Poolster speelt zichzelf in derde klasse

Poolster heeft zichzelf naar de derde klasse gespeeld dankzij een 2-1 overwinning op Godlinze. Het eerste nacompetitieduel tussen beide ploegen was een week geleden in 2-2 geëindigd. Het duel op het sfeervolle sportpark Oldencate in Spijk, waar zo’n 350 toeschouwers getuige van waren, was niet hoogstaand. De spanning maakte echter veel goed. Beide ploegen eindigden de tweestrijd met tien spelers. Kevin Bijlsma (Poolster) en doelman Robbin Kuipers van Godlinze kregen rood van scheidsrechter Jansen uit het Drentse Zuidwolde.

In Spijk had men er vooraf alles aan gedaan om de beslissende wedstrijd extra sfeer mee te geven. Spandoeken, erehagen, vuurwerk en een luidruchtige en fanatieke aanhang zorgden voor een entourage die je iedere week op een voetbalveld zou willen zien.

De confrontatie leek maar niet op gang te willen komen. Er waren weliswaar wat kansjes over en weer, maar over het algemeen was de eerste helft rommelig. Godlinze was wat balvaster dan Poolster, dat duidelijk meer last van de zenuwen had. Namens Poolster mikte Dennis van Dijk in de 9e minuut een schot net over de deklat. De thuisclub verloor al snel een belangrijke schakel. Jeroen de Groot raakte na ruim een kwartier geblesseerd in een duel met Kappen en moest zich door Julian Bos laten vervangen.

De grootste mogelijkheid in het eerste bedrijf was voor Godlinzer Ivar Kappen. Hij ging er op links vandoor, nadat de verdediging van Poolster zich op een diepe bal verkeek. Hij zag zijn inzet voor het doel van Marcel Werkman langs vliegen. De gasten waren ook met spelhervattingen gevaarlijk. Het waren vooral de verraderlijke vrije trappen van Omer Tekinbas waar goalie Werkman alert op moest zijn.

Het eerste bedrijf gleed voor het overige vrij geruisloos naar zijn einde. Vlak voor de pauze leek Danny Wiersum nog iets leuks te willen verzinnen toen hij een voorzet vanaf links in ontvangst had genomen. Zijn inzet miste echter kracht en de goede richting. Ook Kevin Bijlsma zag een poging mislukken.

Met het uitblijven van een wellicht bevrijdende treffer liep de spanning verder op. Bij de gasten bleef Andy Pawirosastro na de thee in de kleedkamer achter. Hij werd door Yunus Ciftci vervangen. Het zou al snel een drukte van belang worden op de Godlinzer bank. In de eerste tien minuten van de tweede helft verdwenen namelijk ook Elsin Yilmaz en Ali Picak geblesseerd van het toneel. Zij lieten zich vervangen door Renato Santanera en Tom Wiersema. Door alle wisselingen werd het voetbal er niet bepaald beter op.

Nadat Robbert Kok het veld had geruimd voor Marco Dijkstra, kwam het duel toch tot ontbranding. De goed doorzettende Kevin Bijlsma nam rechts van Kuipers een zelf geforceerde vrije trap en deponeerde het leer op het hoofd van Johan de Groot. Zijn knikkende beweging was de sluitpost te machtig: 1-0.

Terwijl een deel van de Poolster-spelers op het talud langs het veld aan het feestvieren was en anderen nog op de helft van Godlinze bivakkeerden, liet fluitist Jansen aftrappen en vloog Godlinze over een half leeg veld richting het eveneens lege doel van Poolster omdat ook Werkman zich elders ophield. De enige die wel stond op te letten was Bijlsma. Hij belette de gasten de doorgang, maar had daar in de ogen van de onpartijdige een overtreding voor nodig en dus kreeg hij rood.

Het uiterst curieuze wedstrijdmoment leverde Godlinze niets op. De vrije trap van Tekinbas spatte op de lat uiteen. Dat het er nu wel wat pittiger aan toe zou gaan , werd al snel duidelijk. Nadat Godlinzer Kadir Tekinbas geel had gekregen, was invaller Dijkstra de aanstichter van een opstootje dat door snel handelen in de kiem gesmoord kon worden.

Een vijftal minuten later werd er opnieuw een rode kaart uitgedeeld. Nu was Robbin Kuipers de man die vroegtijdig moest douchen. Dennis van Dijk dacht de sluitpost te omzeilen, maar werd aangetikt. Of het nu binnen of buiten het strafschopgebied was geweest kon niemand zeggen. De onpartijdige wist het in ieder geval zeker. Hij deponeerde de bal op de stip en zag Renato Santanera onder de lat plaats nemen. De Glinzer had geen antwoord op de inzet van Van Dijk: 2-0.

Poolster dacht de buit binnen te hebben. Buiten het veld werd het steeds luidruchtiger en de nagels van alles met een geelzwart hart alsmaar korter. Twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd zorgde Godlinze toch nog voor wat extra spanning toen Tom Wiersema alles en iedereen het nakijken gaf en een voorzet bij de tweede paal binnen schoof: 2-1.

Het werd nog even sidderen voor de thuisclub, maar daar kwam al snel een einde aan. Spelers en technische staf van Poolster vielen elkaar na het laatste fluitsignaal juichend in de armen. De geelzwarten versloegen drie jaar geleden SC Angelslo in een tweeluik en verschaften zich daarmee een toegangsbewijs voor de derde klasse. Nu is men weer terug op dat podium. Eerder dan menigeen voor mogelijk had gehouden en voor een deel van de selectie waarschijnlijk het laatste hoogtepunt in hun voetballoopbaan. Godlinze zakt af naar de vierde klasse en zal van daaruit, met naar alle waarschijnlijkheid een sterk veranderd team, het verloren terrein moeten proberen terug te winnen.

* Poolster – Godlinze 2-1 (0-0). Johan de Groot 1-0; Dennis van Dijk 2-0 (strafschop); Tom Wiersema 2-1.

No Replies to "Poolster speelt zichzelf in derde klasse"