Fraaie vrije trappen Smit leveren SV Bedum punt op

bedumharen
Doelman Marten Blommers geeft het uiterste om bij de bal te kunnen komen. De Bedumers Marco Consten (links) en Davy Jurna (rechts) houden, net als de verdedigers Martin Berendsen en Duko Kiekenbos, een en ander nauwlettend in de gaten.

Vierdeklasser SV Bedum heeft de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen met een gelijkspel afgesloten. Het bezoekende Haren had nog een punt nodig om zichzelf veilig te mogen noemen, maar leek na een 2-0 voorsprong bij rust op weg naar een overwinning. Twee prima genomen vrije trappen van Chris Smit betekenden echter een onverwachte 2-2 remise. De Hareners speelden een helft met tien man omdat Jeroen de Jager met geel en rood van het veld was gestuurd.

De thuisclub kon eigenlijk vrijuit spelen omdat er voor hen niets meer op het spel stond. haren moest nog een punt zien te pakken om zich definitief veilig te spelen. De eerste helft waren de gasten de bovenliggende ploeg. Met oud-Bedumer Rob Bos in de gelederen liet men het betere spel zien en werd het team van coach Dick Visser op alle fronten afgetroefd. SV Bedum was onrustig aan de bal, hanteerde te vaak de lange bal en verloor veel persoonlijke duels.

Binnen zes minuten was het duel opengebroken door Emiel Jansen (0-1) en was Stefan Wijma dicht bij de 0-2. Doelman Klaas Jan Heemstra wist de messcherpe inzet echter knap te keren. SV Bedum wist er niet veel tegenover te zetten. Het bleef aanmodderen en speelde alsof er enorm veel druk op de wedstrijd stond. Martin Mojet leek de marge met het hoofd te verdubbelen. De goal werd echter geannuleerd door scheidsrechter Roelf Doornbos uit Usquert. Hij had buitenspel geconstateerd.

Het duurde tot de 27e minuut alvorens de gastheren van zich deden spreken.  Nadat Haren nog twee mogelijkheden had laten liggen om de voorsprong uit te bouwen, probeerde Davy Jurna het met een schot van afstand. De bal vloog langs de paal. Als fluitist Doornbos, die allesbehalve consequent floot, de letter van de voetbalwet had gevolgd zou de getorpedeerde Emiel Jansen een strafschop hebben gekregen. Dat gebeurde echter niet. Er was wel geel voor Bedumer Luuk Brands toen hij een overtreding maakte waarvan er dertien in een dozijn passen.

En toen werd het kennelijk te warm op het kunstgras en besloot de onpartijdige het duel voor een drinkpauze te onderbreken. ‘Ik heb dit vooraf met de aanvoerders afgesproken. Het kunstgras reflecteert de warmte van de zon en zorgt voor extra hitte. Dat vormt dan weer een aanslag op de energie van de spelers’, luidde de uitleg van de arbiter.

Enige tijd na de hervatting viel de op dat moment verdiende 0-2. Een pass van Kor Boelsma werd door Emiel Jansen ingeschoten maar door de Bedumer sluitpost onschadelijk gemaakt. Stefan Wijma was de volgende die mocht aanleggen. Hij wist het net wel te vinden.

En nog was de koek niet op, al was het volgende moment dan ook minder fraai. Jeroen de Jager had iets erg lelijks in gedachten met een Bedumer been, maar miste gelukkig zijn doel. Doornbos besloot hem ondanks dat geel voor te houden. Wat hij de fluitist daarna toebeet wilde de onpartijdige niet kwijt, maar bleek ernstig genoeg te zijn om De Jager ook nog eens rechtstreeks rood te geven. De Bedumers probeerden de overtalsituatie nog voor de thee uit te buiten. Een rake kopbal van Luuk Brands leek het recept te zijn. De treffer werd echter niet toegekend omdat de assistent-scheidsrechter van Haren buitenspel had geconstateerd. Een beslissing die in twijfel getrokken mocht worden, maar wel door Doornbos werd overgenomen.

SV Bedum liet de lange bal achter na de doelwisseling, combineerde wat beter en probeerde het veld breed te houden. De eerste doelpoging kwam echter op naam van Haren. Martin Mojet vuurde op het doel van Heemstra maar zag vlak daarna de thuisclub scoren. De gastheren mochten op een meter of achttien van het doel  een vrije trap nemen. Chris Smit besloot dat klusje op zich te nemen en joeg de bal langs de muur en de graaiende vingers van doelman Marten Blommers feilloos in de kruising: 1-2. Als Ruben Stuive even later wat minder lang had getreuzeld, was de achterstand binnen de kortste keren weggepoetst. Nu werd hem de bal van de voet gegrist.

Op het moment dat SV Bedum een tandje hoger dacht te schakelen, was het kennelijk tijd voor de tweede drinkpauze geworden. Een onderbreking waar Haren het meest bij gebaat was. Nadat de bal weer in het spel was gebracht, kreeg Stefan Wijma de kans om te scoren. Hij liet de voorzet van Tom Ramaer echter van zijn voet glijden en verloor daarna de controle over de situatie.

De gastheren probeerden het wel, maar gingen vaak omzichtig te werk. En toch zou de gelijkmaker vallen. Wat voetballend niet lukte, gebeurde wel uit een dood spelmoment. Op bijna dezelfde plek vanwaar Smit had gescoord, mocht hij andermaal aanleggen na een toegekende vrije trap. En ook nu zeilde het leer langs de muur. Het speeltuig kletste via onderkant lat en de vingertoppen van de Harener goalie tegen het nylon: 2-2.

Met wat meer fortuin hadden de Bedumers zelfs nog de winst kunnen opstrijken. Een van de weinig goed lopende aanvallen eindigde met een inzet van Marco Consten. Hij stond al te juichen maar zag de treffer geannuleerd worden. Er was andermaal buitenspel geconstateerd en ook nu verschenen er grote vraagtekens bij deze beslissing.

Nadat alle extra tijd was op- en bijgeteld, kon het zeker niet sprankelende duel naar de vergetelheid gefloten worden. Groots was het allemaal niet geweest. De conclusie kon ook luiden dat Haren zichzelf te kort had gedaan. Dat men eigenlijk gewoon had moeten winnen.

Daar had trainer Dick Visser uiteraard geen boodschap aan. Hij maakte zich vooral druk vanwege het feit dat zijn team niet de rust kon opbrengen om het duel onbevangen tegemoet te treden. Vandaar dan ook de vraag aan hem of er toch nog iets van druk binnen de selectie voelbaar was. Het antwoord gaf hij voor de camera…

* SV Bedum – Haren 2-2 (0-2). Emiel Jansen 0-1; Stefan Wijma 0-2; Chris Smit 1-2; Chris Smit 2-2.

No Replies to "Fraaie vrije trappen Smit leveren SV Bedum punt op"