SC Loppersum onderuit in Appingedam

Appingedam heeft de burentwist tegen SC Loppersum met 4-1 weten te winnen. Het duel was geen echte wedstrijd meer vanaf het moment dat de Lopsters met tien man kwamen te staan. Ruben Danhof kreeg rood nadat hij Danny de Vries had aangetikt.

De confrontatie tussen beide teams ontbrandde al snel na het eerste fluitsignaal op het Wellemansportpark. Er waren amper vijf minuten gespeeld toen Swendley Martina een voorzet losliet die door Danny de Vries in het kruis werd gekopt: 1-0.

Veel plezier beleefde de thuisclub niet aan de voorsprong, want binnen zestig seconden hadden de Lopsters de achterstand weggepoetst. Met dank aan Justin de Vries, die het uitverdedigen wat te moeilijk wilde maken, het leer inleverde en vervolgens moest toezien hoe Peter Heeres zijn onnodige fout resoluut afstrafte en Robin Kuipers het nakijken gaf: 1-1.

De gastheren lieten zich niet van de wijs brengen door de tegenslag, zochten zonder veel omhaal de aanval en hadden na een kwart wedstrijd andermaal reden tot juichen. Het duo dat de openingstreffer gestalte gaf, stond ook nu in de schijnwerpers. Martina lepelde de bal vanaf de rechterkant voor het doel. Ruben Danhof kopte het leer weg, maar deponeerde het leer in de voeten van De Vries. Die bedacht zich geen moment en joeg de bal ineens achter doelman Peter Paul Datema: 2-1.

Roy de Groot zag zijn naam al bij de doelpuntenmakers staan toen hij Datema na een mooie aanval met een prima lob dacht te verschalken. De bal belandde echter op de paal en vervolgens in de handen van de sluitpost. Tot aan de thee veranderde er niets meer aan de stand.

Na de aftrap voor de tweede helft was meteen duidelijk dat Appingedam definitief afstand wilde nemen. SC Loppersum moest terug en loerde op de counter. Het duel leek definitief beslist te worden toen Ruben Danhof zich aan Danny de Vries vergreep. De Damster leek zich langs zijn opponent te hebben geworsteld, maar kwam ten val toen de weg naar het doel van Datema open lag. De fluitist van dienst besloot de zwaarste straf uit te delen omdat er volgens hem sprake was geweest van het onderuit halen van een doorgebroken speler.

Tegen tien man voetballen lijkt simpel, maar net als zoveel andere ploegen liet ook Appingedam zien dat de taakverdeling ineens niet meer zo logisch is als er een pion op het veld ontbreekt. Het spel werd er niet beter op, al kreeg de thuisclub wel de beste mogelijkheden. Na een dik uur spelen wist De Vries de bal aan Datema te ontfutselen, maar vond geen van zijn teamgenoten voor het doel die het speeltuig binnen wilde tikken.

Het bleef oppassen voor Appingedam, dat moest toezien hoe SC Loppersum wat kleine kansen kreeg, maar Peter Heeres, Rolf Oosterhuis en Joris Jurna wisten de trekker niet over te halen. Uiteindelijk duurde het nog tot de laatste minuten van het duel alvorens de beslissing viel. SC Loppersum moest risico’s nemen en gaf daardoor achterin veel ruimte weg. Jivan Vroom profiteerde daar als eerste van. Hij werd in de diepte aangespeeld, omspeelde Datema en deponeerde de bal in het lege doel: 3-1.

Swendley Martina beloonde zijn goede optreden door in de 90e minuut zelf de laatste treffer van de middag voor zijn rekening te nemen. Vanaf een meter of dertig nam hij de bal ineens op de schoen en zag zijn poeier in het doel verdwijnen: 4-1.

Een zure nederlaag voor de Lopsters, die een prima start van de competitie beleefden en na de ruime overwinning op De Heracliden vol zelfvertrouwen naar Appingedam waren afgereisd. ‘Als je de uitslag ziet denk je dat we weggespeeld zijn, maar dat was geenszins het geval. Maar goed, de overwinning was wel verdiend. Appingedam speeelde gretiger. We hadden een mindere dag, maar zaterdag staan we tegen Lycurgus gewoon weer met elf man in het veld en proberen we de draad weer op te pakken’, aldus coach Henk Buikema.

Zijn collega Gerard Zeeman was uiteraard goed te spreken over de prestatie van zijn team. ‘Dit is een prima overwinning. We hebben een goede wedstrijd gespeeld. Dit biedt perspectieven voor de duels die nog gaan komen.’ De eerstvolgende wedstrijd is die tegen SC Stadspark. De aftrap van het duel in Groningen is overigens pas om 19.30 uur.

* Appingedam – SC Loppersum 4-1 (2-1). Danny de Vries 1-0; Peter Heeres 1-1; Danny de Vries 2-1; Jivan Vroom 3-1; Swendley Martina 4-1.

No Replies to "SC Loppersum onderuit in Appingedam"