Slecht NEC Delfzijl verliest van Zuidhorn

NEC Delfzijl, tot voor kort nog de koploper in de derde klasse C, heeft in een slechte wedstrijd met 3-1 van Zuidhorn verloren. De Delfzijlsters eindigden het duel met tien man omdat Nino Tualena in de tweede helft rechtstreeks rood kreeg.

door Frank Molema

De fusieploeg maakt momenteel een matige fase door. De oefenwedstrijd tegen Gorecht (6-0 nederlaag) meegerekend, kreeg men in de laatste twee wedstrijden liefst tien tegengoals te verwerken. Het zelfvertrouwen in het eigen kunnen heeft na een fantastische start een serieuze knauw gekregen, maar desondanks was NEC Delfzijl voor de wedstrijd tegen Zuidhorn een goede kanshebber voor winst in de eerste periode.

De eerste helft tegen de promovendus was er één om snel te vergeten. Het was de slechtste van het seizoen tot nu toe. De bedoeling was om via de backs op te bouwen, aangezien Zuidhorn met twee centrale spitsen speelde en de ruimte aan de zijkanten zou ontstaan. Het liep echter voor geen meter. Zuidhorn schoof de buitenste middenvelders door op de backs en daar had NEC Delfzijl geen antwoord op. De opbouw verliep daardoor in de eerste fase vaak al fout. De ploeg kwam geen moment in het spel. Daar kwam nog eens bij dat Zuidhorn vaak als winnaar uit de duels kwam. Het leek erop dat NEC Delfzijl niet met de juiste instelling speelde, maar het liep simpelweg in balbezit als in balverlies niet goed.

Dat het bij rust slechts 1-0 stond, mocht Zuidhorn zichzelf verwijten. De ploeg van trainer Ton Rozema kreeg legio kansen, maar wist er maar één van te zilveren. Dat gebeurde al in de 13e minuut. De rechtsbuiten van de thuisploeg mocht vanaf zestien meter vrij aanleggen en wist doelman Wouter Kingma te verslaan.

In het eerste deel van de tweede helft verbeterde NEC Delfzijl zich. De ploeg had Zuidhorn beter onder controle en knokte zich terug in de wedstrijd. Hoewel het voetbal op het hoge en hobbelige veld nog steeds niet goed genoemd kon worden, was het in ieder geval weer een wedstrijd.

Met nog een half uur te spelen kregen de gasten echter een serieuze domper te verwerken. Aanvallende middenvelder Nino Tualena was zijn emoties niet de baas toen een tegenstander hem hinderde bij het nemen van een vrije trap. Tualena deelde een stevige duw uit en moest met een rode kaart het veld verlaten.

Ondanks de numerieke minderheid veranderde het spelbeeld niet. Omdat het voetbal niet goed was en er vooral een vechtwedstrijd ontstond, was er weinig van de rode kaart te merken. NEC Delfzijl wist zelfs te scoren. Uit een mooie voorzet van invaller en routinier Wiebrand Top maakte Erwin Noordhoff een beheerst doelpunt met het hoofd. Het was alweer het vijfde doelpunt van de rechtsbuiten, die daarmee nu topscorer is.

Met nog één doelpunt erbij zou NEC Delfzijl nog meedoen voor de winst in de eerste periode, maar dan moest concurrent Marum wel punten morsen bij Noordwolde. Het doelpunt viel echter aan de andere kant. Net als vorige week tegen Grijpskerk moesten de gasten een tegendoelpunt slikken uit een standaardsituatie. Dit gebeurde in de 70e minuut, toen een lage voorzet bij de eerste paal werd binnengewerkt: 2-1.

Met een soort alles-of-niets-opstelling probeerden de bezoekers er nog een gelijkspel uit te slepen. Spits Reinier Schumer kreeg tien minuten voor het einde van de wedstrijd de ideale kans om beide ploegen weer naast elkaar te brengen. Hij kreeg de bal echter niet lekker op het hoofd, waardoor de keeper van Zuidhorn nauwelijks in actie hoefde te komen.

Omdat de ploeg uit de havenplaats alle risico’s nam, kreeg Zuidhorn veel ruimte om de wedstrijd te beslissen. De gastheren verzuimden lange tijd om dit te doen. Er moest uiteindelijk een penalty, na overtreding van Ruben Stam, aan te pas komen om de wedstrijd te beslissen: 3-1.

Door het verlies is NEC Delfzijl afgezakt naar de vierde plaats op de ranglijst. Een positie waar de ploeg van trainer Erwin Heerlijn voor aanvang van het seizoen waarschijnlijk voor had getekend. Zaterdag wacht er een thuiswedstrijd, dan is vv Groningen de tegenstander.

* Zuidhorn – NEC Delfzijl 3-1 (1-0). Laurens Bloem 1-0; Erwin Noordhoff 1-1; Jos Schultinga 2-1; Ruben Kooistra 3-1

No Replies to "Slecht NEC Delfzijl verliest van Zuidhorn"