WEO onderuit tegen Bareveld

Koploper WEO had in de strijd om de eerste periode goede zaken kunnen doen door op eigen veld met Bareveld af te rekenen. De Woldendorpers slaagden echter niet in die opzet. Ondanks dat de kansen volop aanwezig waren, lieten de gastheren na het duel al in de eerste helft te beslissen. Een bekeken boogbal en een blunder van doelman Michael Bos beslisten de confrontatie (0-2) vervolgens in het voordeel van de bezoekers. En dat betekende de eerste nederlaag voor de geelzwarten.

WEO had vorige week grote moeite met Sellingen en zou het duel tegen Bareveld ook niet cadeau krijgen. Het team van trainer Dirk Zuur begon prima aan de wedstrijd. De bal was nog geen twee minuten aan het rollen toen een voorzet van Grieto Korthuis door Johnny Niemeijer over de deklat werd geknikt. WEO liet zich niet onbetuigd, leek op weg naar de 1-0, maar de goal werd wegens buitenspel afgekeurd.

Het betekende een veelbelovende start van de confrontatie waarin de belangen groot waren. Gaandeweg de eerste helft moesten de gasten steeds verder terug op eigen helft. WEO was agressiever, won de meeste duels en kreeg ook de beste kansen. Een schot van Wouter Slager werd door goalie Nick Velt naast het doel gebokst, de corner van Daniël Boekee belandde op buitenkant paal.

Niet veel later vestigde de pas 16-jarige Martijn Groenhagen de aandacht op zich. Hij was zijn opponent Niels van der Laan herhaaldelijk de baas en stuurde in de 27e minuut teamgenoot Jan Meyerhof op pad. Diens schot vloog over het doel van Velt. Twee minuten later stond Groenhagen aan de basis van de volgende mogelijkheid. Nu was het Niels Jansen die de bal perfect op de pantoffel kreeg aangespeeld. Jansen draaide en keerde, maar kreeg ruzie met de bal waarna ook die kans weg was.

Er was een dik half uur gespeeld toen Van der Laan aan geel ontsnapte nadat hij de bij hem weggedraaide Groenhagen had aangetikt. Enkele minuten later kreeg Boekee een uitgelezen mogelijkheid om de dik verdiende voorsprong op het bord te laten zetten. Hij verscheen oog in oog met sluitpost Velt, maar wist de doelman niet te verschalken.

De rust werd gehaald zonder dat er gescoord was en dat mocht, zeker vanuit het oogpunt van de thuisclub bekeken, een behoorlijke tegenvaller worden genoemd. Bareveld had geen enkele reden tot klagen. Het kreeg welgeteld één mogelijkheid en dat was het dan wel. De vanaf de rechterkant indraaiende bal van Korthuis kwam echter bovenop de lat terecht.

Na de pauze kon de goed leidende scheidsrechter Iman Pourkhomamii uit Groningen het spel lange tijd probleemloos begeleiden. Hij hoefde slechts zelden in te grijpen en gaf Van der Laan uiteindelijk terecht geel toen deze zich andermaal aan Groenhagen had vergrepen. De jongeling liet zich later in de wedstrijd vervangen omdat hij krampverschijnselen vertoonde.

Bareveld kwam ook nu niet tot gevaarlijke acties. De schoten verdwenen vaak over de ballenvanger achter het doel van Bos. En toch zou WEO met de aloude voetbalwet te maken krijgen. Als je ze er zelf niet in schopt, doet de tegenstander het wel. En dat gebeurde.

Een afgeslagen aanval en een snelle omschakeling brachten op de linkerkant Grieto Korthuis in balbezit. Doelman Bos dacht nog iets te kunnen repareren, maar was te ver van de bal verwijderd. Korthuis lepelde het leer over de goalie in de verste hoek en zorgde daarmee voor 0-1.

Met nog een klein kwartier te gaan had WEO tijd genoeg om orde op zaken te stellen. De grootste mogelijkheid was voor Niels Jansen, maar hij beet zich andermaal stuk op de goed uit zijn kooi komende Velt.

Wat WEO ook probeerde, scoren leek er niet in te zitten. Tot overmaat van ramp draaide de thuisclub zichzelf vervolgens de nek om. Een onschuldig schot van invaller Alex Gorissen leek simpel opgepakt te kunnen worden, maar de bal glipte tussen de vingers en de benen van sluitpost Bos door tegen het nylon: 0-2. Als de doelman door de loodzware Groninger klei had kunnen zakken, had hij het waarschijnlijk gedaan. Net als zijn teamgenoten, moest ook hij echter verder.

Onder het motto redden wat er te redden valt, probeerden de gastheren het nog een keer. Een teruggetrokken bal van Jansen werd door Boekee ingeschoten, maar door Velt gekeerd. En een schot uit de tweede lijn van aanvoerder Benjamin Havik werd tot corner verwerkt.

In de slotminuut hielp Jansen een zeker lijkende treffer om zeep. WEO mocht op links een vrije trap nemen. Havik besloot het klusje voor zijn rekening nemen en zag tot zijn verbazing dat doelman Velt er voor het eerst in de wedstrijd volledig naast zat. De bijna in de doelmond staande Jansen had helemaal niets hoeven doen, dan was de bal namelijk zo in het doel verdwenen. Nu kreeg hij het leer min of meer bij toeval op zijn bovenbeen en tilde het speeltuig over de lat. Aan de stand veranderde niets meer en dus kon Bareveld tevreden van het veld stappen. WEO-goalie Bos deed dat minuten later als allerlaatste.

Coach Zuur van Bareveld vond dat er sprake was geweest van twee gelijkwaardige ploegen. ‘Natuurlijk hebben we voor de rust het geluk gehad dat WEO de kansen niet wist te benutten. We waren voor een punt gekomen, maar deze zege smaakt natuurlijk veel beter. We hebben de strijd om de eerste periode weer interessant gemaakt.’

Zijn collega Marshall Pourier was een stuk minder vrolijk. Hij had nogal wat aan te merken over de toestand van het veld, maar kon ook niet verbloemen dat zijn team de wedstrijd voor de pauze al in het slot had kunnen en moeten gooien. ‘We hadden het onszelf een stuk gemakkelijker kunnen maken in de eindsprint naar de eerste periodetitel door gewoon te winnen. Maar goed, het mocht niet zo zijn.’ Over de misser van Bos zei hij: ‘Tja, dat is natuurlijk knullig. Dat soort dingen gebeuren nu eenmaal in de voetballerij. We hebben de wedstrijd echter niet door hem verloren.’

* WEO – Bareveld 0-2 (0-0). Grieto Korthuis 0-1; Alex Gorissen 0-2.

No Replies to "WEO onderuit tegen Bareveld"