Overtuigend De Heracliden klopt Tonego

heraclidentonego

Robin Zuidema in een duel om de bal met Redmar Bok van Tonego.  

Derdeklasser De Heracliden uit Uithuizermeeden heeft zichzelf in een prima uitgangspositie gemanoeuvreerd voor de return in de eerste ronde van de nacompetitie tegen Tonego uit Luttelgeest. Op eigen veld wisten de mannen van trainer Jeroen de Munck met 3-0 van de gasten te winnen. Een zege die in alle opzichten verdiend was omdat de blauwzwarten meer agressiviteit en wilskracht toonden, de betere mogelijkheden kregen en verdedigend weinig steken lieten vallen.

Tot Ons Nut En Genoegen Opgericht, zoals de club voluit heet, bestaat dit jaar zestig jaar en wat zou er nu mooier zijn om in het jubileumjaar naar de tweede klasse te promoveren. De plek in de nacompetitie was het eerste presentje dat de vereniging de supporters gaf. Of daar op voetbalgebied nog een zal bij komen, valt te betwijfelen. De ploeg van trainer Steven van Mourik oogde met name voor de pauze erg onrustig en nerveus. De passing was slecht verzorgd en er werd veel balverlies geleden. Zoals in de reguliere competitie wel vaker gebeurt, doken de gastheren vanaf de aftap vol in de duels. Dat leverde hen na amper zeven minuten al een treffer op. Nadat Joep Henselmans namens Tonego had verzuimd een voorzet van Redmar Bok te verzilveren, was het aan de andere kant wel raak. Mark Knol werd op links de diepte in gestuurd en wachtte met afspelen tot teammaatje Frank de Boer was bijgesloten. Laatstgenoemde maakte geen fout: 1-0.

De ban was hiermee al vroeg gebroken en dus was het voor Tonego zaak iets terug te doen. De bezoekers hadden echter de grootste moeite met het feit dat De Heracliden fel vooruit verdedigde en achterin weinig ruimtes liet vallen.  Het duurde tot de 26e minuut alvorens er een mogelijkheid genoteerd kon worden. De voor het overige zeer betrouwbaar ogende Stefan Haan dacht de bal over de achjterlijn te laten lopen maar vergiste zich in de behendigheid Thijs de Vries. De bal kwam wel voor het Meister doel, maar bloed vloeide er niet uit voort.

Bart Blok en Redmar Bok kregen ook nog een mogelijkheid om voor gevaar te zorgen, maar hadden ruzie met hun benen en de bal. Het was typerend voor de Luttelgeesters, die allesbehalve balvast oogden. Sterker nog, men was er bij De Heracliden op voorhand al van uit gegaan dat de gasten heel wat in hun mars hadden.

Na de doelwisseling moest Tonego wel komen en dat gebeurde dan ook. Stef van Vilsteren en de mee opgerukte Henco Bouma probeerden het Meister bastion te slopen, maar ondanks wat lichte aarzelingen bij keeper Pieter Buikema bleef het doel van de thuisclub van doorboring verschoond. Groot was de teleurstelling aan de zijde van Tonego toen een halve kans van Henselmans werd verijdeld en De Heracliden in de tegenstoot wel succesvol was. Een voorzet vanaf de rechterkant werd door Robert de Vries volledig gemist en rolde vervolgens voor de voeten van Roy Streppel. Hij zorgde met een bekeken schuiver voor 2-0 en een enorme ontlading aan de kant van de Meister fans.

Even was het bibberen geblazen toen Buikema een inzet door de vingers liet glippen en al grabbelend zijn fout wist te herstellen. Na een dik uur spelen werd Robin Zuidema onderuit getikt. Het was niet de eerste keer dat de razendsnelle aanvaller over het uitgestoken been van een tegenstander viel. Hij was een plaag voor de stuk gespeelde achterhoede van Tonego die voetballend niet in staat bleek om tot in de zestien meter van De Heracliden te geraken.

In de 81e minuut werd er nog wat extra zout in de wond van de bezoekers gestrooid. Mark Knol stuurde stuurde Roy Streppel op pad. Hij vond op zijn beurt Robin Zuidema die goalie Yoeri Scholtens dacht te omspelen. De sluitpost bracht de doorgebroken spits ten val en dat betekende een strafschop. Scheidsrechter Van der Hoek toonde zich genadig en liet het bij geel. Streppel was minder coulant en joeg het leer vanaf elf meter tegen de touwen: 3-0.

Daarmee was de strijd natuurlijk gestreden, al mocht Tonego het na een handsbal ook vanaf elf meter proberen. De manier waarop de gasten in de wedstrijd stonden werd nog eens benadrukt door strafschopnemer Tim Gielleit. Hij kreeg de bal zelfs in twee keer niet langs Buikema. De Heracliden claimde zestig seconden later opnieuw een strafschop toen Zuidema een buiteling maakte nadat er contact met goalie Scholtens was geweest. De fluitist zag er een schwalbe in en beloonde de valpartij met geel.

Een dure kaart, want daardoor mist Zuidema we de return. Het waren de laatste schermutselingen in een duel dat vooral na de thee ontbrandde en het aankijken meer dan waard was. Na afloop sprak EemsmondSport met trainer Jeroen de Munck.

De Heracliden – Tonego 3-0 (1-0). Frank de Boer 1-0; Roy Streppel 2-0; Roy Streppel (strafschop) 3-0

No Replies to "Overtuigend De Heracliden klopt Tonego"