Appingedam in finaleronde nacompetitie

Dankzij een klinkende 1-6 overwinning op Vitesse ’63 uit het Drentse Koekange heeft Appingedam de finaleronde van de nacompetitie bereikt. Daarin treffen de Damsters De Weide uit Hoogeveen, dat in twee duels (1-2 en 5-1) te sterk bleek voor het Hoogkerker CSVH. 

Na de eerste confrontatie met Vitesse ’63 zei trainer Gerard Zeeman van Appingedam al dat het voetballend gezien geen probleem mocht worden om een ronde verder te komen. Hij moest het zonder Tim de Groot (geschorst) en de geblesseerden Lars Mulder, Job Kool en Anthon Hoorndijk doen. De Damsters waren hierdoor zichtbaar gehavend, maar stonden er ondanks de afwezigheid van het viertal wel.

De gastheren dichtten zichzelf nog wel kansen toe na de 2-1 nederlaag die men vorige week in Appingedam had opgelopen, maar werden al snel gewaarschuwd dat het de bezoekers menens was. Binnen enkele minuten moest de goalie van de thuisclub aan de bak op een inzet van Jivan Vroom. Hij probeerde een pass van Swendly Martina te verzilveren, maar had geen geluk. De doelman bokste het speeltuig naast het doel.

Het schot kreeg al snel een vervolg dat op naam van Kevin Reiffers kwam. Hij knalde tegen onderkant lat en zag de bal vervolgens het veld weer in stuiteren. De gasten hadden er niet op gerekend dat zij de onvrijwillige hulp van de thuisclub zouden krijgen om de score open te breken, maar de trreffer was niet minder welkom. Swendly Martina trok het speeltuig vanaf de rechterkant voor de goal. Sluitpost Ronald Oldengarm leek het leer te willen onderscheppen, maar verdediger Dieter Kroek was hem te snel af en kopte de bal in het lege doel: 0-1.

Voor Kroek werd de dag er niet vrolijker op. Hij ging na een kwart wedstrijd in duel met Martina en brak daarbij zijn middenhandsbeentje. De Drent werd zaterdagvond nog in het ziekenhuis van Zwolle geopereerd.

Ook na de eigen goal bleef Appingedam de betere ploeg. Het duurde zelfs tot kort voor rust alvorens Vitesse ’63 een keer dreigend voor het Damster doel verscheen. Een serie foute passes leidde tot balbezit van de gastheren en de mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Het schot dat werd afgevuurd, vloog echter voor het doel langs.

Er stonden na de doelwisseling amper vijf minuten op de klok toen Appingedam de marge wist te vergroten. Martina ging er op rechts vandoor, leverde het leer in bij Roy de Groot en diens pass op Reiffers kon in de categorie ‘prima’ geplaatst worden. Reiffers liet de doelman kansloos en zette zijn ploeg in een zetel voor plaatsing in de volgende ronde: 0-2.

Dat wat de Drenten aan verweer boden, kon nauwelijks gevaarlijk worden genoemd. Appingedam was eenvoudigweg een maatje te groot voor de thuisclub. Rond de 55e mnuut lieten de bezoekers zien hoe een goed opgebouwde en dodelijk effectieve aanval er uit ziet. Vroom vertrok op links en zette op zijn beurt Reiffers aan het werk. Zijn voorzet werd door Doan Ibraimi tegen het nylon gemikt: 0-3. Na een dik uur spelen was het opnieuw raak. Nu waren De Groot, Reiffers en Vroom de hoofdrolspelers waarbij Vroom als afmaker fungeerde: 0-4.

Als er al enige twijfel bestond over de afloop van het duel, dan was deze nu wel definitief verdwenen. Vitesse ’63 werd geen enkele illusie geboden op een goed resultaat. Appingedam was de baas op het veld en liet dat qua voetbal en scorend vermogen zien.  Na driekwart wedstrijd probeerde De Groot met een goed schot tot succes te komen. De bal kon niet klemvast gepakt worden door de Koekanger doelman en plofte voor de voeten van Vroom. Hij wist wel raaad met dat buitenkansje en scoorde zijn tweede van de middag: 0-5.

De naar Gorecht vertrekkende Jelmer Kiewiet moest nog wel vissen toen een verre uittrap bij Tim Kuik terecht kwam en tot doelpunt werd gepromoveerd (1-5), maar meer dan een speldenprikje was dat niet. Enkele minuten voor het laatste fluitsignaal kwam de eindstand op het scorebord te staan. En opnieuw ging er een goed lopende aanval aan vooraf. Ibraimi ontving het leer van Reiffers en speelde de bal vervolgens op invaller Harm Blokzijl. Hij pikte zijn graantje ook mee en zorgde koppend voor 1-6.

Zaterdag wacht de eerste wedstrijd van de tweede ronde uit tegen De Weide.  Een tegenstander die aanmerkelijk sterker geacht wordt dan Vitesse ’63. De zege op het team uit Koekange zal de Damsters echter veel vertrouwen hebben gegeven en zeker voor wat betreft de manier waarop deze tot stand is gekomen. Appingedam toonde zich een goed collectief dat tevens heel effectief stond te spelen.

‘De duels tegen De Weide zullen hele andere wedstrijden worden. Het is een energieke en beweeglijke ploeg. Maar we hebben laten zien wat we kunnen. Het liep goed, vooral over de vleugels. De invallers hebben het prima gedaan. Je kunt rustig spreken van een teamprestatie. Het geloof en het besef is er dat we, als we willen promoveren, het nu moeten doen’, aldus Zeeman.

* Vitesse’63-Appingedam 1-6 (0-0). Dieter Kroek 0-1 (e.d.); Kevin Reiffers 0-2; Doan Ibraimi 0-3; Jivan Vroom 0-4; Jivan Vroom 0-5; Tim Kuik 1-5; Harm Blokzijl 1-6

No Replies to "Appingedam in finaleronde nacompetitie"