Crossers scheuren over kleibaan Winsum

Op de kleibaan net buiten Winsum is zaterdag de vijfde cross van Autosport Gronngen (ASG) gehouden. De start van de cross was nat en dat was al geen bijzonderheid meer. De Winsumers hebben vaker pech als het om medewerking van de weergoden gaat. Gedurende de dag werd het publiek op buien getrakteerd, maar de baan had er niet onder te lijden. De ASG doet er alles aan om er een prachtige crossdag van te maken. De faciliteiten om en rond de baan waren weer uitstekend. Zo is er verder geïnvesteerd in de veiligheid voor publiek en coureurs. De baan is nu omringd met hekken om aan alle strenge veiligheidseisen te voldoen.

Om elf uur werd in de verschillende klassen gestart. In de series konden de punten worden verdiend voor het ASG-klassement en voor een goede klassering in de finales die aan het einde van de dag werden verreden. De eerste finale was die in de klasse Vrije Standaard. Zij strijden om het NK vrije standaard series. De finale begon met een rollende start om te voorkomen dat deze razendsnelle auto’s bij de eerste bocht al in het gedrang zouden komen.

De coureurs maakten er een spannende race van en reden bumper aan bumper over de baan. Marco Kok, Tom van der Heuvel en Ybe Vellema vochten om in de beste positie te komen. Mark Kregel startte als laatste en wist uiteindelijk als derde te finishen. De jeugd in de juniorenklasse maakten er spannende strijd van. Hendrik Oevering ging als een speer van start, maar had de pech dat hij over de kop ging. Toch kon hij de strijd vervolgen. Oevering kwam uiteindelijk als vijfde over de finish. Manon de Hoop uit Garnwerd reed in de finale een uitstekende race en wist als derde te eindigen.

De strijd in de 1400 klasse om de top drie werd een strijd tussen de vrienden Jelle van der Laan, Jos Bronkema en Lourens Musschenga. Bronkema pakte de koppositie en had de pech dat er door een crash een herstart nodig was. Musschenga maakte gebruik van de nieuwe situatie en wist de koppositie over te nemen. In een prachtig gevecht met Bronkema wist Musschenga toch aan het langste eind te trekken. Van der Laan eindigde als vijfde.

De finale in de regioklasse werd een boeiend gevecht om de topposities. Stephan Emmen wist de finale met ruime afstand op zijn concurrenten te winnen. Lokale held Anja Werkman leverde weer een prima prestatie door als tweede te eindigen. De klasse tot 1950 cc werd een gevecht tussen Nico Braam, Henk Puma en Sikke van der Veen, maar Van der Veen was te gretig, maakte een stuurfout en raakte daardoor achterop. John van de Klei maakte slim gebruik van de ruimte een schoof op naar de vierde plaats. Na een gevecht met Peter van Sinderen wist hij de derde plaats op zijn naam te schrijven.

De laatste finale van de dag werd verreden in de klasse boven 1950 cc. Grote favoriet Julian Steen kreeg in de finale mechanische pech en moest het strijdtoneel verlaten. Ook Robin Buikema moest na een crash de baan verlaten. Klaas Mulder reed een formidabele race. Hij kwam vanuit het middenveld en schoof per ronde steeds een plaatsje op en op de finishlijn wist hij met een bumperlengte Sven Arkema voor te blijven en pakte daarmee het zilver. Jeroen de Boek was in deze klasse oppermachtig en greep het goud.

De volgende cross is op zaterdag 5 september en vindt wederom in Winsum plaats. De keverklasse staat dan ook op het programma.

Uitslagen finales:
Vrije Standaard: 1. Tom van der Heuvel; 2. Ybe Vellema; 3. Mark Kregel. Junioren: 1. Johannes Mulder; 2. Sietze Jan Alma; 3. Manon de Hoop. Regioklasse: 1. Stephan Emmen; 2. Anja Werkman; 3. Raymon Korvek. Tot 1950cc: 1. Nico Braam; 2. Henk Puma; 3. John van der Klei. Boven 1950cc: 1. Jeroen de Boek; 2. Klaas Mulder; 3. Sven Arkema. 1400 klasse: 1. Lourens Musschenga; 2. Jos Bronkema; 3. Wesley van der Werff.

No Replies to "Crossers scheuren over kleibaan Winsum"