Sterke Jos Harms wint Omloop van Bedum

Jos Harms uit Oude Pekela heeft dinsdagavond op zeer overtuigende wijze de 32e editie van de Omloop van Bedum op zijn naam weten te schrijven. De renner van de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) wist uit de greep van de jagende achtervolgers te blijven, van wie de Chinees Yin Hom de rapste was. De man uit Hong Kong werd dan ook tweede. Leekster John Meewisse completeerde het ereschavot.

De populaire wielerkoers over honderd kilometer werd onder prima omstandigheden verreden en kende een wedstrijdverloop waarbij het voor de wielerliefhebber smullen was geblazen. De toeschouwers zagen een snelle race, waarbij er een kopgroep ontstond met daarin de latere winnaar, Harener Bram Verweij en de NWVG-renners Stan Wijkel (Holsloot) en John Meewisse (Leek).

Het kwartet maakte de race hard, maar wist de kloof tussen hen en het peloton niet veel groter te maken dan een halve minuut. Daardoor bleef het lange tijd de vraag of de ontsnapping wel kans van slagen zou maken. Het had er op een gegeven moment de schijn van dat de meute het gezelschap zou opslokken. Dat was al enigszins uitgedund omdat Wijkel de pijp aan Maarten had gegeven.

Binnen de grote groep leek men maar niet tot overeenstemming te kunnen komen wie het gat naar de vluchters zou dichten. Dat lukte uiteindelijk alleen Yin Hom en Martijn Dijkstra uit De Knipe. Zij sprongen naar het drietal en wisten er voor te zorgen dat het peloton, hoe klein dan ook, op achterstand bleef.

Het publiek leek zich al op te maken voor een massasprint, maar daar dacht het leidende kwintet iets anders over. Ze voelden de hete adem van het peloton in hun nek, maar lieten de meute niet dichterbij komen.

Toen de finale was aangebroken, bleek al snel dat er eigenlijk maar één man aanspraak op de winst mocht maken. Harms was namelijk voortdurend degene die aan de touwtjes trok en besloot op het laatst de benen te nemen.

Het gaatje met de rest was miniem, maar de Pekelder liet zich niet terugpakken en kwam juichend als eerste over de meet. Het scheelde slechts enkele seconden of de organisatie van de Bedumer koers had een primeur kunnen noteren. Daar bleef men slechts enkele seconden van verwijderd, want Hom kwam als de nummer twee over de streep.

Ondanks dat kon men na afloop met een tevreden gevoel op het vlekkeloze verloop van de wedstrijd terugkijken. Dat was vorig jaar wel even anders toen er vier mensen gewond raakten nadat een renner het publiek was ingereden. Uit respect voor de slachtoffers besloot de organiserende stichting de wedstrijd toen te staken.

1. Jos Harms (Stormvogels Veendam); 2. Yin Hom (Hong Kong); 3. John Meewisse (NWVG); 4. Martijn Dijkstra (WV De IJsselstreek); 5. Bram Verweij (WV De Kannibaal); 6. Lars Horring (NWVG); 7. Robbert-Jan Mol (West Frisia); 8. Rick Ottema (Colba); 9. Paul de Haan (Stormvogels Veendam); 10. Daniël Hanish.

No Replies to "Sterke Jos Harms wint Omloop van Bedum"