Omlandia wint kelderkraker van Viboa

Het duel tussen de beide eersteklassers Omlandia en Viboa is geen spektakelstuk geworden. Daarvoor waren de omstandigheden in Ten Boer, een zwaar te bespelen veld en een harde wind, niet ideaal genoeg. Uiteindelijk wisten de gastheren de winst in eigen huis te houden dankzij een treffer van Jan Oosterbeek. Daarmee kreeg de ‘kelderkraker’ een gelukkige winnaar die de punten, net als de Winsumers overigens, goed kon gebruiken.

Afstand nemen van de onderste plaatsen. Dat is het enige dat telt voor zowel Omlandia als Viboa. Twee duels voor het begin van de winterstop zou het beide teams goed uit komen dat het totaal nog wat opgeschroefd zou kunnen worden. Cruciale confrontaties die het gevoel waarmee men de winter in duikt mede bepalen.

De wind die over de lengte van het veld joeg, blies Viboa in het eerste bedrijf in de rug. Veel voordeel wisten de gasten er niet uit te halen. In plaats van de bal laag te houden, werd het leer door de lucht richting doelman Devon Harmsma geveegd. De lange goalie leek het wel best te vinden.

Een eerste golf van opwinding joeg na tien minuten over de nieuwe tribune van de witblauwen toen Dennis Loer een voorzet van Jeroen Haan naast het domein van Germen Bouwman schoot. In het eerste kwart geurde er verder weinig waar de toeschouwers het warm van hadden moeten krijgen. Er werd weliswaar veel strijd geleverd en Viboa had iets meer spelaandeel, maar echte kansen ontstonden er vooralsnog niet. Verdediger Bert Zwart deed namens Omlandia nog wel een onbedoelde poging om de spanning op te jagen. Hij leed balverlies en lanceerde daardoor Wouter Bloem. Die ging alleen op doelman Devon Harmsma af, maar zijn inzet kon Harmsma niet verontrusten.

Pogingen van de thuisclub om een gestroomlijnde aanval op te zetten, mislukten vaak omdat de Omlandianen keer op keer buitenspel stonden.  Na een dik half uur was er weer sprake van enige beweging toen Dennis Loer was op weg naar het Winsumer doel, maar kwam niet voorbij Bouwman. De sluitpost drong de aanvaller naar de zijkant van het strafschopgebied en tikte hem daar aan. Die actie kwam de zondaar op geel te staan, maar de kans was verdwenen voor de thuisclub.

Een minuut later ontsnapte Omlandia aan een tegentreffer. Arvin Knol zag doelman Harmsma iets te ver voor zijn kooi staan en besloot zijn geluk te beproeven. Het door de wind gedragen schot spatte via de onderkant van de lat terug het veld in. Samen met de beide mogelijkheden voor Omlandia was dat het wel wat de supporters in het eerste bedrijf kregen voorgeschoteld.

Jeroen Scholma kreeg nog geel nadat hij wat al te driest een duel in ging. Een kaart die voor hem verstrekkende gevolgen zou krijgen in het tweede bedrijf. Dat deel van het duel begon pas op te leven toen een afgeslagen corner maar niet uit het strafschopgebied van Viboa weg was te krijgen. Kees van der Wolde en Dennis Loer zaten er met de voet aan en uiteindelijk mocht Jan Oosterbeek zijn geluk beproeven. Hij mikte door een kluwen van benen in de korte hoek en liet zich even later uitgebreid feliciteren: 1-0.

In de 57e minuut kreeg Omlandia een tegenvaller te verwerken. Scholma zag zijn tweede geel nadat hij een veelbelovende aanval van Viboa had onderbroken en kon vertrekken. Coach Ron de Boer anticipeerde meteen op de veldverwijzing en bracht Rick Schaaphok als extra aanvaller binnen de lijnen. Omlandia moest achteruit en kon alleen nog maar hopen dat de wind in combinatie met de snelheid van Haan en Loer voor de beslissing zouden kunnen zorgen. Dat leek bijna te lukken toen Harmsma teamgenoot Haan vrij voor het doel van Viboa wist te zetten. De Omlandiaan kwam echter niet goed uit met zijn passen en zag het leer naast hobbelen.

Het laatste half uur van het duel was allesbehalve fraai. Omlandia beperkte zich tot verdedigen en probeerde met lange ballen voor gevaar te zorgen. Viboa probeerde de thuisclub wel in verlegenheid te brengen, maar miste het vernuft om de overtalsituatie uit te buiten. Ook het inbrengen van Duncan Torrenga leverde niet het gewenste resultaat op.

Terwijl de schemering langzaam maar zeker intrad, probeerden de Winsumers iets te forceren. George Goguadze stuurde Bloem op avontuur, maar diens inzet werd naast getikt. Knol kopte vene later naast en Schaaphok had de hoek al uitgezocht toen Bloem de bal voor het doel van Harmsma pompte, maar de toegesnelde Jess Doornbos voorkwam een rake kopstoot van de invaller. Nadat Niels van Dalen ook nog een mogelijkheid had laten liggen, mocht Viboa van geluk spreken dat een prima vrije trap van Martin Oudman achter de kansloze Germen Bouwman via de lat het veld weer in stuiterde. De laatste mogelijkheid was een vrije trap van Rick Schaaphok. Hij schoot echter een van zijn in de gemetselde Ten Boerster muur ingebakken teamgenoten omver.

In de extra tijd had Jeroen Haan aan alle twijfels een einde kunnen maken toen hij alleen goalie Bouwman nog voor zijn neus zag staan. De sluitpost wist de inzet echter onschadelijk te maken. Niet veel later kwam er een einde aan het duel. Omlandia had drie belangrijke punten weten te pakken. Het kan de Ten Boersters een extra stimulans geven voor de laatste, lastige klus in dit kalenderjaar als men het op de tweede plaats staande Balk moet bestrijden. Viboa moet zaterdag met SV Bedum af zien te rekenen. Ook dat zal geen eenvoudig karwei worden.

* Omlandia – Viboa 1-0 (0-0). Jan Oosterbeek 1-0

No Replies to "Omlandia wint kelderkraker van Viboa"