Omlandia verliest in slotfase van HZVV

Omlandia - HZVV 066
Omlandiaan Peter Wassing (links) is in een fel duel om de bal verwikkeld met HZVV-er Arjan Akkerman (foto: Ursula Sennema).

Voor Omlandia stond zaterdag de wedstrijd op het programma tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat HZVV. Trainer Robbie Wentink van de Ten Boersters had alle vertrouwen in een goede afloop, ondanks de 3-0 nederlaag eerder dit seizoen in Hoogeveen. Hij kende de sterkte en de zwakheden van de ploeg van Karlo Meppelink. Vooral aanvallend via de zijkanten lag volgens Wentink de kracht van de tegenstander. Voorafgaande aan het duel werd één minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van erelid Ido Bleeker van Omlandia. Hierna mocht pupil van de week, Jarno Koetje van Omlandia E3, laten zien in welk doel er gescoord moest worden.

door Kees Mulder

De wedstrijd was nog geen minuut onderweg toen linkermiddenvelder Marlon Luchtenberg van HZVV op de rand van het strafschopgebied vrij uit mocht halen. Keeper Devon Harmsma was nog maar nauwelijks warm gedraaid maar moest al vol aan de bak en maakte het schot onschadelijk. Omlandia bleef een vroege achterstand bespaard. Sterker nog, ze kwamen na drie minuten spelen zelfs op voorsprong. Verdediger en tevens aanvoerder Erwin Breukelman schoof de bal zo maar pardoes in de voeten van Jan Oosterbeek die wel raad wist met deze geboden kans en volgde dus het voorbeeld van de pupil van de week: 1-0.

HZVV liep dus al vroeg tegen een achterstand aan en het was aan de ploeg duidelijk te zien dat men moeite had met het zeer hobbelige veld in Ten Boer. De Drenten trainen en spelen hun thuiswedstrijden wekelijks op kunstgras. De ploeg moet het vooral hebben van combinatievoetbal en het veld was om die reden in het voordeel van Omlandia. Na 17 minuten spelen had Omlandia de voorsprong moeten verdubbelen. Bert Zwart verzond een perfecte dieptepass op spits Jeroen Haan die een vrije doortocht kreeg naar het doel van de gasten.

Haan wilde keeper Hidde Streutker van HZVV omspelen maar speelde de bal te ver voor zich uit en liet zich vallen toen hij inzag dat hij de bal niet meer kon halen. Haan hoopte dat scheidsrechter Teunis Bakker uit Wolvega de bal op de stip zou deponeren maar hier trapte de arbiter van dienst terecht niet in. Een honderd procent doelrijpe scoringskans werd dus niet verzilverd door de topscorer van de gastheren.

Topscorer Frank Strijker, met 23 doelpunten de prijsschutter van HZVV, kwam niet in het stuk voor omdat Omlandia de zaken verdedigend goed voor elkaar. Tot de 23e minuut. Als een duveltje uit een doosje verscheen hij zomaar vrij voor het doel van Omlandia na een vrije trap van Marlon Luchtenberg vanaf de linkerkant van het veld. De inzet van Strijker ging net naast het doel.

Met Luchtenberg is meteen de beste man van de eerste helft genoemd. De puur rechtsbenige linkermiddenvelder zorgde voor veel dreiging maar echt uitgespeelde kansen werden niet gecreëerd. HZVV was alleen gevaarlijk bij spelhervattingen. Zo dacht spits Edward Eshuis na ongeveer een half uur spelen doeltreffend te kunnen uithalen.  Zijn schot kon nog net worden geblokt. Veel gebeurde er in het eerste bedrijf niet meer of het moet al de halve omhaal van Pim de Jonge  zijn geweest die recht in de handen van Harmsma verdween.

