Poolster ontsnapt aan puntverlies bij VVS

vvspoolster
Het is overduidelijk spitsuur in het doelgebied van vv Poolster. Pieter Kelder (7) ziet hoe teamgenoot Stefan Nomden de bal over de lat zal koppen. Tom Dijkman en doelman Marcel Werkman springen met hem mee. Jeroen de Groot (4) Stijn de Regt en Johan de Groot kijken toe.

De klok wees kwart over vier aan toen Dennis van Dijk de, vanuit het oogpunt van Poolster bekeken, in de uitwedstrijd tegen VVS zeer verdiende 1-1 op een sublieme wijze binnen wist te knallen. Normaliter is een wedstrijd rond dat tijdstip afgelopen. Voor de Spijksters betekende de treffer echter niet het eindschot, maar het startschot.  Twee minuten na de gelijkmaker later kopte Johan de Groot met alle frustratie die hij in z’n lijf had de 1-2 binnen en toen Danny Wiersum even later ook de 1-3 nog wist te scoren was het klaar. In de laatste tien minuten had Poolster in Oostwold een dreigend onheil weten af te wenden.

door Harry de Groot

Nog geen wedstrijd gewonnen en drie punten uit drie gelijke spelen. Het moest al gek lopen wilde Poolster de punten niet mee naar Spijk nemen. De wedstrijd begon zoals verwacht. Poolster maakte het spel en VVS liet zich gewillig op eigen helft terugzakken. De gasten tastten de situatie rustig af, al ging dat vaak net iets te rustig.

Zo ontstond de eerste kans voor VVS middels een snelle counter. Erik Rentema wist een inzet van Thijs Boer echter nog net te blokkeren. De aansluitende corner werd over het doel gekopt. Uit de aansluitende aanval kwam Julian Bos oog in oog met Marco Broesder te staan. In plaats van laag in te schieten zocht hij een hoge hoek en bood de Oostwolder sluitpost gelegenheid om redding te brengen.

Het zou een belangrijk moment in de wedstrijd blijken te zijn.Vier minuten later schoot Erik Rentema net over en daarna viel de wedstrijd stil. De Oldencaters speelden krampachtig tegen het goed gepositioneerde VVS dat de deur knap op slot wist te houden. Het baltempo was aan de kant van Poolster veel te laag en er slopen fouten in de ploeg.

Balverlies op het middenveld leidde tot een snelle uitval. Jeroen de Groot was te laat en tikte zijn tegenstander Pieter Kelder in de punt van de zestien aan. Een terechte strafschop volgde na een half uur spelen en betekende de 1-0 voor de gastheren. Kelder schoot de bal laag en strak in.

Poolster leek zich niet ongerust te maken en behield hoop op een goede afloop. Dan zou er echter wel iets moeten gebeuren. Een week eerder wist men voor de thee nog op gelijke hoogte te komen en dat leek ook nu het geval te worden. Johan de Groot tilde de bal over de keeper heen en iedereen stond als versteend toe te kijken wat er zou volgen. De bal raakte de onderkant van de lat en via de paal rolde het leer tergend langzaam het veld weer in.

Na de thee bleef Robin Uilhoorn met een knieblessure aan de kant. Marco Dijkstra was zijn vervanger. Poolster wilde meteen zaken doen, stond al vijf minuten klaar voor de derde aftrap van de dag, maar moest nog wel even op de Oostwolders wachten. Jeroen de Groot was de eerste die na de hervatting aan een kans mocht ruiken. Zijn vrije trap zeilde richting de kruising maar Broesder onderkende het gevaar en wist de inzet onschadelijk te maken.

Halverwege de tweede helft kreeg VVS zelfs de mogelijkheid om op 2-0 te komen. A-junior Germen Nuis koos er voor om de bal breed te leggen terwijl hij voor eigen succes had moeten gaan. Nu werd hij door de defensie van Poolster afgestopt.

Daarna brak het kwartiertje van de gemiste kansen aan. Hoofdrolspeler in dit bedrijf was rechtshalf  Johan de Groot. Hij kwam een teenlengte te kort na een voorzet van Robbert Kok, schoot uit de draai te slap in, en liet vervolgens een afzwaaier van zijn voet vertrekken en eindigde met een bal op de knie. VVS kon niet veel meer doen dan tegenhouden en knalde alles wat hen voor de voeten kwam naar voren.

De tijd leek Poolster door de vingers te glippen. Poolster-trainer Jeroen de Munck haalde Stijn de Regt en Vincent Lips naar de kant en bracht met Danny Wiersum en Gijs de Weerdt twee verse aanvallers binnen de lijnen. Jeroen de Groot moest zich achterin alleen zien te redden. Als een duvel uit een doosje vloog de bal, na een misser in de defensie van de gastheren, uiteindelijk achter de overigens uitstekend acterende Oostwolder goalie. Het was een typische goal van Dennis van Dijk. Hij pikte de bal op, schatte de situatie in en joeg het leer met een geweldige volley tegen het nylon: 1-1.

Gijs de Weerdt kwam even later goed door op rechts en produceerde een perfecte voorzet. Johan de Groot, getergd door de gemiste kansen, nam een snoekduik en via de paal kopte hij de bal snoeihard binnen: 1-2. De ontlading was groot. Wederom had Poolster veerkracht getoond. VVS was compleet stuk gespeeld en dat Danny Wiersum de 1-3 ook nog op het scorebord wist te krijgen was een bonus. Niet veel later miste hij de kans op 1-4.

Poolster moest alle registers opentrekken tegen de gastheren, al was men dan ook de betere ploeg geweest. Het liep allesbehalve soepel, maar het team van De Munck wist zich op karakter uiteindelijk toch nog naar een driepunter te knokken.

Coach Jan Veenhof van VVS was ondanks het verlies tevreden over de prestatie van zijn team. ‘Poolster was de betere ploeg, maar had tot vijf minuten voor het einde moeite met scoren, mede dankzij goed keeperswerk van Marco Broesder. Door een persoonlijke fout kwamen ze op gelijke hoogte. We geloofden er heilig in dat we de de punten in eigen huis konden houden. Bij ons gingen na het tweede doelpunt de koppies naar beneden. We waren allen zeer teleurgesteld dat we de wedstrijd toch nog uit onze handen hadden laten glippen. Als trainer ben ik erg tevreden over de geweldige inzet die we geleverd hebben. We worden er alleen nog niet voor beloond.’

Zijn collega Jeroen de Munck beaamt het commentaar van Veenhof, maar zegt tevens dat Poolster voetballend veruit de betere ploeg was geweest. ‘De tijd tikte snel weg, maar we zijn vol voor de overwinning gegaan. Ook na de 1-1 zijn we volop risico blijven nemen. Op een gegeven moment speelden we met vijf spitsen en dat betaalde zich uit. Het was alles of niets en het werd alles.’

Omdat ploegen achter Poolster wel punten morsten, gaan de geelzwarten de winterstop straks in op een keurige derde plaats

* VVS – Poolster 1-3 (1-0). Pieter Kelder 1-0 (strafschop); Dennis van Dijk 1-1; Johan de Groot 1-2; Danny Wiersum 1-3

No Replies to "Poolster ontsnapt aan puntverlies bij VVS"