryleden.  Ook de juryleden doen dit geheel vrijwilliger. Rond de klok van acht uur werden laatste medailles uitgereikt. Uit handen van Maarten Kraneveld, voorzitter van het Landelijke Technisch Commissie turnen dames kreeg Marian Bakker een glasornament overhandigd. Als dank voor de gehele organisatie. Toen de laatste turnsters de vloer had verlaten stond een grote groep vrijwilligers klaar om de zaal weer op te ruimen. Twee uur later was de hele sporthal weer leeg.

Het bestuur kijkt terug op een super geslaagd Eemsmond Turnevent. Het evenement werd door ongeveer  1500 bezoekers bekeken, er hielpen ongeveer 80 vrijwilligers en er waren zo’n 50 juryleden en KNGU medewerkers. De Usquerder vereniging heeft met dit evenement de Gemeente Eemsmond, de eigen club en Usquert positief op de kaart gezet. ‘Er gaat dus zeker nog iets boven Groningen. We zijn niet wereldvreemd, vallen niet van Nederland en ze kunnen ons ook nog verstaan.  Het bestuur heeft heel veel complimenten mogen ontvangen voor de hele organisatie. Wij zijn daar zeer trots op maar zonder de vrijwilligers en de vele sponsoren van GAV Unitas had dit niet mogelijk geweest. Onze dank daarvoor is groot’, zeggen Gieny Gangl, Baukje Lambers, Diana Haan en Marian Bakker namens de vereniging.

No Replies to "Topturnen in De Mencke in Uithuizen"