Matig NEC Delfzijl morst punten in Aduard

NEC Delfzijl heeft twee dure punten laten liggen in de wedstrijd tegen middenmoter Aduard 2000. Het zag er lange tijd naar uit dat de Delfzijlsters zouden verliezen, maar een hard schot van Jan Douwe Rinsma voorkwam grote schade in de strijd om het kampioenschap in de derde klasse C.

door Frank Molema

Het team van trainer Erwin Heerlijn verkeert momenteel in absolute topvorm. Hoewel er her en der ook kritiek te horen is op het spel, won het team drie topwedstrijden op rij met 1-0. In die wedstrijden liet het niet zozeer attractief voetbal zien, maar blonk het wel uit in degelijkheid, waardoor het voor de meeste tegenstanders in de derde klasse niet mogelijk is om van NEC Delfzijl te winnen.

Voor tegenstander Aduard zit het seizoen er wel op. Het speelt mee in de middenmoot en heeft bovendien geen uitzicht meer op een periode. Voor hen stond er dus weinig op het spel. Dat gold niet voor de Delfzijlsters. In de eerste helft was dat niet aan het spel te zien. De Aduarders waren namelijk baas op het eigen veld en hadden bij rust met minimaal twee goals verschil voor moeten staan. Het stond echter slechts 1-0 voor de thuisploeg. Dat doelpunt viel tien minuten voor rust, toen Arend Jan Linde geheel vrijstaand van dichtbij mocht inkoppen. In de resterende minuten voor het rustsignaal kwamen de gasten drie keer vrij voor keeper Wouter Kingma, die de vakantie vierende Bas Westerhuis verving. NEC Delfzijl mocht zijn sluitpost dankbaar zijn, want dankzij zijn reddingen bleef het bij 1-0. Ook raakte Aduard nog een keer de paal.

Het tegendoelpunt was het eerste dat NEC Delfzijl sinds 7 maart moest incasseren, toen Grijpskerk wist te scoren. Daarna hielden de Delfzijlsters vier keer op rij de nul. Het tegendoelpunt betekende ook dat de fusieclub in de tweede helft van goede huize moest komen om toch de drie punten mee naar huis te nemen, want het behoort tot de minst scorende ploegen van de competitie.

Dat er uit een ander vaatje getapt moest worden, beseften de spelers terdege. In de tweede helft stond er namelijk een team op het veld dat veel beter leek te begrijpen waar het om ging. Op het dramatisch hobbelige, droge en hoge grasveld streden de spelers voor elke meter.

Hoewel goed voetbal onmogelijk was, konden de Havenkanters op basis van opportunisme veel meer bewerkstelligen. Vooral de omzetting naar een 3-4-3 spelsysteem leek het team goed te doen, want vanaf toen kon de druk op het doel van Aduard gehouden worden. Dit leverde een kwartier voor het einde de gelijkmaker op. Jan Douwe Rinsma liet vanaf een meter of twintig een hard en doeltreffend schot van zijn linkervoet vertrekken: 1-1.

Gesteund door het doelpunt ging NEC Delfzijl op zoek naar meer. Een paar minuten na de goal van Rinsma kreeg het team een enorme mogelijkheid via Erwin Noordhoff. De buitenspeler had de bal vanaf een meter of acht vrij voor het inschieten maar schoot over. Noordhoff kon als excuus naar het veld wijzen, want de bal sprong vlak voordat hij hem raakte net een paar centimeter op. Dit was tevens de laatste kans voor de gasten, waardoor er teleurstellend gelijk werd gespeeld.

Omdat concurrent Appingedam verrassend dik verloor van buurman De Pelikanen (0-4), staat NEC Delfzijl nog steeds op een gedeelde eerste plek. Dit keer wordt die plek niet gedeeld met Appingedam, maar met Zuidhorn. Ook Marum staat nu op één punt van de koppositie. Als er twee ploegen op hetzelfde puntentotaal eindigen, volgt een beslissingswedstrijd. Eindigen meer dan twee ploegen op hetzelfde puntentotaal, dan stelt de KNVB een wedstrijdreeks vast, zo staat te lezen in het handboek competitiezaken amateurvoetbal van de KNVB.

* Aduard 2000 – NEC Delfzijl 1-1 (1-0). Arend Jan Linde 1-0; Jan Douwe Rinsma 1-1

No Replies to "Matig NEC Delfzijl morst punten in Aduard"