Spanning en surprises tijdens Hogeland Cup

Er is de afgelopen dagen weer volop gevoetbald in de strijd om de Hogeland Cup. In de Uithuizer dporthal de Mencke plaatsten SC Loppersum en de zaterdagtak van SV Bedum zich maandag voor de halve finaledag. Dinsdagavond volgden de voetballende collega’s van Viboa en Warffum hun voorbeeld.

Een titelfavoriet, hongerige ploegen uit het B-toernooi en mooie streekderby’s. Heerlijke ingrediënten waar het publiek zich maandagavond in Poule A2 van de Hogeland Cup aan kon vergapen. In de praktijk hing de vlag er iets anders bij. Zo speelde de zaterdagtak van SV Bedum, vorig jaar verliezend finalist, niet met het sterkste team. Toch werden ze nipt tweede. Samen met poulewinnaar SC Loppersum gaan ze naar de halve finale.

De avond startte meteen met een daverende verrassing toen Poolster de Bedumers met 5-3 klop gaf. Bedum speelde echter met een tweede garnituur en dus stonden er geen spelers zoals Soeratmin Venema en Sander Roorda aan de aftrap. De Spieksters profiteerden echter dankbaar van dat gemis en boekten een fraaie zege. Toch wisten de Bedumers zich daarna te herstellen. Holwierde werd met liefst 7-1 verslagen en ook Stedum kreeg met 3-2 klop. Zuur voor de Stedumers was dat men in de laatste minuut nog 2-2 maakte, maar dat men door een fout van reserve-doelman Ferdi de Jonge, vaste doelman Boelie de Sturler ontbrak, in diezelfde minuut nog verloor.

De meest stabiele ploeg was SC Loppersum. De Lopsters speelden vanuit een hechte organisatie en wonnen hun eerste drie duels opmerkelijk genoeg steeds met één doelpunt verschil van respectievelijk Poolster (2-1), Holwierde (3-2) en Stedum (3-2). Björn Schutter toonde zich met drie treffers de meest trefzekere Lopster. Omdat Poolster in het voorlaatste duel verrassend ruim van Stedum verloor (1-4), hadden SC Loppersum en SV Bedum in het slotduel op de avond allebei genoeg aan een punt. En daar waren de Bedumers maar al te blij mee.

Hoewel beide ploegen allebei eenmaal het net vonden, konden de laatste minuten ook schriftelijk afgedaan worden. Het besef van een nuttige puntendeling nam de overhand en uiteindelijk werd de bal rondgespeeld tot de tijd was verstreken. Daardoor kon Bedum opgelucht adem halen. Zij melden zich zaterdagavond 2 januari in de halve finalepoule. SC Loppersum plaatste zich ook voor die halve finale, alleen zij komen ’s middags in actie. Ondanks de tweede plek kwam Bedum wel veertien keer tot scoren. Nick Oostmeyer was met zes goals topscorer van de avond.

In een spannende poule mochten Viboa en Warffum zich dinsdagavond de grote winnaars noemen van poule A3. Toen de rookwolken waren opgetrokken moest er echter wel een rekenmachine aan te pas komen om de halve finalisten definitief te bepalen. Daar zat GEO sowieso niet bij. Zij hadden zich afgemeld en werden vervangen door een Groninger All-star team. Die finishten echter knap als tweede.

In tegenstelling tot vorig jaar was Viboa wel met de sterkst mogelijke selectie naar Uithuizen afgereisd. Een keuze waar iedereen blij mee was, want de Winsumers lieten het publiek regelmatig applaudisseren. Dat begon al in het openingsduel met de Groninger All-stars, die in een fraaie 4-4 eindigde. De All-stars, die zich ongeacht hun klassering uiteindelijk niet voor de halve finaledag konden plaatsen, lieten zien over veel zaalvoetbalkwaliteiten te beschikken.

Op papier was SV De Heracliden de voornaamste gegadigde om zich naast VIBOA te plaatsen voor de halve finaledag. Toch gingen de Meisters in hun openingsduel met 1-0 onderuit tegen de All-stars en daar baalde de blauwzwarte formatie zichtbaar van. Warffum, dat zich had geplaatst vanuit het B-toernooi, startte met een knappe 1-0 zege op Middelstum. Gert Jan Dijkhuizen zorgde voor de enige treffer en die zege mocht toch wel een kleine surprise worden genoemd.

Al gauw werd duidelijk dat het openingsduel van de avond tussen Viboa en de Groninger All-stars uiteindelijk de topaffiche van de avond was. Na deze remise wonnen beide ploegen al hun overige duels en was het wachten welke ploeg zich met Viboa voor de halve finales zou plaatsen. Daarvoor leek SV De Heracliden de beste kaarten te hebben. In het slotduel van de avond namen de Meisters een even verrassende als snelle 3-0 voorsprong.

Het tij keerde echter toen veldspeler Rick Schaaphok doelman Germen Bouwman afloste en als meevoetballende keeper ging spelen. In mum van tijd werd het daardoor 3-6 voor de Winsumers. Zij leverden met George Goguadze (vier treffers) ook de topscorer van de avond. Viboa en de All-stars eindigden met tien punten en een doelsaldo van +9 gelijk, maar Viboa mocht zich vanwege de gescoorde goals (17-8 om (16-7) poule-winnaar noemen. De gescoorde goals gaven ook de doorslag bij de tweede halve finalist. Warffum, Middelstum en SV De Heracliden eindigden allemaal gelijk met drie punten en een doelsaldo van -6. Ook het onderlinge resultaat was gelijk. Warffum mag zich zaterdagmiddag echter in de halve finale melden vanwege het aantal gescoorde goals (6-12). Daarmee troefden zij SV De Heracliden (5-11) en Middelstum (4-10) af. Viboa kan men zaterdagavond weer in Uithuizen bewonderen.

foto: Huib van Dijk

No Replies to "Spanning en surprises tijdens Hogeland Cup"