Knappe zege van gretig Siddeburen

De start van de competitie kon voor derdeklasser Siddeburen niet beter beginnen. Op het eigen sportpark Ewensborg versloegen de mannen van debuterend hoofdtrainer Henderikus Huisman het bezoekende MOVV met 4-1.

Voorafgaande aan het openingstreffen in de derde klasse C deden veel bespiegelingen de ronde. Normaliter zou het voor de gastheren geen al te grote klus moeten zijn om de Midwolders een nederlaag toe te dienen. Je moet het echter nog altij op het veld doen en daar liepen bij de bezoekers wel Jordi en Danny Blaauw rond. Dit duo zou de angel in het spel van MOVV moeten zijn.

Om hen goed te kunnen bedienen, zul je achterin goed moeten beginnen. De mogelijkheid krijgen om op te bouwen. Die werd de ploeg van trainer Cor Grozema niet geboden. Siddeburen zat vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jager als een bok op de spreekwoordelijke haverkist en joeg de Midwolders al in een vroeg stadium van de wedstrijd achteruit.

Toch zou MOVV de eerste goede mogelijkheid krijgen. Aaron Sportel lepelde de bal vanaf rechts voor het doel van Jeroen Slachter. De bal werd echter door Danny Blaauw naast gegleden. In de 24e minuut claimde Wouter Wagena een handsbal te hebben gezien, maar hij was de enige. De uitbraak van Siddeburen leverde een geblokt schot van Toby Poort op.

In de  26e minuut viel de openingstreffer. Het uitverdediging van MOVV leverde in de kluts balbezit op voor Ruben van der Ploeg die het leer vervolgens bekeken langs goalie Bart Groenewold schoof: 1-0. De marge werd vijf minuten later verdubbeld. Na een vrije trap flipperde de bal door een woud van benen voor de voeten van Egbert Bosma die zich dat buitenkansje niet liet ontnemen. Volgens velen scoorde hij vanuit buitenspelpositie, maar de scheidsrechter en zijn assistent dachten daar anders over: 2-0.

Vlak voor het verstrijken van de eerste helft verslikte de veel te traag opererende Midwolder defensie zich opnieuw in de gretigheid van de roodwitten. De bal werd bijna op de achterlijn verspeeld en voor het doel geprikt. Toby Poort was er als de kippen bij om voor 3-0 te tekenen.

Met de ruime voorsprong in de knip en de wetenschap dat de tegenstand van MOVV te gering was, kon de thuisclub de tweede helft met vertrouwen tegemoet zien. Ze moesten na de doelwisseling meteen alert zijn, want een vrije trap van Aaron Sportel werd door Jordi Blaauw rakelings naast gekopt. Na driekwart wedstrijd moest een inzet door de op de doellijn staande Maurice Jonkman worden weggerost.

Het waren de enige wapenfeiten van de gasten die doelman Groenewold op dat moment al hadden verloren. Hij kwam in botsing met Egbert Bosma en moest zich door speler Davey Ottema laten vervangen. Diens plek in het veld werd door Dylo Windster ingenomen. Bosma kreeg geel van de fluitist en dat zou een kaart met gevolgen worden.

Na 77 minuten spelen trof Ruben van der Ploeg het nylon voor de tweede keer en zette Siddeburen daarmee op 4-0. De simpele manier waarop hij de verdediging van MOVV doorkliefde, gaf te denken maar daar had hij uiteraard lak aan. Zes minuten voor het laatste fluitsignaal werd MOVV de eretreffer gegund. Gerhard Offringa schermde het leer op rand zestien meter goed af en bediende Danny Blaauw op maat. Zijn inzet betekende 4-1 en dat was meteen de eindstand.

Egbert Bosma kreeg even later zijn tweede geel toen hij in de ogen van de onpartijdige een overtreding maakte op de met veel misbaar door zijn hoeven zakkende Johan Offringa. De routinier kon iets eerder dan zijn ploeggenoten gaan douchen, maar miste niets meer.

Op de zege van Siddeburen viel niets af te dingen. Die was op basis van gretigheid, agressiviteit en het positionele spel meer dan verdiend. MOVV was eigenlijk de eerste helft al kapot gespeeld en zal het deze voetbaljaargang zeker niet gemakkelijk krijgen. Wat de rol van Siddeburen gaat worden is koffiedik kijken. De start van het seizoen was in ieder geval veelbelovend.

* Siddeburen – MOVV 4-0 (3-0). Ruben van der Ploeg 1-0; Egbert Bosma 2-0; Toby Poort 3-0; Ruben van der Ploeg 4-0; Danny Blaauw 4-1.

No Replies to "Knappe zege van gretig Siddeburen"