Sparta prolongeert titel op Eurocup

De beste Europese jeugdspelers hebben hun talenten de afgelopen dagen geshowd in het Groningen Seaports Stadion in Delfzijl. Ruim 3500 toeschouwers bezochten het tweedaagse evenement. Nog nooit kwamen er zoveel belangstellenden naar Delfzijl. Voor het eerst in de nog maar korte geschiedenis van het toernooi kon er een bord buiten de deur worden gezet met daarop de tekst ‘Uitverkocht.’ De gelukkigen die wel een plaatsje hadden weten te bemachtigen zagen zondagmiddag hoe de jeugd van Sparta er in slaagde om Eurocup Delfzijl voor het tweede achtereenvolgende jaar winnend af te sluiten. Vorig jaar wisten de Rotterdammers in de finale van Bohemians Praag te winnen, nu werd in een zinderende finale met 3-2 van Hamburger SV gewonnen. De vreugde was groot bij de talenten, die het klaterende applaus van het uitverkochte Groningen Seaports Stadion als een warme douche over zich uit lieten stromen.

De tweede wedstrijddag begon met de resterende poulewedstrijden. Het Regioteam trad als eerste aan voor de confrontatie met SC Heerenveen. De Friezen wonnen het duel met 7-1. Cyan Sowikromo redde de eer voor de regionale talenten. PSV zette aansluitend FC Groningen de voet dwars door met 1-3 te winnen. Olivier van der Tuin bracht de groenwitten nog wel aan de leiding, maar daarmee was de koek wel op.

In het duel tussen AZ en KV Mechelen vielen zeven goals. Vier daarvan waren van Alkmaarder makelij, waarvan twee door Yusus Barasi werden gescoord, dus ging de winst naar de westerlingen. Sparta onderstreepte zijn wil om de finale te bereiken door met 3-0 van Bohemians Praag te winnen. Ousmane Koné was twee keer trefzeker. Het derde doelpunt kwam op naam van Jari van der Lippe.

De weg naar de eindstrijd leek voor Chelsea open te liggen na de 2-0 winst op Werder Bremen en toen HSV met 0-3 onderuit ging in het duel met Ajax, zag het er voor de Duitsers wat minder vrolijk uit. De Amsterdammers hadden in Naci Unüvar (2) weer een prima prijsschutter. De nummer elf werd tijdens de prijsuitreiking dan ook tot topschutter gekroond met maar liefst elf doelpunten. Ook kreeg hij de prijs voor beste speler van het toernooi.

Nadat alle poulewedstrijden waren gespeeld, konden Chelsea en Ajax zich poulewinnaar noemen, al moesten de Amsterdammers die eer wel met HSV delen. Beide ploegen haalden namelijk een totaal van twaalf punten, maar Ajax had zich productiever getoond.

De grootste verrassing vond daarna in de eerste kwartfinale plaats. Chelsea FC, de gedoodverfde favoriet voor een finaleplek, kreeg een klap met de spreekwoordelijke hamer. Ze lieten het helemaal liggen in het treffen met PSV. De Eindhovenaren, nummer vier in Poule B, namen maar liefst een 0-4 voorsprong. De Engelsen wisten nog wel tot 3-4 terug te komen, maar meer zat er niet in. Voor HSV zag de wereld er een stuk zonniger uit. Ze versloegen SC Heerenveen, mede dankzij twee treffers van Joshua Jurgensen, met 3-0. Sparta rekende aansluitend met AZ af (2-4) en in de laatste kwartfinale van de dag veegde Ajax de jeugdige voetballers van Werder Bremen met 8-0 van het kunstgras. Ook nu scoorde Naci Unüvar twee keer.

