Eenvoudige zege NEC Delfzijl in titelrace

necstadspark
Jan Douwe Rinsma probeert langs twee tegenstanders te glippen.

NEC Delfzijl heeft zich niet bovenmatig hoeven in te spannen om middenmoter SC Stadspark aan de kant te zetten. De Delfzijlsters wisten vrij eenvoudig met 3-0 te winnen. Door de winst is de fusieclub nog steeds topkandidaat om de titel in de derde klasse C te pakken.

door Frank Molema

De strijd om het kampioenschap is spannender dan ooit. Liefst vier ploegen, twee met 44 en twee met 43 punten, maken nog kans op de eerste plaats en dat brengt een enorme druk op ieder team met zich mee. Iedere misstap kan fataal zijn, want het aantal wedstrijden waarin de schade hersteld kan worden neemt af. Daarbij is het de vraag of de spelers met de druk om kunnen gaan, of dat ze er door bezwijken.

Voor aanvang van de wedstrijden tegen SC Stadspark vond iedereen binnen NEC Delfzijl dat deze wedstrijd gewonnen moest worden, omdat SC Stadspark met een zwaar gehavende selectie richting Delfzijl kwam. Zij misten een elftal aan spelers en hadden slechts één wisselspeler op de bank zitten, maar die zat daar met griep. Voor een club als SC Stadspark, dat genoeg spelers moet hebben na de fusie tussen Gronitas en De Vogels, is dat een hard gelag.

Tijdens de wedstrijd was duidelijk te zien dat NEC Delfzijl een klasse beter was dan de Stadjers. NEC Delfzijl mocht doen wat het wilde en creëerde kans na kans. Al in de zesde minuut schoot Nino Tuelena op de paal en amper een minuut later kreeg aanvoerder Verloove een goede schietkans, maar hij schoot over. Het was wachten tot NEC Delfzijl zou scoren, want SC Stadspark was niet in staat om de driemans verdediging uit Delfzijl serieus op de proef te stellen.

Uiteindelijk duurde het tot de 40e minuut tot er werd gescoord. Ruben Stam brak na een goede actie over de rechterkant door en trok de bal laag voor het doel. Hij vond Kris Klasens, die vanaf een meter of elf uithaalde. Door het hobbelige veld kon de keeper van de gasten de bal niet onder controle krijgen. De rappe Jan Douwe Rinsma was er vervolgens snel bij en tikte de bal in het lege doel: 1-0.

De tweede helft kende hetzelfde spelbeeld. NEC Delfzijl had de controle over de wedstrijd, maar zolang er slechts een 1-0 tussenstand op het scorebord stond, bestaat er het gevaar dat SC Stadspark toch scoort uit een bal die voor hen toevallig goed valt. Tien minuten na de rust kon Rinsma zijn tweede van de middag maken, maar uit een voorzet van Noordhoff belandde zijn inzet op de lat. Net als in de eerste helft was het wachten op een doelpunt van NEC Delfzijl. Het doelpunt viel uiteindelijk in, jawel, de 72e minuut. Deze minuut is een beroemde minuut voor de ploeg van trainer Erwin Heerlijn, want in de wedstrijden tegen vv Groningen en Zuidhorn besliste het de wedstrijd in de 72e minuut. Net als tegen vv Groningen scoorde Kris Klasens van dichtbij, nadat hij door Verloove vrij voor de keeper werd gezet. Klasens scoorde ditmaal niet met het hoofd, maar met een laag schot.

Het verzet van de gasten was hiermee wel gebroken en dus kon NEC Delfzijl op zoek gaan naar nog meer goals. Er werd nog één keer gescoord en dat gebeurde door invaller Michiel van Spaandonk. Hij kreeg de bal op een meter of acht van het doel vrij voor zijn voeten en schoof de bal rustig in de rechterhoek: 3-0. NEC Delfzijl had nog vaker kunnen scoren, maar kopballen van dichtbij van Ruben Stam (over) en wederom Van Spaandonk (redding keeper), vonden het net niet.

Omdat Appingedam verloor van Grijpskerk, hebben de Damsters geen reële kans meer op het kampioenschap. NEC Delfzijl gaat samen met Zuidhorn aan de leiding, dat eveneens met 3-0 won. Marum won ook en staat op één punt van de koppositie. Het doelsaldo is niet bepalend voor de titel. Indien er ploegen in het puntenaatnal gelijk eindigen, worden er  beslissingswedstrijden gespeeld. NEC Delfzijl krijgt in het resterende programma Lycurgus nog op bezoek en speelt in en tegen Godlinze. Zuidhorn moet nog naar Noordwolde en ontvangt op de laatste wedstrijddag De Fivel. Marum tenslotte speelt in eigen huis nog tegen vv Groningen en gaat daarna naar Appingedam.

* NEC Delfzijl – SC Stadspark 3-0 (1-0). Jan Douwe Rinsma 1-0; Kris Klasens 2-0; Michiel van Spaandonk 3-0.

No Replies to "Eenvoudige zege NEC Delfzijl in titelrace"