Zorgen blijven voor Corenos na verlies bij Noordpool

noordpool-corenos
Wouter ten Harkel en Wesley Dijksterhuis van Corenos  (v.l.n.r) in een gevecht om de bal met de Noordpool-spelers Richard Haan en Alwin de Winter (6). Verdediger Stefan Hemmes van Noordpool ziet het van een afstandje aan (foto: Antje ten Harkel-Meijer).

Noordpool heeft het klassebehoud min of meer wel veilig gesteld in de tegenvallende derby tegen Corenos uit Roodeschool. De ploeg van trainer Erik Zuidema moest al na dertig minuten met tien man verder omdat Siert Brontsema in een duel met Jega Uruthirasingam van Noordpool de rode kaart kreeg van scheidsrechter De Clou uit Delfzijl. Het was Jega Uruthirasingam die voor de tribune de eerste overtreding beging, doch de leidsman liet doorspelen waarna Brontsema zijn tegenstrever bij beide benen vastpakte. Misschien wel volgens de regels gefloten, maar jammer voor de toeschouwers, want vanaf dat moment werd het duel nooit meer spannend.

door Kees Mulder

Voorafgaand aan de wedstrijd nam Noordpool afscheid van alleskunner Theo Hilbert. Hij werd bedankt voor zijn inzet gedurende 48 jaar en kreeg uit handen van Geert Jan Zijlstra een mooi ingelijste wedstrijdshirt met nummer 48 overhandigd en een bos bloemen. Oud-trainer Louis Korenhof verteld ook nog wat anekdotes uit zijn trainerscarrière bij Noordpool.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Le Clou nam Corenos het initiatief, doch de eerste de beste kans was voor Noordpool na acht minuten spelen. De gevaarlijkste man aan Noordpoolzijde, Richard Haan, legde de bal panklaar op het hoofd van Alwin de Winter. Zijn kopbal ging echter naast, waardoor Corenos met de schrik vrij kwam. Gaandeweg de eerste helft nam Noordpool het initiatief over.

Aanvoerder Aalderd Duinkerken had het moeilijk tegen zijn bewaker Christiaan Eleveld en zodoende konden beide spitsen Lars Baar en Erik Zuidema maar moeilijk bereikt worden. Halverwege de eerste helft kwam Noordpool op voorsprong. Een prachtige pass van aanvoerder Johan Kluin van ongeveer veertig meter bereikte Richard Haan die verdediger Mark Bakker van Corenos het bos instuurde en met een fantastische lob doelman Willem Duinkerken verschalkte. De keeper van Corenos had waarschijnlijk zijn laatste de derby op dit niveau heel anders voorgesteld want kort na het tegendoelpunt moest hij zich met een liesblessure laten vervangen door de pas 17-jarige Sven Knot. Duinkerken baalde zichtbaar dat hij gewisseld moest worden.

Dit betekende dat de beide broers Knot tegenover elkaar in het doel stonden, want de elf jaar oudere broer Geert Knot probeerde zijn doel schoon te houden bij Noordpool. Zoals gememoreerd werd even later Siert Brontsema wegens een directe rode kaart naar de kant gestuurd. Een gele kaart had ook zeker volstaan. Nog was de gifbeker voor Corenos nog niet leeg. Vier minuten na de rode kaart kreeg Noordpool wel heel gemakkelijk een strafschop. Richard Haan werd op de rand van het strafschopgebied aangespeeld en Mark Bakker tikte Haan heel lichtjes aan. Deze ging naar de grond. De onpartijdige wees naar de stip.

Een cadeautje dat met beide handen werd aangegrepen door Jega Uruthirasingam om de score naar 2-0 uit te breiden. Op de bank bij Corenos werd men er niet vrolijker op met als gevolg dat assistent-trainer Arie Duinkerken van scheidsrechter Le Clou achter de omheining plaats moest nemen. Jammer dat de jonge scheidsrechter niet het echte derbygevoel had waardoor hij soms wat pietluttig floot.

Beide ploegen gingen aan de thee en velen waren benieuwd hoe Noordpool de score zou uitbreiden. Maar de tweede helft had net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. Corenos had in de rust Erik Zuidema gewisseld voor Elwin Wezeman. Het moet haast wel dat Zuidema geblesseerd was, anders is het niet te verklaren waarom Zuidema zijn plaats afstond. Noordpool speelde Corenos precies in de kaart door steeds maar de lange bal te hanteren in plaats van de vrije man te zoeken.

Het kunstgrasveld was in hun voordeel evenals de numerieke meerderheid. Helaas waren er steeds kleine pijntjes aan de kant van Noordpool waardoor het spel vaak stil lag. Dit kwam het kijkspel niet ten goede. Vooral Jega Uruthirasingam van Noordpool ging nogal eens opzichtig liggen. Misschien was dit ook wel de verklaring waardoor hij na acht minuten in de tweede helft al werd vervangen.

Na dik een uur spelen besloot invaller Wezeman van Corenos het maar eens van afstand te proberen. Een schot van zo’n twintig meter werd nog net gepareerd door doelman Geert Knot. Johan Kluin van Noordpool leek de wedstrijd definitief in veilige haven te brengen, maar verdediger Wouter ten Harkel van Corenos bracht op het laatste moment redding. Dit was tevens de laatste actie van de aanvoerder van Noordpool. Zo op het eerste gezicht liet de blessure zich ernstig aanzien, want Kluin moest met een brancard van het veld worden gedragen.

Corenos nam steeds meer risico’s waardoor er mogelijkheden waren voor vooral Richard Haan. Maar de behendige en snelle spits had zijn vizier duidelijk niet op scherp staan. Ook Christiaan Eleveld mocht in de 80e minuut aanleggen voor een schot, doch zijn inzet ging hoog over. Een prettige bijkomstigheid bij de thuisclub was de terugkeer na een lange blessure van Michel Dries in de 80e minuut. Duidelijk was te zien dat Dries wedstrijdminuten ontbeerde. Corenos gooide alles nog een keer op de aanval.

Hieruit ontstond ook de mooiste goal van de wedstrijd. Aalderd Duinkerken gaf precies op tijd de bal mee op linkermiddenvelder Marcel Dijkstra die op zijn beurt een mooie voorzet gaf op de inkomende Elwin Wezeman die de bal met zijn hoofd langs keeper Geert Knot kopte. Helaas was de tijd tekort voor Corenos om nog langszij te komen waardoor er weer serieuze degradatiezorgen zijn voor de meest noordelijk spelende ploeg van de provincie Groningen. Noordpool heeft voldoende punten om ook volgend seizoen in de vierde klasse te mogen uitkomen. Wat betreft de beide voorzitters van de verenigingen mag dat zonder clubs uit de stad Groningen maar meer clubs uit de regio, zodat er meerdere derby’s en dus meer publiek op de wedstrijden af komen. Over een paar maanden weten we of de KNVB hiermee rekening heeft gehouden.

* Noordpool – Corenos 2-1 (2-0). Richard Haan 1-0; Jega Uruthirasingam 2-0; Elwin Wezeman 2-1

No Replies to "Zorgen blijven voor Corenos na verlies bij Noordpool"