De Pelikanen spaart jubilerend Stedum

stedumdepelikanen
De kopbal van Vincent Benesia (tweede van links) zal achter doelman Wesley de Waal verdwijnen (foto: Menne Tillema).

De Pelikanen heeft de tweede KO-ronde van het bekertoernooi bereikt . Het feestvierende Stedum, de club bestaat tachtig jaar, werd op eigen veld met 1-4 verslagen. Na een snelle 0-2 voorsprong verzuimden de Damsters de wedstrijd definitief te beslissen en in de tweede helft werd het zelfs nog even spannend. Het sportieve duel werd goed geleid door Hans Bulthuis, ooit 22 jaar lang woonachtig in Stedum.

De Pelikanen begon zonder de geblesseerde Jeffrey de Vries, die een teenblessure op zijn werk had opgelopen. Ook Ronald Hund was nog steeds niet inzetbaar. Bij Stedum begon topscorer Jacco Santing op de bank. Hij was niet fit genoeg voor een hele wedstrijd.

De wedstrijd begon rustig. De Pelikanen had veel de bal, maar het duurde even voor de kansen kwamen. In de 8e minuut kreeg Vincent Benesia een fraaie kopkans na een corner van Ruben Keizer en twee minuten later strandde Keizer uit een vrije schop op doelman Wesley de Waal. Jermaine Bos schoot over na een mooie pass van Nayim Ouakili.

Na een kwartiertje werd het, gezien het spelbeeld volstrekt logisch, 0-1 voor de gasten. Danny Kremer dwong een hoekschop af die door Ruben Keizer keurig op het hoofd van Benesia werd gelegd en de jonge spits kopte raak. Drie minuten konden de illusies van de geelzwarten al in de afvalcontainer. Nayim Ouakili bediende Kremer, die binnen de beruchte lijnen onderuit werd gehaald door Tiemen Dijk. Hij kreeg daarvoor geel en scheidsrechter Bulthuis legde de bal op de stip. Keizer zorgde voor 0-2.

Na 23 minuten kopte Daan de Groot een hoekschop van Keizer net over en een minuut later schoot Kremer van dichtbij naast,  maar daarna ebde het overwicht van De Pelikanen langzaam weg.  Stedum probeerde wat terug te doen. Zo kopte Yannick van der Berg een vrije schop van Tiemen Dijk over. De vrije schoppen van Dijk zorgden af en toe voor gevaar, maar via combinaties lukte het Stedum niet de Damsters in moeilijkheden te brengen. Ook beroepsmilitair Robbert Slager kreeg een goede kans voor de thuisclub,  maar doelman Rody Bos redde uitstekend.

Na een klein half uurtje was er weer een enorme kans voor de gasten. Benesia schoot een voorzet van Ouakili tegen onderkant lat. Vijf minuten later schoot de doorgebroken Kremer tegen doelman De Waal en was de rebound niet aan Mart Zuidema en Daan van Dortmont besteed. Nayim Ouakili verscheen alleen voor de Stedumer goalie, maar ook hij strandde op de goed keepende De Waal. Mart Zuidema en Vincent Benesia kwamen er samen ook niet uit in kansrijke positie. Stedum was  nog twee keer dicht bij een treffer. Diederik Dijk schoot via de hak van Ruben Kuiper over en Rody Bos hield Mattijs Colstee van scoren af.

Ook in de tweede helft bleek eens te meer dat doelpunten maken verreweg het moeilijkste onderdeel van het voetbalspel is. Vanaf de aftrap was De Pelikanen weer gevaarlijk. Kremer brak door na een mooie pass van Erik-Jan Raangs en een schot van Mart Zuidema trof net geen doel. Eerst  redde Rody Bos nog een keer bekwaam, maar in 53e minuut moest de sluitpost vissen. Het was een fraai doelpunt. Tiemen Dijk nam weer eens een zuivere en harde vrije trap en Yannick van den Berg kopte erg fraai en onhoudbaar binnen: 1-2

Trainer Leendert Nieborg rook bloed en bracht verse krachten in het veld. De gelijkmaker zat er echter nooit echt in. Zuidema schoot kort na de Stedumer treffer net over en daarna leek de wedstrijd rustig naar het einde te kabbelen. Totdat het laatste kwartier aanbrak. De Pelikanen had toen gemakkelijk vijf keer kunnen scoren, maar het lukte slechts eenmaal. In de 75e minuut schoot invaller Joshua Rebel net over na een voorzet van Zuidema. Even later bediende Zuidema, na een schitterende actie, ploeggenoot Kremer. Die schoot vrij voor De Waal naast. Ouakili zag een kansrijk schot gestopt, maar in de 85e minuut scoorde hij wel. Een voorzet van Keizer werd tegen het nylon gekopt waarmee aan alle onzekerheid een einde werd gemaakt: 1-3.

Daarna strandde Rebel op de keeper, nadat hij knap bij zijn tegenstander was weggedraaid. Ook de corner kreeg hij er net niet in. In de 91e minuut werd het ook nog 1-4. Tiemen Dijk mocht van grote afstand een vrije trap nemen. Niemand raakte de bal aan, die op de buitenkant van de paal belandde. Rody Bos greep het speeltuig, bediende onmiddellijk de snelle Danny Kremer en die zorgde op knappe wijze voor de eindstand. Maandagavond speelt De Pelikanen in Hoogezand tegen HS ’88, de wedstrijd begint om kwart over acht.

*Stedum – De Pelikanen 1-4 (0-2). Vincent Benesia 0-1; Ruben Keizer 0-2; Yannick van den Berg 1-2; Nayim Ouakili 1-3; Danny Kremer 1-4.

No Replies to "De Pelikanen spaart jubilerend Stedum"