Teleurstellend gelijkspel NEC Delfzijl

NEC Delfzijl heeft teleurstellend gelijkgespeeld tegen middenmoter Noordwolde. Op het sportpark Uitwierde kwam de thuisclub in de eerste helft nog wel op voorsprong, maar twintig minuten voor het einde wist Noordwolde de opgelopen 1-0 achterstand, overigens volkomen terecht, weg te poetsen.

door Frank Molema

Na het verlies tegen koploper Marum had NEC Delfzijl de aansluiting met de topploegen in de derde klasse enigszins verloren, maar toch was er geen reden tot paniek. De drie wedstrijden daarvoor werden namelijk wel gewonnen, waardoor NEC Delfzijl nu op een plek staat die aan het einde van de rit waarschijnlijk recht geeft op het spelen van nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse. Om daar in mei, als de competitie is afgelopen, nog steeds te staan, is het van belang dat men thuiswedstrijden tegen ploegen als Noordwolde te winnen.

NEC Delfzijl keerde voor deze wedstrijd na twee maanden afwezigheid weer terug op sportpark Uitwierde. Het eerste elftal traint namelijk op het sportpark Centrum en speelde daar ook de competitiewedstrijd tegen De Pelikanen. Hoewel er op kunstgras wordt getraind, heeft het team van trainer Erwin Heerlijn ook al een paar keer echt gras onder de voeten gehad. Tegen Helpman en Marum voelden de voetballers weer echte modder.

Op het hoofdveld van sportpark Uitwierde heeft, sinds de thuiswedstrijd tegen Aduard 2000 in december, geen team meer gevoetbald. Een voetbalveld herstelt nauwelijks onder koude omstandigheden, waardoor het hoofdveld erg hobbelig was. Zowel NEC Delfzijl als Noordwolde hadden hier moeite mee. De eerste helft was acceptabel, maar niet goed van de kant van NEC Delfzijl. De thuisploeg maakte wel het enige doelpunt van de eerste helft. Jeffrey Roeters veroverde de bal op de helft van de tegenstander en kreeg het leer, met een klein beetje geluk, bij Jan-Douwe Rinsma. De snelle buitenspeler had alleen voor de keeper een makkie en mikte de bal laag in de linkerhoek: 1-0.

NEC Delfzijl kwam nog een aantal keren gevaarlijk door over de flanken, maar een stukje finesse ontbrak om Noordwolde echt veel pijn te doen. De gasten lieten zelf weinig zien. Verder dan een slap afstandsschot kwamen zij niet. Net als in de vorige wedstrijden had NEC Delfzijl de zaken in de verdediging goed op orde. Alleen Zuidhorn (18 tegengoals) kreeg nog minder doelpunten te verwerken dan de Delfzijlster keepers Bas Westerhuis en Wouter Kingma (19 tegengoals).

In de tweede helft werd Noordwolde sterker. Blijkbaar gooide de ploeg de schroom van zich af en was het niet meer bang om nog een keer afgestraft te worden door NEC Delfzijl, want in oktober kwam het met een 5-1 nederlaag nog genadig weg. Na tien minuten spelen in de tweede helft kon keeper Westerhuis de gelijkmaker van Noordwolde nog voorkomen, maar enkele minuten later was het toch fraai raak. De spits van de gasten kreeg een hoge bal aangespeeld rond de penaltystip en hij legde de bal knap weg met het hoofd. Hij vond de instormende Patrick Meima bereid om de bal hoog in het doel te knallen: 1-1.

In het laatste half uur drukte NEC Delfzijl Noordwolde achteruit en het had veel balbezit. Mede door het hobbelige veld, maar misschien ook door een mindere vorm, werd er geen goed voetbal gespeeld. De thuisploeg kwam nog een aantal keer dreigend door via Rinsma, maar zijn voorzetten bereikten, ondanks enkele hachelijke situaties voor het doel, geen medespeler.

Het gelijkspel zal als puntverlies aanvoelen, zeker omdat koploper Marum en achtervolger Appingedam verloren. Zes ploegen komen, zoals het nu lijkt, in aanmerking voor het kampioenschap maar aangezien NEC Delfzijl minimaal één wedstrijd meer heeft gespeeld dan de meeste concurrenten, is de ploeg uit de havenplaats geen favoriet. Zaterdag speelt NEC Delfzijl in en tegen Grijpskerk.

* NEC Delfzijl – Noordwolde 1-1 (1-0). Jan Douwe Rinsma 1-0; Patrick Meima 1-1.

No Replies to "Teleurstellend gelijkspel NEC Delfzijl"