Tweede klasse lonkt voor Appingedam

Appingedam heeft de deur naar de tweede klasse op een kier gezet door in eigen huis met 1-0 van De Weide te winnen. De eerste wedstrijd in de finaleronde om promotie, door slechts tweehonderd toeschouwers bekeken, was al na vijf minuten beslist en was vooral na rust verre van goed. Beide ploegen eindigden het duel met tien man in wat uiteindelijk een kaartenfestival werd. Er werden door de zwak leidende scheidsrechter Berends uit Assen maar liefst elf gele kaarten getrokken, waarvan twee exemplaren automatisch rood opleverden.

De start van de witzwarten was prima. Jivan Vroom was dicht bij een treffer toen hij verwoestend uithaalde na een voorzet van Swendly Martina. Het doel wist hij niet te doorboren, maar enkele minuten later had hij wel een belangrijk aandeel in de openingstreffer.

Na vijf minuten spelen lag het spel namelijk op de wagen toen Jelmer Wierenga van De Weide Jivan Vroom binnen de zestien meter onderuit haalde en de bal op de stip werd gedeponeerd. Anthon Hoorndijk besloot het klusje op zich te nemen en schoot het speeltuig feilloos achter goalie Bas Blanken: 1-0. Een mooie opsteker voor Hoorndijk, die zijn laatste thuiswedstrijd speelde voor het vlaggenschip van Appingedam.

Wie na de snelle openingstreffer had gedacht dat de thuisclub zou doordrukken, kwam bedrogen uit. De Weide nam het heft namelijk in handen. De gastheren moesten het vooral van de lange bal hebben maar misten de zuiverheid en zagen de vlag herhaaldelijk omhoog gaan voor buitenspel.

Na een kwart wedstrijd kregen de bezoekers via Otten en Strijker enkele goede mogelijkheden om langszij te komen, maar de eerste poging vloog hoog over de deklat en even later stopte Kiewiet een inzet met de voet. Na een half uur lag de bal andermaal op elf meter, maar nu van de naar Gorecht vertrekkende Jelmer Kiewiet. Dennis Ibraimi had hands gemaakt en Wierenga besloot achter de bal plaats te nemen, in de hoop dat hij zijn eerder gemaakte fout kon goedmaken. Zijn inzet kwam echter via Kiewiet op de paal terecht, waarna de terugspringende bal alsnog door de goalie werd ingerekend.

Het allesbehalve goed spelende Appingedam kreeg voor de pauze geen grote mogelijkheden. Roy de Groot probeerde het nog wel, maar zijn kopbal verdween naast. De Weide was in het eerste bedrijf meer in balbezit en had het betere van het spel, maar deed er te weinig mee. Een schot van Niek Bosscha leverde geen resultaat op. De inzet werd door Kiewiet onschadelijk gemaakt.

Was de eerste helft voetballend misschien niet groots, het tweede bedrijf was nog minder. Dat had vooral te maken met het feit dat scheidsrechter Berends zichzelf in het middelpunt van de belangstelling plaatste. Er was sprake van veel irritaties en sommige overtredingen waren weliswaar stevig, maar de onpartijdige bleek weinig oog voor de belangen te hebben die er op het spel stonden en toverde bij vrijwel elk contact een kaart uit zijn borstzak tevoorschijn. Aan voetballen kwamen de ploegen bijna niet meer toe omdat het spel voortdurend stil lag. Een veldverwijzing kon eenvoudigweg niet uitblijven.

Die kwam er na driekwart wedstrijd voor Jelmer Wierenga. De middenvelder kreeg geel na een schouderduw en had daar het nodige commentaar op. Dat leverde hem zijn tweede prent op en dus kon hij vertrekken. Tel daarbij op dat hij al een strafschop had veroorzaakt en er eentje had gemist en de Drent kon zichzelf zonder overdrijven tot ‘schlemiel van de dag’ laten kronen.

De Weide moest met tien man verder. Dennis Ibraimi leek te profiteren, maar verspeelde de bal bij een uitval aan de goed uit zijn kooi komende doelman. De Weide kreeg via invaller Jermo Verbeek de mogelijkheid om langszij te komen, maar ook hij kwam niet tot succes. In de slotfase kwam ook Appingedam met tien man te staan toen verdediger Tim de Groot na een onbenullige overtreding zijn tweede geel kreeg voorgehouden.

Aan de stand veranderde niets meer en dus zal er zaterdag beslist moeten worden welke van de twee ploegen zich binnenkort tweedeklasser mag noemen. De regen aan geel en rood heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de beide trainers Zeeman (Appingedam) en Nibbelke (De Weide) nog heel wat puzzelwerk moeten verrichten om een representatief elftal op de been te krijgen. De grootste zorgen zijn voor De Weide, dat maar liefst vier spelers vanwege een schorsing moet vervangen.

* Appingedam – De Weide 1-0 (1-0). Anthon Hoorndijk 1-0 (strafschop).

No Replies to "Tweede klasse lonkt voor Appingedam"