In de eerste halve finale werd het duel tussen PSV en Sparta binnen drie minuten beslist. In de 14e minuut brak Farouq Limouri de wedstrijd open. Korte tijd later bepaalde Jord van Klaveren de eindstand op 0-2 en daarmee was de finaleplek voor de Rotterdammers een feit. HSV moest tegen Ajax alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden. De Amsterdammers namen de leiding door een goal van Gibson Yah, maar na een rode kaart voor topschutter Naci Unüvar bogen Joshua Jurgensen en Alijah Krahn de achterstand in een 2-1 voorsprong om. Die gaven de Duitsers daarna niet meer uit handen.

Na de wedstrijden om de troostprijzen, waarbij Chelsea uiteindelijk als vijfde eindigde na een 5-1 zege op Werder Bremen, moesten PSV en Ajax uitmaken wie er als derde zou finishen. Ajax liet op niet mis te verstane wijze en op soms fraaie wijze zien dat zij het podium zouden vullen. Het werd maar liefst 5-0 en ja, Unüvar scoorde ook nu twee keer.

Voor Sparta kon het toernooi al niet meer stuk nadat de eindstrijd was bereikt. De Rotterdammers waren er echter op gebrand om hun titel te prolongeren. In de 3e minuut opende Jari van der Lippe uit een directe vrije trap de score: 0-1. De vrije trap van Joshua Jurgensen mocht er ook zijn en betekende 1-1. Vlak voor de wisseling van speelhelft kwamen de Oosterburen zelfs op voorsprong toen Elijah Krahn scoorde: 2-1. De Duitsers haalden zichzelf daarna onderuit door een eigen goal van Jurgensen: 2-2.

Het duel was van een hoog niveau en bracht het soms uitzinnige publiek op de banken. De winnende goal van Sparta was van ongekende klasse. De pass van achteruit werd door Van der Lippe met een fraaie hakbeweging in het doel van de Duitsers gedeponeerd. De Rotterdammer kreeg als beloning voor de wereldgoal een ovationeel applaus: 3-2.

Ondanks de teleurstelling bij HSV over het verlies, konden de Duitsers met opgeheven hoofd huiswaarts keren. Ze hadden zich een waardig vervanger van Sporting Portugal getoond, dat op het allerlaatste moment verstek moest laten gaan.

Directeur Harm Psot van Groningen Seaports mocht de grote cup aan Sparta overhandigen en had na afloop alleen maar lovende woorden voor de jonge organisatie en hun toernooi. ‘Ik hoop dat ze er net zo van hebben kunnen genieten als ik heb gedaan. Dit is een geweldig evenement’, sprak hij. terwijl achter hem de sporthal leegstroomde. De Rotterdammers lieten weten volgend jaar graag terug te komen om de trilogie te voltooien.

EINDSTAND POULE A
1. CHELSEA          5 - 15  27 -  4 
2. AZ ALKMAAR       5 - 12  17 -  6 
3. SC HEERENVEEN    5 -  7  15 - 15 
4. WERDER BREMEN    5 -  7   7 - 10 
5. KV MECHELEN      5 -  4   3 - 19 
6. REGIOTEAM        5 -  0   2-  32 

EINDSTAND POULE B
1. AFC AJAX         5 - 12  19 -  6
2. HSV              5 - 12  13 -  8
3. SPARTA ROTTERDAM 5 - 10   9 -  6
4. PSV EINDHOVEN    5 -  6  10 - 13
5. FC GRONINGEN     5 -  4   8 - 14
6. BOHEMIANS PRAAG  5 -  0   5 - 17

EINDKLASSERING
1. SPARTA ROTTERDAM
2. HSV
3. AFC AJAX
4. PSV EINDHOVEN
5. CHELSEA
6. WERDER BREMEN
7. AZ ALKMAAR
8. SC HEERENVEEN
9. FC GRONINGEN
10. KV MECHELEN
11. BOHEMIANS PRAAG
12. REGIOTEAM

TOPSCHUTTERSLIJST
1. NACI ÜNÜVAR (AFC AJAX)        11
2. OLIVER JÜRGENS (CHELSEA FC)   10
3. JOE SAMUEL HAIGH (CHELSEA FC)  8

No Replies to "Sparta prolongeert titel op Eurocup"