Stedum eenvoudig langs ZEC

stedumzec
Stedumer Ferdi de Jonge is in een luchtduel met ZEC-speler Luuk Werkman verwikkeld. Keeper Jan Posthumus en de tegen de paal leunende Pascal Koolhof van de groenwitten uit Zandeweer zien het met argusogen aan. De kopkans zal geen treffer opleveren.. Tiemen Dijk (6) en de vertrekkende spits Siebrand Dijkema van Stedum zijn aandachtige toeschouwers, evenals de ZEC-ers Geert van Tamelen en Jasper Dijk (foto: Menne Tillema)

De hoofdmacht van Stedum kreeg zaterdag bezoek van het Zandeweerster ZEC. De ploeg van trainer Gerard Heun wilde zijn huid zo duur mogelijk verkopen maar in de praktijk kwam daar niets van terecht. Stedum behaalde een zeer gemakkelijke overwinning, dit in tegenstelling tot een paar weken geleden toen er een 1-1 eindstand werd genoteerd.

door Kees Mulder

Stedum moest winnen om nog enig zicht op een nacompetitieplek in de vijfde klasse E te behouden. De ploeg van trainer Leendert Nieborg was dan wel afhankelijk van VVSV ’09 dat niet van Rood Zwart Baflo mocht winnen. Dat deden de Ulrumers wel waardoor de Stedumers ook volgend seizoen in de vijfde klasse moeten uitkomen. Dit moet dan gebeuren zonder keeper Dirk Pijl en spit Siebrand Dijkema. Pijl wordt keeperstrainer in Middelstum en Dijkema verkast eveneens naar Middelstum om zijn kunsten in de vierde klasse te vertonen. Ook leider Harke Werkman en assistent-scheidsrechter Wilco Witteveen werden na afloop in de bloemen gezet, omdat ook zij niet meer in hun functie terugkeren. Werkman zal vervangen worden door oud eerste-elftalspeler Boelie de Sturler. Voor Witteveen wordt nog naar een geschikte kandidaat gezocht.

Bij ZEC ontbrak deze middag Arjen Knol wegens een schorsing. Stedum kon op volle oorlogssterkte aantreden. Na een wat aftastend begin was het Diederik Dijk die de bal voor het eerst achter keeper Posthumus kopte. Het was Siebrand Dijkema die een voorzet van linkerverdediger Wolter van Zanten met het hoofd op Dijk verlengde en hij gaf de sluitpost het nakijken: 1-0.

Na zeventien minuten spelen kwam Stedum goed weg omdat spits Erik Bos van ZEC de bal met een diagonaal schot net voorlangs schoot. ZEC had even later weer geen geluk toen een volley van dezelfde Bos ternauwernood door keeper Pijl gekeerd kon worden. Dit waren tevens de laatste twee kansen van de Zandeweersters in de eerste helft.

Stedum speelde in een te laag tempo om de defensie van ZEC te verontrusten. Halverwege de eerste helft had Stedum pech toen Matthijs Colstee de paal raakte na een mooie actie vanaf de linkerkant. De terugkaatsende bal kwam voor de voeten van Jaap Dijkema van Stedum, doch diens inzet verdween hoog over het doel. Met nog een kwartier te spelen in de eerste helft was het wel raak voor Stedum. ZEC probeerde via combinatiespel de bal weg te werken uit de verdediging maar Colstee veroverde de bal  en met een  ferme uithaal verdween de bal voor de tweede keer in het net achter doelman Posthumus: 2-0. Op slag van rust leek Stedum opnieuw te scoren maar de inzet van Yannick van der Berg met het hoofd verdween over het doel.

De tweede helft had net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. Het niveau van de wedstrijd werd beduidend minder. In de rust bleef Colstee met een blessure achter in de kleedkamer. Robbert Slager was zijn logische vervanger, De tweede helft was nog maar drie minuten oud toen Diederik Dijk van Stedum vanaf rechts een voorzet gaf op spits Dijkema. De voorzet was voor Dijkema net iets te hoog om met het hoofd te kunnen scoren.

ZEC werd even later gevaarlijk middels een kopbal van spits Bos, die rakelings naast ging. Toen brak het moment van keeper Posthumus van ZEC aan. Met werkelijk fantastische reflexen behoedde hij zijn ploeg voor een nog grotere achterstand. Inzetten van Dijk, Slager en Van der Berg werden door de 50-jarige keeper onschadelijk gemaakt. Het duurde tot de 72e minuut alvorens Stedum de stand op 3-0 wist te brengen middels een harde schuiver van Van den Berg.

Zeven minuten later ging voorstopper Ferdi de Jonge op avontuur maar werd onreglementair in het strafschopgebied gestuit en mocht Tiemen Dijk vanaf elf meter scoren. 4-0 Nog was de koek niet op want met een halve volley scoorde Yannick van den Berg en bracht de eindstand van 5-0 op het scorebord. Inmiddels waren bij Stedum Wolter van Zanten en Diederik Dijk vervangen door respectievelijk Lorenzo Spitsbaard en Bard Dekker.

Stedum deed wat het moest doen, namelijk winnen. Ze hebben het missen van een nacompetitieplek volledig aan zichzelf te danken. Er werden onnodig punten verloren tegen SIOS, Rood Zwart Baflo en in Zandeweer tegen ZEC. Of Stedum volgend seizoen iets in de vierde klasse iets had te zoeken valt te betwijfelen maar daarover hoeft trainer Nieborg zich geen zorgen te maken. Wat hem wel hoofdbrekens kan bezorgen is het volgende seizoen en de vraag of hij een elftal op de been kan brengen dat mee gaat strijden om een plaats bovenin de vijfde klasse. Zaterdag speelt Stedum om des keizers baard nog in Ulrum tegen VVSV ’09.

ZEC sluit het seizoen thuis af tegen Ezinge. De Zandeweersters krijgen volgend seizoen versterking met de gebroeders Bakker van respectievelijk Poolster en Warffum. En volgens trainer Heun komen er nog een paar spelers naar Zandeweer. De deadline om overschrijving aan te vragen is 15 juni en dan weten we of de ploeg van de aimabele voorzitter Cor Wit ook een woordje mee kan spreken in deze klasse.

* Stedum – ZEC 5-0 (2-0). Siebrand Dijkema 1-0; Matthijs Colstee 2-0; Yannick van den Berg 3-0; Tiemen Dijk 4-0; Yannick van den Berg 5-0

No Replies to "Stedum eenvoudig langs ZEC"