Effectief NEC nieuwe koploper in 3C

NEC Delfzijl is de nieuwe koploper van de derde klasse C. Door een ruime 3-0 overwinning op Marum klom de ploeg van de derde naar de eerste plaats en met nog drie wedstrijden te gaan gloort een periodetitel.

door Frank Molema

De wedstrijd tegen Marum was opnieuw een mooie test voor NEC Delfzijl, aangezien Marum in de eerste vier wedstrijden van dit seizoen de beste ploeg van de derde klasse was gebleken. De degradant uit de tweede klasse behoort in deze sterke competitie zeker tot een van de titelkandidaten. NEC Delfzijl bestreed Marum met twee wijzigingen in de opstelling ten opzichte van de uitstekende wedstrijd tegen De Pelikanen. Spits Reinier Schumer bleek te geblesseerd om te spelen, in zijn plaats voetbalde Jan-Douwe Rinsma. Kris Klasens nam de plek over van rechtsback Marchel Tomo, die verhinderd was om te spelen.

De eerste helft werd gekenmerkt door drie momenten waarin NEC Delfzijl uiterst effectief te werk ging. De ploeg van trainer Erwin Heerlijn kreeg vier goede kansen, waarvan er drie in het net vlogen. In de negende minuut maakte rechtsbuiten Erwin Noordhoff zijn tweede doelpunt van het seizoen, nadat hij door Rinsma en Verloove werd vrijgespeeld en voor het doel geen fout maakte. Een halfuur later verdubbelde Kris Klasens de voorsprong uit de tweede kans die NEC Delfzijl kreeg.

Aan de rand van het strafschopgebied pikte Klasens een afgeslagen schot van Verloove op. Klasens kreeg vrije doorgang en zag kans om uit te halen. Dit deed hij succesvol hard en hoog in het doel: 2-0. Vijf minuten later werd het nog mooier. Linksbuiten Roeters brak door op links, haalde de achterlijn en zag bij de tweede paal Rinsma vrij staan. Voor Rinsma was het vervolgens eenvoudig om de bal in het net te werken: 3-0. De vlaggenist zag buitenspel in deze aanval, maar kon de scheidsrechter niet van goede argumenten voorzien.

De koploper kreeg minstens zo veel kansen, maar faalde in de afwerking. Ook qua veldspel was Marum niet minder, maar het verschil zat hem in de afwerking. NEC Delfzijl maakte de kansen wel af en Marum niet. Vlak voor het rustsignaal kon de thuisploeg zelfs nog een goal maken, maar dat bleek te veel van het goede. Een mooie actie van Noordhoff, hij passeerde zijn tegenstander à la Zidane, beëindigde hij met een hard schot door het midden van het doel, maar dit keer had de sluitpost van Marum wel een antwoord op een doelpoging van NEC Delfzijl. De tussenstand was toch al enigszins geflatteerd.

In de tweede helft ontstond een gezapig spelbeeld. NEC Delfzijl hoefde niet, Marum kon niet. De wedstrijd speelde zich vooral af op het middenveld, zonder dat er een team aan te wijzen viel die de overhand had. Marum creëerde halverwege de tweede helft nog één grote kans, maar de kans werd onschadelijk gemaakt door keeper Wouter Kingma, die ook in de eerste helft al goed werk had verricht.

De wedstrijd kabbelde vervolgens naar het einde en de overwinning kwam geen moment meer in gevaar. Waar NEC Delfzijl vorige week uitstekende speelde, maar de overwinning uiteindelijk pas in de laatste fase van de wedstrijd naar zich toe trok, voetbalde de thuisploeg tegen Marum heel degelijk maar kwam de overwinning makkelijker tot stand dan tegen De Pelikanen.

Door de zege klimt NEC Delfzijl over Marum en Zuidhorn heen naar de eerste plaats. Met nog drie wedstrijden te gaan (Noordwolde uit, Grijpskerk thuis en Zuidhorn uit) heeft de ploeg nu een goede kans om de eerste periode te winnen.

* NEC Delfzijl – Marum 3-0 (3-0). Erwin Noordhof 1-0; Kris Klasens 2-0; Jan Douwe Rinsma 3-0.

No Replies to "Effectief NEC nieuwe koploper in 3C"