HSV en Chelsea sterk op Eurocup

Als er een evenement is dat zich moeiteloos met andere grote indoortoernooien kan meten, dan is dat Eurocup wel. De jonge organisatie is in staat gebleken iets geweldigs neer te zetten. Een evenement dat een grote toekomst heeft. Het is niet zomaar een toernooi en dat heeft de verzameling van talenten uit binnen- en buitenland na de eerste dag meteen laten zien. Chelsea en HSV lijken een serieuze gooi te willen doen naar de eerste plaats die vorig jaar door Sparta Rotterdam werd ingenomen.

Het bal werd geopend door het Regioteam en AZ Alkmaar. Dat de regionalen, die twee jaar op rij de finale wisten te halen en in 2014 zelfs toernooiwinnaar werden, geen rol van betekenis zouden spelen was na dit treffen wel duidelijk. De ploeg uit de Zaanstreek won op overtuigende wijze met 0-5. Lewis Schouten en Loek Postma scoorden ieder twee keer. Yusus Barasi voltooide het kwintet.

Het duel tussen SC Heerenveen en Werder Bremen leverde meer spanning op. De Duitsers wisten aan de leiding te komen door een voltreffer van Ricardo Schwarz, maar zagen de voorsprong binnen drie minuten teniet worden gedaan door Tim ten Voorde: 1-1. Onze Oosterburen dachten de buit binnen te hebben nadat Luca Schlake er 1-2 van had gemaakt. Nu was het echter Milan Smit die het feestje verstoorde waardoor de eindstand op 2-2 werd bepaald.

Dat de jeugdige sterren van Chelsea niet voor spek en bonen het water waren overgestoken, lieten ze in hun openingsduel zien. De leeftijdsgenoten van KV Mechelen kregen alle hoeken van het goed bezette stadion te zien. Het werd maar liefst 7-1 voor de Engelsen, die overigens wel door een treffer van Quinten van Steenwinkel op een 0-1 achterstand waren gekomen. Ethan Dale Etukudo tekende binnen enkele minuten voor een loepzuivere hattrick.

Nadat het Regioteam met 2-0 van Werder Bremen had verloren door doelpunten van Keke Topp, ging de belangstelling van het publiek vooral uit naar het treffen tussen AZ en Chelsea. De ploegen maakten er een fraai spektakel van. Nigel Owusu bracht de Alkmaarders aan de leiding, maar Chelsea gaf even gas en wist de achterstand in een 1-3 voorsprong om te buigen. Gescoord werd er door Ethan Dale Etukudo, Kian John Corbally Byrne en Sebastian John Burke. Namens AZ wist Levi de Wilde de achterstand nog wel te verkleinen, maar de eindspurt was niet scherp genoeg om een nederlaag te voorkomen: 2-3.

KV Mechelen verloor aansluitend in een doelpuntrijk (4-5) duel van SC Heerenveen, waarbij de Belgen een 3-0 voorsprong als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen. Het Regioteam kreeg vervolgens een draai om de oren van Chelsea dat met maar liefst 0-9 zegevierde. Oliver Jurgens en Joe Samuel Haigh wisten ieder drie keer te scoren.

foto’s: Rene Battjes

Werder Bremen herstelde zich in het duel met KV Mechelen van een 2-0 achterstand en zegevierde uiteindelijk met 2-3. AZ klopte SC Heerenveen met 0-2 en KV Mechelen bezorgde het Regioteam nog een dreun van jewelste door met 1-9 te winnen. Quntin van Steenwinkel was vier keer trefzeker. Twan Zuur redde de spreekwoordelijke eer voor de regionalen.

Chelsea leek ook in het duel met SC Heerenveen niet onder de indruk te zijn van een vroege achterstand. De Friezen kwamen op voorsprong door een goal van Hessel Eikelboom, maar gingen uiteindelijk met 6-1 koppie onder. Met het duel tussen Werder Bremen en AZ, met 0-4 door de Alkmaarders gewonnen, werd Poule A afgesloten.

In Poule B waren het PSV en Sparta die de eerste treffers op het bord lieten zetten. De Rotterdammers wisten de ontmoeting met 1-2 te winnen dankzij goals van Stijn van Os en Ousmane Koné. Voor de Eindhovenaren wist Jesse Giebels het doel te treffen.

