Stof, modder en motorsport in Westeremden

grasbaanwemden01
Oege de Jong (16) laat Olav de Engelsman (37) letterlijk en figuurlijk stof happen.

Het ijsbaanterrein aan de Wierdeweg in Westeremden is zaterdag opnieuw het toneel geweest van een fraai stukje motorsport in diverse klassen. Het Noord-Groninger dorp biedt al tientallen jaren onderdak aan liefhebbers van grasbaanraces. Een van de redenen om de motorsport naar Westeremden te halen was de deelname van een paar dorpsgenoten (Lodewijk Fokken en Mans Engel) in deze tak van sport. Er werd destijds om de Gouden Motor gestreden. Engel is overigens nog altijd zeer nauw bij de organisatie van het evenement betrokken. Sterker nog, hij deed gewoon mee en werd keurig derde in de regioklasse. 

Nadat er een aantal jaren niets werd georganiseerd, werd de draad in de jaren negentig weer opgepakt op initiatief van enkele dorpsbewoners. De sportvereniging werd benaderd om de organisatie een helpende hand toe te steken. Omdat motorsportwedstrijden bepaalde risico’s met zich mee kunnen brengen, werd in juni 1999 de Stichting Baansport Westeremden opgericht met als doel het organiseren van motor(baan)sport-evenementen. De grasbaanraces zijn inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement geworden.

Er wordt gereden onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Elk jaar weten vele rijders de weg naar de kleibaan te vinden. Daar wordt gestreden door coureurs van allerlei formaat, oftewel van klein (50cc klasse, deelname vanaf 5 jaar) tot groot (coureurs in de 500cc klasse). En een ding is zeker, de rijders komen graag en het publiek is altijd van spannende wedstrijden verzekerd. grasbaanwemden03
Bert Dijkstra (45) laat even zien hoe blij hij met de overwinning is. Richard IJbema (50) eindigde als derde.

In de klasse Runnerup ST1 was de uit De Westereen afkomstige Bert Dijkstra de beste met 20 punten. De enige regiovertegenwoordiger is hier Willian Hoeksema die een thuiswedstrijd reed, maar niet op het podium wist te eindigen. De top drie ziet er als volgt uit: 1. Bert Dijkstra (20); 2. Wietze Put (19); 3. Richard IJbema (18). Bij de Runnerup ST2 deelt Bert Franssens uit Saaksum momenteel de lakens uit. Hij staat met 20 punten als hoogste genoteerd na de race in Westeremden en wordt op de voet gevolgd door Maaike de Rhee uit Sint Nicolaasga (19) en Michel Bakker uit Langelille (18).

Natuurlijk werd er met enige hoop uitgekeken naar de regioklasse waarin Westeremder Mans Engel en zijn dorpsgenoten Willian Hoeksema, Lourens Hijlkema en Dennis Meijer in actie kwamen. Het veld werd verder gevuld met Termunter Sander Bosscher, Klaas Jan van Wijk uit Godlinze, Arjan Knol uit Zeerijp, Stadjer Jaap Koenes en Hoogkerker Robert Albertma. Bosscher. Engel werd keurig derde met een totaal van 17 punten, achter winnaar Bosscher (23) en runner-up Albertma (18).

In de klasse 125cc Jeugd streek Lazar de Vries uit Opende de winst op (20) voor zijn plaatsgenoot Joey van Kammen die een puntje minder wist te verzamelen. Marcel Vlig uit Lemmer eindigde met 18 punten als derde.De enige Groninger deelnemer in de klasse 85cc was Rick Grasdijk. Hij was de rapste van het stel en liet met een totaal van twintig punten een blok Friezen achter zich. Peizenaar Sem Ensing toonde zich de beste van de dag (20) in de klasse 65cc en wist stad-Groninger Dylan Ottens (19) en Jarno Terpstra uit Wergea voor te blijven (18).

Angela Lageman uit Zuidbroek deed in de klasse 50cc goede zaken door voor broer Demi te finishen en de zege op te eisen. Ze stak 20 punten in de knip en dat was eentje meer dan Demi. B ij de 125cc Specials en de Specials Nationaal ging veel aandacht uit naar een andere broer en zus, te weten Alwin en Inge Slagter uit Appingedam. Voor beiden was geen hoofdrol weggelegd. Eerstgenoemde deed het met een zevende plek iets beter dan zijn zus die als negende eindigde. De zege ging naar Jarno de Vries uit Jubbega (20) en bij de Specials Nationaal naar Mark Beishuizen uit Stadskanaal die ook op 20 punten finishte. Op 17 mei staat er opnieuw een wedstrijd op de Westeremder baan gepland.

No Replies to "Stof, modder en motorsport in Westeremden"