Omlandia wint derby van SV Bedum

bedumomlandia2
Kees van der Wolde is namens Omlandia aan de bal. Hij probeert iets te verzinnen om Bedumer Timo Lanenga te omzeilen. Jeroen Scholma slaat een en ander op de achtergrond gade.

Het duel tussen thuisclub SV Bedum en Omlandia uit Ten Boer werd vooraf aangekondigd als de derby van het Noorden en een van de mooiste duels in de eerste klasse. Wat de toeschouwers een uur lang kregen voorgeschoteld, was echter niet veel meer dan een kleurloze vertoning zonder enig spektakel. Dat bleef bewaard tot het laatste deel van het duel toen Omlandia een 1-0 achterstand in een 1-3 overwinning wist om te buigen.

Omlandiaan Jan Oosterbeek had vooraf al aangekondigd dat zijn team in Bedum zou gaan winnen. Het negatieve doelsaldo van de Ten Boersters zou tegen SV Bedum naar de plus worden getild. Trainer René Wollerich hoefde weinig te doen om zijn mannen voor dit treffen te motiveren. Dat bleek al vrij snel, want de gastheren kwamen aanmerkelijk sterker uit de startblokken dan Omlandia. De straffe wind die over de lengte van het kunstgrasveld blies, joeg de paarshemden bij wijze van spreken richting goalie Devon Harmsma. Hij werd herhaaldelijk onder vuur genomen, maar had het geluk aan zijn zijde.

De gasten wisten zich aanvankelijk geen raad met de gretigheid van SV Bedum. Ze kregen de bal niet voorbij het middenveld en de lange ballen richting voorwaartsen kwamen nauwelijks aan. Het was zoeken naar een methode om de aanvalsdrift van de gastheren en de tegenwind te bestrijden.

Toen de eerste Bedumer storm was gaan liggen en er nog steeds niet was gescoord, liet ook Omlandia zich wat vaker voor het doel van de gastheren zien. Tot grote mogelijkheden leidde dat echter niet. Doelman Richard Gerdes had het drukker met het scherp houden van zijn verdedigers dan met het opruimen van de bal.

De kansen waren aan beide kanten op de vingers van een hand te tellen en eigenlijk had iedereen zich er al mee verzoend dat de eerste helft zonder goals in de boeken zou verdwijnen. Een minuut voor het verstrijken van het eerste bedrijf werd de bal echter toch nog tegen het nylon geknald. Jordy Boelhouwer joeg een vrije trap keurig langs de muur en in de totaal ongedekte verre hoek: 1-0.

Op basis van de eerste helft was de voorsprong zondermeer terecht. Sterker nog, met wat meer fortuin hadden de Bedumers vlak na de doelwisseling opnieuw kunnen scoren. Harmsma lag nieuw succes echter in de weg en een tweede poging verdween over het domein van de sluitpost.

De gasten schakelden daarna een tandje bij, wonnen nu wel de tweede ballen en gingen de duels wat agressiever aan. Thijs Sonneveld was de eerste die het probeerde, maar kwam een teenlengte te kort. Nadat Omlandia om een penalty had geschreeuwd vanwege het vermeend onderuit halen van Jeroen Haan, lag de gelijkmaker in de 58e minuut achter Gerdes. Kees van der Wolde trok de bal vanaf de achterlijn voor het doel en vond het schietgrage been van Jan Oosterbeek. Diens uithaal betekende 1-1.

Omlandia kreeg steeds meer vat op de tegenstander, maar tot aan het laatste kwart van het duel wees niets er op dat er nog een winnaar van het veld zou stappen. Het duel kabbelde verder en het had er alle schijn van dat de derby op een gelijkspel zou afstevenen.

Met nog een minuut of acht op de klok veerde heel Omlandia echter op. Een afgeslagen corner kwam bij Jan Oosterbeek terecht. Hij schoof de bal in de voeten van Kees van der Wolde. Die zocht en vond op randje strafschopgebied zijn linkerbeen en besloot de bal richting tweede paal te stiften. Of het nu een doelbewuste poging of een voorzet was, het speeltuig zeilde buiten het bereik van Gerdes in de kruising: 1-2.

Niet veel later betekende een razendsnelle uitbraak van Omlandia de definitieve nekslag voor de thuisclub. Dennis Loer ging er op rechts vandoor en lepelde de bal richting de meegelopen Jeroen Haan. De aanvaller maakte geen fout en schoot de bal door de benen van de Bedumer goalie tegen het nylon: 1-3.

* SV Bedum – Omlandia 1-3 (1-0). Jordy Boelhouwer 1-0; Jan Oosterbeek 1-1; Kees van der Wolde 1-2; Jeroen Haan 1-3.

No Replies to "Omlandia wint derby van SV Bedum"