Met meer dan gewone aandacht werd vervolgens gekeken naar de verrichtingen van FC Groningen. De D-ers van de Trots van het Noorden hadden echter weinig te vertellen in het duel met Ajax. De Amsterdammers wonnen met 1-6 en hadden in Naci Unüvar hun meest trefzekere speler met drie goals.

HSV, de tweede Duitse vertegenwoordiger op Eurocup, opende met een 4-1 overwinning op Bohemians Praag en vervolgens veegde Ajax de talenten van PSV met 7-1 van het kunstgras. Naci Unüvar voegde twee goals aan zijn totaal toe. Na het 1-4 verlies van Sparta in het duel met HSV, was er voor het thuispubliek reden tot juichen omdat FC Groningen het presteerde Bohemians Praag een hak te zetten: 1-3. Zikmund Barta tekende voor de honderdste treffer van het toernooi.

HSV scoorde in het duel met PSV drie keer, maar omdat men dit één keer in eigen doel deed, werd de eindstand 1-2 in het voordeel van de Duitsers. Dat Ajax nogal wat moeite had met Bohemians Praag, bleek wel uit het feit dat de Amsterdammers een 2-0 achterstand moesten wegpoetsen. Zikmund Barta opende de score ne zijn teamgenoot Ondrej Lilling verdubbelde de marge. Dillon Hoogwerf (2) en Jenno Campagne voorkwamen dat de westerlingen een tik op hun neus kregen: 2-3.

De confrontatie tussen FC Groningen en Sparta leverde geen winnaar op. Olivier van der Tuin zette de Groningers na 16 minuten op 1-0, maar twee minuten later werd de 1-1 eindstand al bereikt door een doelpunt van Arjany Martha.

PSV rekende aansluitend met Bohemians Praag af (4-1) en het voorlaatste duel van de dag was dat tussen HSV en FC Groningen waar Owen, de zoon van FC-goalie Peter van der Vlag, onder de lat stond. De Duitsers namen een 2-0 voorsprong dankzij goals van Elijah Krahn, maar Olivier van der Tuin en Bjorn Meijer trokken de stand gelijk. Het was uiteindelijk Leonard Brodersen die het vonnis over de groenwitten velde: 3-2.

De jonkies van Ajax en Sparta verzorgden de afsluiting van de eerste voetbaldag. Die leverde een verrassing op, want de Spartanen klopten hun leeftijdsgenoten met 0-2. Jari van der Lippe brak het duel open, waarna een eigen goal de beslissing betekende.

De laatste poulewedstrijden worden zondag vanaf negen uur gespeeld. Na vier duels in elke poule lijken de kaarten voor een aantal teams wel geschud. De winst in Poule A kan Chelsea niet meer ontgaan, of AZ moet KV Mechelen al met monstercijfers weten te kloppen terwijl Chelsea een veer laat in het duel met Werder Bremen. In de andere poule lijkt HSV de eerste plaats op te eisen, maar kan Ajax nog roet in het eten gooien als men in een rechtstreeks duel de Duitsers opzij weet te zetten. In deze poule kan FC Groningen nog derde worden als er met ruime cijfers van PSV wordt gewonnen. Voorwaarde is wel dat Sparta op zijn gezicht gaat tegen het nog puntloze Bohemians Praag, dat vorig jaar nog verliezend finalist was.

STAND POULE A
1. Chelsea          4 - 12   25 -  4
2. AZ Alkmaar       4 -  9   13 -  3
3. Werder Bremen    4 -  7    7 -  8
4. SC Heerenveen    4 -  4    8 - 14
5. KV Mechelen      4 -  3   16 - 16
6. Regioteam        4 -  0    1 - 25

STAND POULE B
1. HSV              4 - 12   13 -  5
2. Ajax             4 -  9   16 -  6
3. Sparta           4 -  7    6 -  6 
4. FC Groningen     4 -  4    7 – 11
5. PSV              4 -  3    7 – 12
6. Bohemians Praag  4 -  0    5 - 14

No Replies to "HSV en Chelsea sterk op Eurocup"