Wisselvallig LSV verliest van MSK

lsvmsk
Richard Schuiling van MSK kan aan de overkant van het net niet voorkomen dat Gerard Hofman (10) gaat scoren. De LSV-ers Dirk de Vries (9) en Jurjen Haak (1) kijken gespannen toe.

In de Boshal in Loppersum stond zaterdag de volleybalwedstrijd in de eerste klasse B Noord tussen de heren van LSV 1 en MSK 1 uit Musselkanaal op het programma. Volgens de schrijver van het programmablad zit de thuisploeg van coach Marcel Haak in een winterdip. Ondanks dat had de ploeg er alle vertrouwen in dat er gewonnen kon worden, want de uitwedstrijd had men immers met 3-1 in de zak gestoken. De rollen waren nu echter omgedraaid. De mannen van coach John van Garvels namen de punten (1-3) mee naar Musselkanaal. De setstanden waren 22-25, 25-18, 25-27 en 15-25.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en dat blijkt ook wel uit de stand op de ranglijst. LSV had een punt meer dan MSK maar de Knoalsters hadden wel twee wedstrijden minder gespeeld. Door de overwinning op LSV zijn de Lopsters op de ranglijst gezakt. Het duel begon moeizaam voor LSV. Onder leiding van de scheidsrechters Slager en Pieterman werd er, bijna een half uur later dan gepland, slap aan de wedstrijd begonnen. Het was routinier Wouter Haak van LSV die de thuisclub probeerde wakker te schudden. ‘Het moet allemaal wat scherper mannen’, riep hij zijn medespelers toe.

Na een 3-7 achterstand in de eerste set kwamen de gastheren terug naar 7-7. LSV ging door en nam brutaal de leiding. Bij een 10-9 stand vluchtte de coach van MSK in zijn eerste time-out. LSV ging na de onderbreking door en met goed aanvalsspel en dito blokkering aan het net kwamen de gastheren op een 15-10 voorsprong. Niets is zo onvoorspelbaar dan in het volleybal zo leek het, want de gasten konden zo maar terug komen naar 16-15. Op dat moment had LSV het geluk niet aan zijn zijde, want inzetten van Wouter Haak en vooral ook Jan Klink gingen steeds net uit.

Verdedigend waren er ook wel wat misverstanden waar te nemen. Het spelverloop was spannend met in de slotfase een aantal rally’s tot gevolg waaruit LSV steeds als overwinnaar kwam. Coach Haak had een tactische wissel in gedachten en Bert Vink kwam binnen de lijnen voor Gerard Hofman op een stand van 22-22. MSK was niet onder de indruk van deze wissel en trok de eerste set met 22-25 over de streep.

MSK had in de persoon van aanvaller Mark Krops zijn gevaarlijkste man. De beweeeglijke Krops had met zijn harde smashes aan het net vaak succes. De thuisploeg moest het antwoord hierop schuldig blijven. Wat ook opviel waren de vele discussies tussen spelers van beide teams en hoofdscheidsrechter Slager. Zolang er in de eerste klasse geen lijnrechters aanwezig zijn werd elke bal bijna in twijfel getrokken of deze nu wel of niet in was. Misschien is het beter deze discussies niet meer aan te gaan, alhoewel ook vaak zogenaamde dubbelfouten door de scheidsrechters werden erkend.

De tweede set was nog maar een paar minuten oud toen LSV brutaal de leiding had genomen: 7-3. Net als in de eerste set nam Mark Krops zijn ploeg echter weer bij de hand en bracht het verschil terug. Gaandeweg de set ging het echter beter lopen bij LSV. De kloof werd weer vergroot. Bij een tussenstand van 24-18 lukte het maar moeilijk om het laatste puntje binnen te slepen Het was aanvaller Jan Klink die het laatste punt voor de setwinst maakte en de tussenstand op 1-1 wist te brengen.

De derde set ging gelijk op. Goeie momenten werden door beide ploegen met wat minder sprankelende momenten afgewisseld. LSV had ook weinig variatie in het aanvalsspel. Spelverdeler Jurjen Haak koos teveel voor zekerheid en plaatste de bal vaak naar buiten in plaats van een aanval via het midden op te zetten. MSK kon zich hier verdedigend goed op instellen. LSV had het in defensief opzicht nu ook beter voor elkaar dan in de eerste twee sets. Het was een set die alle kanten op kon, maar zoals gezegd was het aanvaller Mark Krops die het verschil maakte.

Op een stand van 25-25 was hij het die de gasten met een rake klap op setpoint wist te zetten. Nick Krops mocht vervolgens via zijn eigen service de set veilig stellen. De bal plofte zomaar aan de andere kant van het veld binnen de lijnen. De Lopsters keken elkaar aan maar de setwinst ging toch echt naar MSK en hierdoor werd de stand in sets 1-2 in het voordeel van de bezoekers.

De vierde set werd een formaliteit. De thuisploeg keek al heel snel tegen een achterstand aan en wat coach Marcel Haak ook probeerde via een aantal time-outs, het lukte maar niet zijn team in het gareel te krijgen. Er sloop ook wat irritatie binnen de ploeg en net als in de eerste set hadden de Lopsters weinig geluk. Vaak werden Wouter Haak of Jan Klink in stelling gebracht om de ballen binnen te slaan maar het zat gewoon niet mee.

MSK kon heel gemakkelijk naar 7-17 uitlopen. Op deze stand werd de wissel Gerard Hofman-Bert Vink van de eerste set bij de thuisploeg weer ongedaan gemaakt maar het verschil bleef steeds negen of tien punten. Nog één keer liet aanvaller Wouter Haak van LSV zijn kwaliteiten zien en sloeg het laatste puntje voor LSV in de wedstrijd keihard binnen. MSK serveerde de wedstrijd daarna uit. Eigenlijk had LSV met een beetje meer mazzzel, al moet je dat wel afdwingen, de punten in eigen huis kunnen houden. Coach Marcel Haak was van mening dat het dubbeltje vaak steeds net de verkeerde kant op viel voor zijn ploeg. Hij viel zijn team niet af en kijkt al weer met vertrouwen naar de volgende wedstrijd op zaterdag 14 februari. Dan is Thalassa/Memesa in Delfzijl de volgende tegenstander. Het duel begint om vijf uur.