De Pelikanen speelt zichzelf in veilige haven

De Pelikanen heeft het verblijf in de derde klasse met een jaar weten te verlengen na een verdiende 3-2 zege op Grijpskerk. Voor de rust speelde de ploeg uit Appingedam prima en nam een 3-0 voorsprong. Grijpskerk gaf niet op en maakte het duel, door twee van richting veranderde schoten, in de slotfase nog spannend. De gelijkmaker hing echter geen moment in de lucht. In de strijd om de derde periodetitel staat De Pelikanen nu tweede . Grijpskerk is veroordeeld tot een nacompetitie-tweeluik met een vierdeklasser.

De Pelikanen heeft door de zesde thuiszege op een rij de wonderbaarlijke comeback vervolmaakt. Velen gaven in de kerstvakantie geen stuiver meer voor de Damsters, die met negen punten troosteloos onderaan de ranglijst bungelden. Vijf keer werd een wedstrijd in de laatste minuten of blessuretijd verloren en in bijna alle  gevallen lag op dat moment een Damster goal meer voor de hand dan een treffer van de tegenstander. Toen deze lijn in de eerste wedstrijd na de winterstop tegen NEC Delfzijl werd doorgezet begonnen zelfs de meest optimistische supporters aan een goede afloop te twijfelen en dat was volstrekt logisch. De selectie rechtte echter op een bijzonder knappe wijze de rug en haalde daarna 24 punten uit de volgende 11 duels. Dat is net iets meer dan twee punten per wedstrijd.

Grijpskerk heeft een omgekeerde reeks achter de rug, want de ploeg van trainer Henk Buikema werd in de eerste periode nog tweede, dicht achter SV Marum. De ploeg heeft lange tijd nogal wat belangrijke mensen moeten missen, maar zaterdag ontbrak alleen de geschorste Cedric Eeuwema. Routinier Erwin Smit was er ook niet bij, maar hij kwam de laatste tijd al weinig aan voetballen toe. In de warming- up moest Grijpskerk nog een gevoelige tegenslag incasseren. Rene Tillema, die zowel de opmars van Grijpskerk uit de vierde naar de eerste klasse als de neergang naar de derde klasse geheel meemaakte, ging door zijn knie in de warming-up en moest tandenknarsend in de dug-out plaatsnemen naast zijn vader en elftalleider Dick. Bouke Houkema kwam voor hem in de basis.

De Pelikanen begon compleet en in dezelfde basisopstelling als de laatste weken. Wie een furieus Grijpskerk had verwacht, de gasten moesten winnen, kwam bedrogen uit. De gastheren speelden fel en gedreven, knokten voor elke meter terreinwinst en bovendien combineerde het team vaak heel aardig.  Al na vijf minuten trof Jeffrey de Vries van een meter of veertig de lat, waarbij de aarzelende doelman  Dirk Jan Postma, die de van een blessure herstelde Erik ’t Hoen nog op de bank houdt, geen sterke indruk maakte. Erik-Jan Raangs gleed op een gevaarlijke plek zomaar onderuit, maar kon het zelf herstellen.

Na een overtreding op Vincent Benesia mocht Ruben Keizer op een interessante plek aanleggen, maar hij schoot net over. Halverwege de eerste helft zagen de toeschouwers een mooie actie van de in de eerste helft uitblinkende Ronald Hund, die de bal net niet bij de vrijstaande Keizer kreeg. Het eerste gevaar van Grijpskerk viel in de 26e minuut te noteren. De vrije schop van Wiebe Loonstra werd echter goed gepakt door doelman Rody Bos. Minder dan een minuut later stond het 1-0. Hund speelde zich knap vrij en via Danny Kremer kwam de bal bij Daan van Dortmont die fraai  raak schoot: 1-0.

Grijpskerk begreep dat er meer moest gebeuren en Tije van der Hoek kogelde  net naast. Twee minuten later glipte Van der Hoek uit de rug van het centrale duo Daan de Groot en Erik-Jan Raangs, maar zijn lob over de uitlopende doelman Bos ging over het Peli-doel. Ron Stoutmeijer, die het Mart Zuidema af en toe knap lastig maakte, kopte in de handen van Bos.

