WK puntenkoers prooi voor Garnwerder

Chris Huizinga (18) uit Garnwerd werd een week geleden wereldkampioen op de puntenkoers op de weg tijdens het WK Inline in Kaohsiung (Taiwan). De Noord-Groninger is inmiddels weer in eigen land en immens gelukkig met zijn prestatie.

Na zijn vierde plek tijdens de puntenkoers op de piste is de titel op de weg een bekroning voor zijn kunnen die hem nog lang zal heugen. Een week nadat de hoogste trede op het ereschavot voor hem was weggelegd, kan de Garnwerder het nog maar amper bevatten. ‘Dit is geweldig. Hier heb ik naartoe gewerkt. Daar train je voor en nu is het gelukt. Het is echt onvoorstelbaar.’ In eerste instantie durfde hij nauwelijks te juichen, omdat hij niet zeker wist of zijn prestatie wel goed genoeg was voor goud. Pas toen de uitslag bekend werd, durfde hij zijn vreugde te uiten.

Als 7-jarige bond de Garnwerder de schaatsen onder. Vier jaar later brak de tijd aan dat hij zijn grenzen ging verleggen. Ter overbrugging van het schaatsseizoen besloot hij in de zomermaanden de gladde ijzers in te ruilen voor een paar skeelers. Zijn passie voor inline-skating was geboren. De prestaties op regionaal niveau waren, zoals hij dat zelf zegt, wel aardig maar bleven onopgemerkt.

Daar kwam in de loop der tijd snel verandering in. Na de regionale wedstrijden volgden het NK en het EK. Na zijn eerste nationale titelstrijd kwam hij thuis met vier gouden en twee zilveren plakken. De Europese strijd leverde Huizinga het jaar daarna een vierde plek op.

Het zoet der overwinningen smaakte de jeugdige Noord-Groninger goed. Hij kwam na een maandenlang trainingsverblijf in Colombia op het WK in Taiwan terecht en maakte daar een ijzersterke indruk. De junior wist wat hij kon en was er van overtuigd dat hij goede kansen had om de wereldtitel op de puntenkoers te pakken. Dat is namelijk zijn sterkste onderdeel. ‘Natuurlijk ga je voor het allerhoogste, maar dat het meteen raak zou zijn? Nee, dat had ik niet verwacht’, aldus de Havo-scholier.

Wie denkt dat Huizinga zich nu puur op inline-skating richt, zit op het verkeerde paard te wedden. ‘Dit is natuurlijk prachtig, maar ik wil het schaatsen ook weer oppakken. Ik kan nog twee jaar mee als junior en wil ik het WK halen. Wat mijn sterkste afstanden zijn? Alles wat 1500 meter en langer is. Ik ben geen type dat op de 500 meter kan exploderen zoals bijvoorbeeld Michel Mulder dat doet.’

Huizinga wil meer. Als hem naar zijn volgende doel wordt gevraagd, zegt hij: Het zou mooi zijn als inline-skating ooit een Olympisch onderdeel wordt.  Ik ben namelijk ambitieus genoeg om ook Olympisch kampioen te willen worden.’

No Replies to "WK puntenkoers prooi voor Garnwerder"