Houtman wint loodzware marathon


De Winsumse atlete, met startnummer 2210, zwaait uitbundig. Na afloop van de loodzware marathon had ze daar opnieuw reden toe (foto: Herman Rinket).

Gonny Houtman van loopgroep Artemis uit Winsum  heeft  zondag 31 opnieuw een uitstekende prestatie geleverd door in het Schotse Edingburgh de loodzware marathon bij de vrouwen 60 te winnen.

De loopgroep Artemis was vrijdag met een groep van 28 personen, waaronder 15 marathonlopers, voor een vijfdaagse trip naar de Schotse stad afgereisd. Naast de deelname aan de marathon werden ook vele bezienswaardigheden bezocht. De marathon met in totaal 7160 deelnemers  startte vanuit het centrum van de stad. Hoewel de organisatie deze marathon als snel en vlak had gepromoot, dachten de deelnemers er na afloop heel anders over.

Vanaf de start ging het met de straffe wind in de rug heuvelafwaarts richting de kust. De route met veel vals plat volgde verder de kustlijn tot het keerpunt op 28 kilometer. Vanaf dit punt tot aan de finish in het plaatsje Musselburgh moest er tegen de wind in worden gelopen. Deze was inmiddels aangewakkerd tot windkracht zeven en bezorgde de deelnemers de laatste 14 kilometer veel problemen. Dit uitte zich in de tussentijden, waaruit bleek dat er in het tweede gedeelte van de race tientallen minuten langzamer dan in het eerste gedeelte werd gelopen. Opvallend was dat heel veel deelnemers last kregen van kramp.

Van de elf deelnemende Artemissers aan de marathon was Johan Vonck uit Garnwerd de snelste. Hij liep zijn eerste marathon in 3.27.12 uur. Kloosterbuurder Han Korhorn Kloosterburen liep een prima wedstrijd en finishte na 3.39.28 uur. Gonny Houtman was de snelste vrouw bij de vrouwen 60 en noteerde na een doorkomst op de helft van de race in 1.42.53 uur een eindtijd van 3.45.38 uur. De Winsumse bleef haar naaste Schotse concurrentes 3.11 en 5.54 minuten voor.

Tini Visker uit Oosternieland kwam na 4.01.51 uur binnen en Leenster Herman Haan volgde in zijn 25e marathon in 4.07.16 uur. Marjan Veenstra (Warffum) volbracht haar eerste marathon in een keurige tijd van 4.28.03 uur. Stadjer Bert Hulsing was tevreden met 4.29.27 uur. De Lopsters Geert Jan Reinders en Jeannet Bakema passeerden de eindstreep na respectievelijk 4.50.07 uur en 4.51.17 uur. Marianne Waterman (Sauwerd) voltooide haar vijfde marathon in 5.22.34 uur. Hilda Broekhuizen (Winsum) kreeg direct na de start al kuitproblemen en besloot na 1,7 kilometer uit te stappen.

Er waren veel uitvallers en veel deelnemers die volledig uitgeput over de finish kwamen. Toch was het een leuke trip met een gezellige groep, een loodzware marathon, een mooie stad met veel bezienswaardigheden en zeer wisselvallig weer.

No Replies to "Houtman wint loodzware marathon"