Peli brengt Zuidhorn eerste verlies toe

De Pelikanen heeft de thuiswedstrijd tegen Zuidhorn met 2-0 gewonnen. Beide goals vielen in de slotfase, terwijl de thuisclub halverwege de eerste helft een strafschop miste. De goals kwamen van Erik-Jan Raangs en Nayim Qurkili. Voor Zuidhorn was het de eerste nederlaag van het seizoen. Na ruime zeges op vv Groningen en Lycurgus en gelijke spelen tegen Appingedam en Godlinze beten de mannen van trainer Ton Rozema nu in het stof. Het was tevens de eerste wedstrijd waarin Zuidhorn niet tot scoren kwam, in de vier voorgaande lukte dat elk duel minimaal twee keer.  Zuidhorn speelde met drie dertigplussers en zij bleken ook de beste spelers van het team.

De Pelikanen was vastbesloten uit een ander vaatje te tappen dan in het verloren duel tegen NEC Delfzijl. Dat bleek al op de training van maandagavond, toen de vinger op de stinkende wonde werd gelegd. En het  lukte. De ploeg ging vol elan en met vertrouwen de strijd aan met de gasten uit het forensendorp . Het duurde even voor de wedstrijd echt op gang kwam. Na een gevaarlijke corner van Ruben Keizer kregen de bezoekers in de 15e minuut een goede kans, maar Ruben Kooistra strandde op de weer prima keepende Rody Bos, die de bal schitterend uit de hoek tikte. Even later kreeg Kooistra weer een prima mogelijkheid, nu na een voorzet van de sterke en lastige Jan Peter Steenbergen, maar ook dit keer bleef Rody Bos baas in eigen doel.

Nadat Danny Kremer een voorzet van Mart Zuidema over het doel schoot, kreeg de thuisclub halverwege de 1e helft dé kans om op voorsprong te komen. Een snelle counter via Danny Kremer bracht Vincent Benesia in kansrijke positie en Ronnie Spijkerman wist hem slechts via een overtreding van scoren af te houden.  Doelman Marcel Groothof ( met jarenlange ervaring in de hoofdklasse bij Appingedam zondag en het Asser ACV) stopte de niet zo slecht ingeschoten inzet van Daan de Groot fraai. Voor De Groot was het volgens eigen zeggen de eerste gemiste penalty in zijn carrière.

Na een knappe actie van Mart Zuidema kreeg Kremer een kans, maar zijn inzet smoorde in een woud van benen van de Zuidhorn–verdedigers. Na 35 minuten mocht aanvoerder Laurens Bloem een vrije trap nemen. Bloem toonde eens te meer aan over een fraaie traptechniek te beschikken en Jan Peter Steenbergen kreeg een mooie schietkans, maar Rody Bos bokste de bal corner.

Danny Kremer was voor de theepauze nog tweemaal gevaarlijk. Eerst na een lange pass van Erik-Jan Raangs  en even later na een uittrap van Bos. Beide keren slaagde de snelle vleugelspits, die weer helemaal terug lijkt te zijn na zijn kruisbandblessure, er niet in Groothof te laten vissen.

Na de doelwisseling bleef het duel spannend. De toeschouwers genoten van de najaarszon en zagen dat De Pelikanen zich steeds beter in de wedstrijd vocht. Zuidhorn kreeg eigenlijk geen enkele kans meer en zal nog wel eens met weemoed terug gedacht hebben aan de drie fraaie mogelijkheden van het eerste bedrijf.  De prima leidende arbiter Marco Oosting uit Niekerk hield het spel korter dan voor de rust. Met name  Jeffrey de Vries werd vaak onreglementair gestuit.  In de 47e minuut leek Kremer vlak buiten de beruchte lijnen onderuit te worden gehaald, maar nu zag Oosting  geen aanleiding voor een fluitsignaal. Even later kopte Vincent Benesia net voorlangs na een voorzet van Mart Zuidema en in de 54e minuut leverde een knappe aanval via Kremer en Benesia Daan van Dortmont een schietkans van dichtbij op. Spijkerman blokte de bal op het laatste moment. Een prachtige solo van Kremer eindigde op de prima keepende Marcel Groothof en na een dik uur kon Van Dortmont net niet bij een voorzet van Zuidema.

Beide trainers wisselden en beide ploegen gaven elkaar weinig speelruimte.  Na een prachtige pass van Raangs werd Jermaine Bos onreglementair gestuit, maar de vrije trap van Keizer leverde niets op. Het leek op een dubbelblanke remise af te gaan, maar daar dachten de ijverige Peli’s toch anders over. Na een overtreding van Brandts Buys op Mart Zuidema mocht Keizer weer een vrije trap nemen. Loepzuiver legde hij de bal op de kopgrage schedel van Raangs, die prachtig inkopte en Groothof kansloos liet: 1-0.

Zuidhorn zette nog wel even aan en was wel dreigend,  vooral via de lastige Steenbergen, maar echte kansen kwamen er niet.  Na een pass van Keizer stormde  Kremer weer richting het doel van Zuidhorn , maar Groothof redde magistraal. De blessuretijd brak aan en Teun Bakker brak op links door. Zijn voorzet werd weggewerkt door de attent verdedigende Nick Veentjer, tot ergernis van trainer Rozema was hij de aanvallers van Zuidhorn te vlug af. In de 84e minuut viel de beslissing. Na een ingooi van Jermaine Bos worstelde Kremer zich nog maar eens langs de verdedigers. Groothof kon zijn inzet nog keren, maar de rebound was voor invaller Nayim Qurkili, die voor de 2-0 zorgde en zijn eerste competitietreffer voor de hoofdmacht maakte.

Na 96 minuten vond ook Oosting het genoeg en sloften de Zuidhorn-spelers naar de kleedkamer. De hoofden gebogen, een troosteloze blik ogen in de wetenschap dat het schuimende goudgele gerstenat niet zo zou smaken als anders. In de andere kleedkamer vierden de Peli’s een bescheiden feestje. Zaterdag krijgt Zuidhorn Helpman op bezoek, dat na de nederlaag tegen De Pelikanen zomaar twee keer op rij wist te winnen. De Peli’s gaan naar Marum dat de koppositie verspeelde aan NEC Delfzijl.

* De Pelikanen – Zuidhorn 2-0 (0-0). Erik-Jan Raangs 1-0; Nayim Qurkili 2-0.

No Replies to "Peli brengt Zuidhorn eerste verlies toe"