Rode kaart helpt NEC Delfzijl aan winst

necaduard
Aduarder Mark Carsouw (8) en Delfzijlster Arjen Klasens (12) kijken toe toe hoe Jeffrey Eggens in de rug wordt gelopen door Marchel Tomo.

NEC Delfzijl heeft, na de teleurstellende wedstrijd tegen Lycurgus, van Aduard 2000 met 2-1 weten te winnen. Breekpunt in de strijd was de rode kaart voor Aduard 2000, die na ruim een uur spelen werd gegeven. Vanaf toen nam NEC Delfzijl het initiatief volledig in handen en kon het de wedstrijd beslissen.

door Frank Molema

Hoewel de wedstrijd tegen Godlinze nog werd gewonnen, zit de ploeg uit Delfzijl nog niet helemaal in de juiste vorm om zich te meten met de bovenste ploegen in de derde klasse C. Uit de laatste zes wedstrijden, pakte de ploeg maar één keer de winst en dus nestelt het zich in de enorme middenmoot in deze competitie, waarin iedereen in staat is om van de koploper te winnen of van de hekkensluiter te verliezen.

NEC Delfzijl, dat de wedstrijd begon zonder aanvoerder Verloove en rechtsbuiten Jan Douwe Rinsma, ging als een komeet uit de startblokken. Al in de tweede minuut maakte Arjen Klasens een mooie treffer met het hoofd, nadat Erwin Noordhoff de bal panklaar op zijn hoofd had gelegd. In het vervolg herstelde Aduard 2000 zich van de vroege tegenvaller en ontstond er een gelijkopgaande wedstrijd. Op het loodzware hoofdveld van sportpark Uitwierde was het daarnaast enorm moeilijk voetballen, waardoor de bezoekers niet verwend werden.

Goed voetbal was er desondanks af en toe toch te zien. Bijvoorbeeld in de 35e minuut, toen Noordhoff na een goede actie van Nino Tualena aan de linkerkant werd vrijgespeeld. Noordhoff mocht vrij uithalen, maar een been van een verdediger voorkwam een doelpunt. Waar NEC Delfzijl op 2-0 had kunnen komen, maakte Aduard 2000 aan de andere kant de gelijkmaker. Haye van der Werf pikte de bal op de rand van het strafschopgebied op en rondde beheerst in de linkerhoek af: 1-1.

In de tweede helft was NEC Delfzijl vanaf het begin lichtjes de bovenliggende partij. Het kreeg na een klein kwartier spelen al een enorm grote kans. Reinier Schumer deed op aangeven van Pieter Meijerhof bijna alles goed, alleen de keeper van Aduard 2000 maakte zijn doel goed klein waardoor Schumer alleen voor de keeper niet wist te scoren.

Even later zou de wedstrijd definitief in het voordeel van NEC beslist worden. Rechtsback Marchel Tomo zette een ééntwee op door het centrum van de verdediging van Aduard 2000 en passeerde vervolgens de laatste verdediger. Die zag zich vervolgens genoodzaakt om Tomo neer te leggen. De scheidsrechter vond dat hij hiermee Tomo een honderd procent scoringskans ontnam en trok de rode kaart.

Na de rode kaart omsingelde de ploeg uit Delfzijl het doel van Aduard 2000. De gasten zagen zich genoodzaakt om zich terug te trekken op eigen helft. Vroeg of laat zou er een grote kans komen en die kwam er in de 71e minuut. Shanthony Cecilia zag zijn voorzet namelijk geblokt worden door een hand van zijn directe tegenstander. De scheidsrechter kon niet anders dan naar de stip wijzen. Nino Tualena schoot rustig raak en maakte zijn eerste competitietreffer van het seizoen.

Waar je zou verwachten dat NEC Delfzijl de wedstrijd rustig zou uitspelen, ontspon zich juist een enorm onrustig slot. De thuisploeg hield de bal niet lang in bezit, waardoor Aduard 2000 nog een aantal keer de kans had om de bal gevaarlijk in de zestien te pompen. Ze creëerden echter geen kans meer. De punten blijven dus in Delfzijl. Toch kreeg de ploeg van trainer Erwin Heerlijn nog een domper te verwerken. Centrale verdediger Ruben Stam maakte in blessuretijd nog een grove overtreding. De scheidsrechter kende geen genade en stuurde Stam met een rode kaart van het veld.

Door deze winst is NEC Delfzijl gestegen naar de vijfde plaats op de ranglijst, met vier punten achterstand op koploper Marum. Op 24 januari wordt de competitie hervat met een uitwedstrijd tegen Helpman.

* NEC Delfzijl – Aduard 2000 2-1 (1-1). Arjen Klasens 1-0; Haye van der Werf 1-1; Nino Tualena 2-1 (strafschop)

No Replies to "Rode kaart helpt NEC Delfzijl aan winst"