Middelstum zegeviert

Middelstum heeft de thuiswedstrijd tegen Noordpool UFC met 4-2 weten te winnen. De gastheren maakten het onnodig lang spannend. De alles bevrijdende vierde treffer viel pas in de 93e minuut.

De blauwhemden grossierden in het missen van kansen. Als ze wat minder mild waren geweest, was er ongetwijfeld een veel grotere uitslag op papier gekomen.

De Uithuizers dalen af naar de vijfde klasse en zullen volgend seizoen van daaruit het verloren gegane terrein terug moeten zien te winnen. Trainer Willem Kluin van Noordpool UFC had voorafgaande aan de burentwist weinig vertrouwen in een goede afloop. ‘We hebben twee A-junioren in de basis staan en drie op de bank zitten die al een wedstrijd in de benen hebben. We proberen elke strohalm te pakken, maar moeten ook realistisch blijven. Dit team komt kwalitatief te kort voor de vierde klasse.’

Het is ook niet niks wat er in Uithuizen heeft plaatsgevonden. Johan Kluin is gestopt, Cesar Peters weggestuurd en ook doelman Geert Knot viel weg. Daarnaast heeft spits Richard Haan besloten naar buurman De Heracliden te verkassen.

Allemaal kopzorgen waar coach Jan Jaap Zijlstra weinig booddschap aan had. Hij had zijn mannen kennelijk met maar één boodschap het veld in gestuurd. Er moest strijd geleverd worden. Hij wilde passie en beleving bij zijn spelers zien.

Die instelling betaalde zich al vrij vroeg in de wedstrijd uit. Nadat Noordpool UFC de kans had laten liggen om de score te openen, sloeg Middelstum keihard toe. Uit de eerste de beste goed lopende aanval wist Ivan Milcovic de openingstreffer te fabriceren: 1-0. Er waren op dat moment nog geen tien minuten gespeeld. De gastheren leken een gemakkelijke middag tegemoet te gaan, maar kwamen van ene koude kermis thuis. Uit een voorzet van de nog maar 16 jaar oude Mark Bos, samen met Rick Bos (17) een van de weinige lichtpunten aan de zijde van de gasten, schoot Richard Haan de gelijkmaker achter doelman Alwin Zwerver: 1-1.

De thuisclub toonde zich allerminst geschokt, al wankelde de defensie af en toe wel als de Uithuizers een keer in het strafschopgebied opdoken. Daar waren de gasten echter niet doortastend genoeg. Nadat Wessel Oosterhoff de bal vanaf de achterlijn terug had gelegd, had Karsten Hoekzema moeten scoren. Zijn inzet verdween echter via de knuisten van doelman Kevin Gjaltema over de deklat. Nog geen minuut later had Oosterhoff zelf moeten scoren. Hij wist de bal echter niet de juiste richting mee te geven en kopte voorlangs.

Na een kwart wedstrijd lag de bal andermaal achter Gjaltema. Milcovic werd op rechts weggestuurd en mikte het speeltuig in de verste hoek: 2-1. Verdedigend zag het er niet goed uit bij de Uithuizers. De defensie stond als een stel te stevig in de grond gestoken vlaggenstokken naar de actie van de Middelstummer te kijken en weigerde in te grijpen.

Vlak voor de theepauze leek Noordpool UFC de genadeklap te krijgen. Nadat Milcovic op doelman Gjaltema was gestrand, viel de rebound voor de voeten van Thijs Hoekzema. Diens uithaal knalde via onderkant lat tegen het nylon: 3-1.

Kluin moest een list verzinnen om een dreigende nederlaag af te wenden. Hij kreeg in de tweede helft echter met tegenslag te maken. Verdedigend stond het beter, maar Stefan Hemmes en Rick Bos vielen geblesseerd uit.

En toch zou Noordpool UFC dichterbij komen. Mark Bos verraste doelman Alwin Zwerver in de korte hoek. De sluitpost deed nog wel een poging om het onheil te voorkomen, maar graaide in het luchtledige: 3-2. Een minuut later had Middelstum moeten scoren, maar werd de bal door Michel Dries uit de doelmond getrapt. In de periode daarna kwam Noordpool zwaar onder druk te staan. De zichzelf compleet leeg spelende Thijs Hoekzema was de verdediging van de gasten herhaaldelijk te snel af en strooide met voorzetten die niet door de voorwaartsen verzilverd konden worden. En weer was het hoofdzakelijk Milcovic die meer dan eens teenlengtes te kort kwam om de zege veilig te stellen.

Noordpool probeerde er moed uit te putten, was zelfs nog dicht bij de gelijkmaker, maar moest uiteindelijk in de 93e minuut het hoofd definitief buigen. Een vrije trap vanaf de linkerkant werd door Stephano da Silva Piloto bijna in het eigen doel gewerkt, maar knalde via de paal het veld weer in. Invaller Reint Kugel was er echter als de kippen bij om het leer binnen te schieten: 4-2.

* Middelstum – Noordpool UFC 4-2 (3-1). Ivan Milcovic 1-0; Richard Haan 1-1; Ivan Milcovic 2-1; Thijs Hoekzema 3-1; Mark Bos 3-2; Reint Kugel 4-2.