Het zat de Drenten niet lekker dat ze de rust met een achterstand waren ingegaan. Vanaf minuut één van de tweede helft werd Omlandia op eigen helft ver teruggedrongen. Toch wist men zich geen echte kansen te creëren en de irritatie nam zienderogen toe bij de gasten. In de 57e minuut had verdediger Arjan Kleine met een rode kaart van het veld gemoeten. In een duel met Omlandiaan Jan Oosterbeek was duidelijk te zien dat Kleine een elleboogstoot aan Oosterbeek uitdeelde, maar scheidsrechter Bakker had volgens eigen zeggen niets gezien…

Omlandia worstelde zich een klein beetje onder druk van HZVV vandaan en kreeg countermogelijkheden, temeer daar de Hoogeveners koste wat het kost de gelijkmaker wilden forceren. Het was Meppelink die als eerste begon te wisselen De moegestreden Luchtenberg, pas 19 jaar, werd vervangen door de evenoude Stefan Kikkert die de linksachterpositie ging bekleden. Bij Omlandia werd de hardwerkende Kees van der Wolde vervangen door Ruben Meier.

Veel veranderde er niet aan het spelbeeld. Uit de spaarzame aanvallen had Omlandia op een 2-0 voorsprong moeten komen. Een perfecte voorzet vanaf links van Jeroen Haan werd op waarde geschat door de instormende Dennis Loer maar zijn kopbal was te onzuiver om doelman Streutker te passeren. Met nog een kwartier te spelen werd spits Edward Eshuis gewisseld. Voor hem kwam Nick Neumann in het veld en bij Omlandia werd de degelijk spelende Jeroen Scholma door Niels Meijer vervangen.

HZVV kwam wel heel gelukkig langszij toen Harmsma heel opzichtig in de fout ging. Goaltjesdief Strijker was er als de kippen bij om dit foutje af te straffen maar werd binnen het strafschopgebied neergelegd. Scheidsrechter Bakker kon dan ook niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. Aanvoerder Breukelman liet keeper Harmsma kansloos en maakte daarmee zijn fout van de derde minuut goed: 1-1. Omlandia kreeg nog een tegenvaller te verwerken. De goed spelende Thijs Sonneveld moest zich met een duimblessure onder doktersbehandeling laten stellen en werd vervangen door Klaas Swiersema.

De wedstrijd leek in een gelijkspel te eindigen maar vijf minuten voor het einde kreeg HZVV wederom een strafschop. Na een onschuldig lijkende dieptebal kwam het speeltuig in het strafschopgebied tegen de arm van verdediger René Hovenkamp van Omlandia. De arbiter van dienst zag er een strafschop in. Strijker maakte geen fout en bracht de stand vanaf elf meter op 1-2. Er werd veel tijd extra bijgetrokken door de blessuregevallen. Omlandia leek in de 95e minuut toch nog op gelijke hoogte te komen toen invaller Niels Meier mocht uithalen. Zijn inzet werd echter, tot opluchting van HZVV, ternauwernood weggewerkt.

De Drenten behaalden een gelukkige overwinning. De ploeg had wel een groot veldoverwicht maar wist zich geen enkele uitgespeelde kans te creëren. Natuurlijk wordt HZVV kampioen. Toch zal men nog wel de spelersmarkt op moeten om zich voor volgend seizoen te versterken zodat men zich ook in de hoofdklasse kan handhaven.

Omlandia had bij een overwinning goede zaken kunnen doen voor een toetje in de vorm van nacompetitie. Een derde plaats op de ranglijst moet dan veroverd worden. Dat is nog steeds mogelijk. De doelstelling was handhaving. Dat streven heeft men ver voor het einde van de competitie bereikt en dat is ook wel eens anders geweest.

Zaterdag krijgt Omlandia nieuwe kansen wanneer de ploeg afreist naar BCV dat verrassend met 1-0 van Balk, de nummer tweee van de competitie, wist te winnen. HZVV gaat op bezoek bij Oranje Nassau. Trainer Hans van der Ploeg van de Stadjers was een van de aandachtige toeschouwers.

* Omlandia – HZVV 1-2 (1-0). Jan Oosterbeek 1-0; Erwin Breukelman 1-1 (strafschop); Frank Strijker 1-2 (strafschop)

No Replies to "Omlandia verliest in slotfase van HZVV"