Jeffrey de Vries kreeg een gele kaart voor een lichte overtreding van de overigens goed leidende arbiter Leo Veldhuizen uit Joure, waardoor De Vries de laatste wedstrijd tegen vv Groningen moet toekijken. Eerder had de jonge fluitist, op het randje van promotie, al naar zijn notitieboekje gegrepen om  daar de naam van Grijpskerker Sietse Jager in te zetten. Na een dik half uur werd het 2-0. Ruben Keizer sneed een vrije trap perfect aan en Vincent Benesia kopte uitstekend in de bovenhoek. Na wederom een pass van Keizer kreeg ook Benesia een kans op een geslaagde lob, maar net als zijn collega aan de andere kant zocht hij het doel te hoog.

Het werd nog mooier voor De Pelikanen. In de 42e minuut werd Danny Kremer op de rand van het strafschopgebied vast gehouden door Stoutmeijer, die er met geel genadig af kwam. Jeffrey de Vries schoot de vrije trap door de muur in het net: 3-0. Het betekende de zevende treffer voor de meest verdedigende middenvelder van de Peli’s, waarmee hij naast clubtopscorer Kremer kwam. Voor de theepauze testte Sietse Jager met een harde vrije trap nog een keer de kwaliteiten van Rody Bos.

Grijpskerk gaf het helemaal nog niet op,na een ongetwijfeld gloedvol betoog van nadrukkelijk aanwezige trainer Buikema, zo bleek al snel in deel twee. Eerst schoot Jarno Eeuwema van dichtbij net naast, daarna miste Tije van der Hoek een grote kans( Bos redde met een flitsende reflex zeer knap). In de 49e minuut had Ronald Hund aan het laatste beetje onzekerheid een einde kunnen maken, maar geheel vrij (na een knappe pass van Danny Kremer) schoot Hund van dichtbij tegen de doelman op. De treffer van de gasten die in de lucht hing, viel in de 56e minuut. Tije van der Hoek profiteerde van aarzelend verdedigingswerk en toen de bal licht werd getoucheerd was Bos kansloos: 3-1.

De Pelikanen schrok wakker en nam het initiatief weer over, hoewel de partijen veel beter aan elkaar gewaagd waren dan voor de rust. Vincent Benesia kreeg geen strafschop mee, waar dat mogelijk wel had gekund en Danny Kremer schoot na ruim een uur voetballen in het zijnet na een knappe passeerbeweging. Halverwege de tweede helft had Benesia een fraie actie in huis, waarbij hij Hund een kans schonk. De jongste Pelikaan wist de vierde treffer echter niet te maken. Na een vrije trap van Jeffrey de Vries was Daan de Groot dicht bij een doelpunt, maar die viel niet.

Bij De Pelikanen kwamen de wisselspelers Jermaine Bos, Ruben Kuiper en Niels Breedijk in het veld. Jermaine Bos gaf in de 72e minuut een prachtige voorzet, maar Benesia werkte de bal met de knie net naast de gapende doelmond.

De wedstrijd leek beslist, maar een discutabele beslissing van de scheidsrechter gaf Grijpskerk weer kans de zaak spannend te maken. Ruben Kuiper leek de bal correct aan Stoutmeijer te ontfutselen, maar Veldhuizen besloot tot een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Jarno Eeuwema schoot hard richting de hoek waar Rody Bos gretig op het leder wachtte, maar via het lichaam van Danny Kremer verdween de bal in de andere hoek: 3-2.

Grijpskerk rook kansen, maar een hardwerkend en secuur verdedigend Peli gaf niets meer weg. De ploeg van trainer Bouma kreeg nog wel wat mogelijkheden in de counter, maar vermoeidheid en onnauwkeurigheid verhinderden een vierde goal. Na ruim 92 minuten vond Veldhuizen het welletjes en zocht De Pelikanen de kleedkamer op, in de wetenschap dat het goudgele pilsje nog lekkerder zou smaken dan gewoonlijk.

* De Pelikanen – Grijpskerk 3-2 (3-0). Daan van Dortmont 1-0; Vincent Benesia 2-0; Jeffrey de Vries 3-0; Tije van der Hoek 3-1; Jarno Eeuwema 3-2

No Replies to "De Pelikanen speelt zichzelf in veilige haven"