Laatste autocross bij ASG

Auto Sport Groningen (ASG) heeft zaterdag de laatste autocross van dit jaar verreden. Het cross-seizoen zit er op en de organisatie kijkt tevreden terug op een zeer geslaagde editie. De baan in Winsum lag er weer uitstekend bij, alleen in het rennerskwartier waren de sporen van het slechte weer nog terug te vinden.

De weergoden warden de coureurs deze keer zeer goedgezind. De zon scheen volop en er was bijna geen wind, dus alle ingrediënten voor een mooie crossdag waren aanwezig. De spanning was voelbaar bij de coureurs want de prijzen om het clubkampioenschap werden verdeeld. Aan het einde van de dag vond de prijsuitreiking plaats in de grote tent, waar de stemming opperbest was. De laatste finales werden gereden  toen de zon al was onder gegaan, maar het publiek bleef tot het einde genieten van deze mooie sport in Winsum.

De eerste finale werd gereden in de Keverklasse om de Idzingacup.  De Keverklasse is een spectaculaire klasse. Deze kleine auto’s gaan met grote snelheden over de baan. Het is een echte publiekstrekker. Patrick Hoexum uit Bergen was in de series de snelste en in de finale liet hij ook zien dat hij de grote man is in deze klasse. Hoexum heeft een mooie stijl van rijden en hij wist met grote voorsprong de finale te winnen.

De finale in de regioklasse was Stephan Emmens uit Norg een van de favorieten. Emmens liet vanaf de start zien dat hij wilde winnen. Martin Bleeker kon Emmens goed volgen, maar vanwege mechanische pech moest Bleeker afhaken. Met ruime afstand op zijn concurrenten wist Emmens de finale te winnen.

In de klasse tot 1400 cc was er tot drie keer toe een herstart nodig. De rijders waren zo gretig dat ze elkaar al snel wat al te letterlijk in de haren vlogen. Robert Jan Bleeker liet in deze klasse zien dat hij het beste om kon gaan met deze situatie en hij won de finale met de bekende twee vingers in de neus.

In de juniorenklasse rijden de coureurs van de toekomst en dat hebben deze jonge rijders laten zien. Hendrik Oevering uit Holwerd en  Klaas Veenstra uit Burgum waren het snelst uit de startblokken. Sietze Jan Alma en Gerjan Teitsma wisten goed te volgen.  De jonge rijders maakten er  om de plaatsen twee, drie en vier een spannende race van. Oevering was een maatje te groot voor het deelnemersveld en zette deze finale op zijn naam.

In de finale boven 1950 cc gingen de mannen Eelco van der Veen, Erwin Homan en Julian Steen er als een speer vandoor. De auto’s reden bumper aan bumper en ze maakten er een waar gevecht van. Na een ronde verloren Van der Veen en Homan de macht over de stuur en kwamen beiden in de greppel tot stilstand. Jasper van den Berg, de man met finishvlag werd bedolven onder rondspattend water en modder. De FC Groningen-fan kon zo verder als koempel van Roda JC.

Een herstart was nodig, maar deze werd afgeblazen vanwege de invallende duisternis. De veiligheid voor de rijders had ook nu weer de hoogste prioriteit. Sikke van der Veen was de grote favoriet in de klasse tot 1950 cc en dat liet hij ook direct zien vanaf de start. Ook in deze klasse was een herstart noodzakelijk en vanwege de intredende duisternis ging de finale niet door.

In de finale NK vrije standaard series kwamen er twaalf auto’s aan de start. Deze snelheidsduivels maakten er weer een prachtige strijd van. De beide mannen uit Drenthe Mark Kregel en Ronald Wekema streden om iedere meter voor de tweede en derde plaats. Het was topsport wat ze lieten zien. Tom van den Heuvel uit Hobrede was vandaag oppermachtig en hij pakte op grootse wijze de eerste plaats in deze finale.

Uitslagen finales
Junioren: 1. Hendrik Oevering, 2. Klaas Veenstra, 3. GerJan Teitsma. 1400 Klasse: 1. Robert Jan Bleeker, 2. Jarno Feikens, 3. Andre Mulder. Regioklasse: 1. Stephan Emmens, 2. Mike Koning, 3. Jan Hartog. Keverklasse: 1. Patrick Hoexum, 2. Johan Goos, 3. Joris Pronk. NK vrije standaard: 1. Tom van den Heuvel, 2. Ronald Wekema, 3. Mark Kregel.

ASG Clubkampioenen
Junioren: Johannes Alma uit Boelenslaan. 1400 cc Klasse: Eric Wichers uit Termuntenzijl. Klasse tot 1950 cc: Sikke van der Veen uit Noord-Bergum. Klasse boven 1950 cc: Julian Steen uit Eenrum. Vrije standaard klasse: Mark Kregel uit Eelde.

No Replies to "Laatste autocross bij ASG"