Stedum klopt ‘buurman’ SV TEO

vvstedumteo
Stedumer Jaap Dijkema duelleert met invaller Jeroen Eissens van SV TEO (foto: Menne Tillema).

De geelzwarten van trainer Leendert Nieborg hebben de drie punten in Stedum weten te houden in een wedstrijd tegen buurman SV TEO (2-0) die meer spannend dan goed was.De Ten Posters onder leiding van oud-Stedumer Jan Afman hadden met name in de tweede helft een veldoverwicht, maar daarmee was alles gezegd. Welgeteld één opgelegde kans was aan de voorwaartsen van SV TEO besteed. Een prachtige crossbal van zo’n dertig meter, vanaf de rechterflank, kwam precies op het hoofd van Halbe van der Veen maar de kopbal op het doel van Stedum werd met een reflex door invaller-doelman Boelie de Sturler over de lat gewerkt.

door Kees Mulder

Na vijf minuten spelen in de eerste helft kreeg Stedum de eerste mogelijkheid om de score te openen, maar de inzet van Yannick van den Berg was te slap om doelman Robert Majoor te verontrusten. Een paar minuten later kwam Stedum goed weg toen rechtermiddenvelder Bas van der Hoek van SV TEO met zijn linker veel te slap inschoot. De gasten voetbalden wel wat gemakkelijker en na tien minuten kreeg centrale middenvelder Devin van Wijngeeren de bal op een presenteerblaadje van Jeroen Coster. Coster slingerde met zijn zwakke linker de bal vanaf de achterlijn voor en Van Wijngeeren hoefde alleen maar zijn hoofd tegen de bal te plaatsen. De middenvelder wilde de bal echter met zijn borst het doel inlopen en dat mislukte.

In deze fase van de wedstrijd golfde het spel heen en weer en Stedum begon aan een goede combinatie. Het was Diederik Dijk die Yannick van den Berg in staat stelde om uit te halen. De inzet verdween recht in de handen van doelman Majoor. Toch kwam Stedum op voorsprong. Verdediger Tiemen Dijk stuurde de geheel vrijstaande Jacco Santing de diepte in. Santing dacht zelf aan buitenspel maar de vlag van assistent-scheidsrechter Leeman bleef omlaag zodat Santing met de bal aan de voet het strafschopgebied in kon, een verdediger uitkapte en met links in de korte hoek de 1-0 liet aantekenen. Keeper Majoor stand aan de grond genageld.

In het eerste kwart waren er kansen voor beide ploegen, want twee minuten na de openingstreffer schoot spits Emiel Kruger voorlangs. Met Kruger is ook de gevaarlijkste man van SV TEO genoemd. Zijn rushes waren soms een ware plaag voor de verdediging van Stedum.

Na ongeveer een half uur spelen verdubbelde Stedum de voorsprong. Het was Jacco Santing, na een goede pass van Jaap Dijkema, die opnieuw op het doel van de gasten schoot. De dwarrelbal kon niet goed gepareerd worden door doelman Majoor en het was Matthijs Colstee die er als de kippen bij was om het laatste zetje over de doellijn te geven: 2-0.

Het rendement van Stedum was hoog wat betreft het verzilveren van de kansen. Zo’n tien minuten voor rust mocht SV TEO een onterechte hoekschop nemen van de matig leidende scheidsrechter Van Leeuwen uit Peize. De Sturler liet de bal los en het was Bas van der Hoek die de aansluitingstreffer op zijn schoen had maar zijn inzet naast zag verdwijnen.

Trainer Jan Afman haalde direct daarna laatste man Jarno Kruger naar de kant ten faveure van middenvelder Hans Reitsema. Afman wilde met deze wissel nog meer druk op de achterhoede van Stedum zetten. Reitsema had niet veel geluk toen zijn inzet ternauwernood door de Sturler met één hand kon worden gered. Beide ploegen zochten even daarna de kleedkamers op voor de rust.

Na de doelwisseling was duidelijk te zien met welke bedoelingen de Ten Posters uit de kleedkamer waren gekomen. Stedum werd op eigen helft vastgezet en kwam er heel sporadisch uit via de snelle Santing. Hij had veel meer van zijn snelheid gebruik moeten maken. In plaats van via de zijkant naar binnen te komen koos Santing steeds de verkeerde oplossing door in de spits te blijven lopen.

Arbiter Van Leeuwen deelde na 51 minuten de eerste gele kaart uit aan Van den Berg na een overtreding op het middenveld. Hij mocht van geluk spreken dat de scheidsrechter coulant was anders had Stedum met tien man verder gemoeten. De onpartijdige greep al naar zijn borstzakje maar toonde clementie.

Trainer Afman en zijn collega Nieborg sloegen vervolgens aan het wisselen. Bij SV TEO werd Jeroen Coster vervangen door collega-spits Jeroen Eissens en bij Stedum werd nieuweling Harmen Pestman vervangen door Jan Spijk. Er veranderde niets aan het spelbeeld. Linksachter Lorenzo Spitsbaard van SV TEO (vorig seizoen nog Stedum) kreeg ook geel voorgehouden na een overtreding op Diederik Dijk en bij Stedum kwam Robbert Slager spits Van den Berg vervangen. Santing kon aan alle illusies van SV TEO aan barrels schieten, maar schoot naast.

Met nog twintig minuten op het scorebord had Stedum alle geluk van de wereld toen de bal na een hoekschop van Eissens niet goed door De Sturler werd verwerkt. Niemand van de gasten was attent genoeg om de bal binnen te schuiven. De moegestreden Devin van Wijngeeren moest zijn plaats afstaan aan Bart Gremmer. SV TEO gooide alles op de aanval en, zoals eerder gememoreerd, was het Van der Veen die met het hoofd had moeten scoren. De Sturler ranselde de bal echter uit het doel. Bij Stedum werd youngster Jochem Wieringa in de slotfase nog in het veld gebracht voor Santing en bijna had Wieringa nog gescoord. Zijn inzet ging naast.

Aan de stand veranderde niets meer en Stedum kon drie punten bijschrijven. SV TEO ziet Stedum op de ranglijst aan zich voorbij gaan maar voetballend gezien doet de ploeg van Jan Afman zeker mee om de prijzen die aan het eind van het seizoen zijn te verdelen.
Bij Stedum kon men in de tweede helft duidelijk zien dat er wat angst in de ploeg begon te komen, wat zeker te maken had met de tweede helft die men een week eerder tegen ZEC had gespeeld. ‘In deze klasse kan iedereen van iedereen winnen’, aldus Nieborg. SV TEO speelt zaterdag thuis tegen SIOS uit Sauwerd en Stedum gaat op bezoek bij Holwierde.

* Stedum – SV TEO 2-0. Jacco Santing 1-0; Matthijs Colstee 2-0.

No Replies to "Stedum klopt 'buurman' SV TEO"