Fortuinlijke remise van NEC Delfzijl

necgroningen
Het vlaggenschip van NEC Delfzijl heeft fortuinlijk met 1-1 gelijkgespeeld tegen vv Groningen. DeStadjers raakten in de tweede helft twee keer de lat en één keer de paal, waardoor NEC Delfzijl bepaald niet mocht klagen dat het een punt aan de confrontatie wist over te houden. 

door Frank Molema

VV Groningen werd vorig seizoen met twee vingers in de neus kampioen van de vierde klasse en voor aanvang van het huidige seizoen zagen vele volgers van het amateurvoetbal de Stadjers ook in de derde klasse als het beste team. De ploeg heeft namelijk vele spelers in de gelederen die in de top van het noordelijke amateurvoetbal hebben gespeeld en heeft in Robert Oosterhof een speler die vorig seizoen meer dan veertig goals maakte. Het team bivakkeert echter in de middenmoot.

De gasten waren voor NEC Delfzijl de eerste tegenstander in een loodzware, maar ook interessante maand. Zaterdag staat de bekerwedstrijd tegen FC Grootegast,  een hoogvlieger in de Friese derde klasse, op het programma. Vervolgens wachten er twee derby’s, namelijk tegen Appingedam en Godlinze.

NEC Delfzijl leek in de eerste helft de slechte vorm van de laatste weken van zich af te spelen. Het kwam in de dertiende minuut op voorsprong. Jan Douwe Rinsma zag zijn voorzet met de hand van zijn directe tegenstander geblokt worden, waardoor de scheidsrechter niets anders kon dan de bal op de stip leggen. Pieter Meijerhof nam de penalty en schoot beheerst raak: 1-0.

In het vervolg raakte de thuisploeg de grip op vv Groningen ietwat kwijt. Ruim een kwartier na de openingstreffer mochten ook de bezoekers een penalty nemen. Over deze strafschop was meer discussie dan over de penalty van NEC Delfzijl. Ruben Stam kwam in het duel licht in aanraking met zijn directe tegenstander. De aanvaller van de gasten haalde hier het maximale uit en ging erg mooi naar de grond.

Vele mensen zagen hierin een klassieke schwalbe, maar door het lichte contact was er misschien ook iets te zeggen voor een penalty. De trap vanaf elf meter betekende overigens niet de gelijkmaker. Doelman Wouter Kingma leverde puik werk af door de bal met een katachtige redding uit het doel te stompen. Het voelde als gerechtigheid voor NEC Delfzijl. Even later viel de gelijkmaker alsnog. Uit een voorzet vanaf de linkerkant kon René Kliphuizen in de 37e minuut ongehinderd de bal in de verre hoek tikken: 1-1.

In de tweede helft kregen de gastheren het enorm moeilijk.  Zelf creëerde het geen enkele kans meer, terwijl vv Groningen verzuimde om meerdere keren te scoren. Met enig kunst- en vliegwerk wist NEC Delfzijl overeind gebleven. Zo raakten de gasten in een minuut tijd twee keer de lat en niet veel later ook nog de paal. Dat ze geen afstand namen, konden ze zichzelf dan ook verwijten. De ploeg kent veel dertigers in de selectie. Van hen mocht men verwachten dat ze na rust hun ervaring zouden gebruiken om afstand te nemen.

Bij NEC Delfzijl liep het, vooral in het laatste kwartier, voor geen meter meer. Zelfs de meest simpele ballen over korte afstand gingen al niet goed meer. Hoewel het geen excuus was, moet ook gezegd worden dat het veld erg hobbelig was. In deze fase werd duidelijk dat het zelfvertrouwen van de Delfzijlsters de laatste weken duidelijk omlaag is gegaan.

De thuisclub overleefde de tweede helft en sleepte uiteindelijk een punt in de wacht. Gezien het spelbeeld een winstpunt. Wellicht geeft dit puntje weer het nodige vertrouwen om de komende wedstrijden een goed resultaat neer te zetten. Te beginnen zaterdag in de beker, thuis tegen FC Grootegast.

* NEC Delfzijl – vv Groningen 1-1 (1-1). Pieter Meijerhof  1-0 (strafschop); René Kliphuizen 1-1.

No Replies to "Fortuinlijke remise van NEC Delfzijl"