Kostbare misstap SIOS in duel met Stedum

Het Sauwerder SIOS heeft in eigen huis kostbare punten laten liggen in het duel met Stedum. De nummer twee van de vijfde klasse D verloor met 1-2 van de geelzwarten, die veel beter met het loodzware veld uit de voeten konden dan de gastheren.

Voor SIOS was winnen van Stedum eigenlijk niet meer dan een laatste oefening op weg naar het duel met Rood Zwart Baflo, dat komend weekeinde in Sauwerd wordt gehouden. Met die instelling ging men de ploeg van trainer Leendert Nieborg ook te lijf. Er werd eerder plichtmatig dan met bezieling gespeeld. Het ontbrak bij SIOS aan vechtlust en fysiek vermogen.

Stedum stroopte de mouwen wel op en won vrijwel elk persoonlijk duel. Het was dan ook niet verwonderlijk dat doelman Boelie de Sturler in het eerste bedrijf vrijwel niets kreeg te doen. Een vrije trap van Reinder Haaksema was het enige wapenfeit waarop de thuisclub kon bogen. Het schot verdween via de Stedumer muur over de achterlijn.

De gasten waren heer en meester op het veld dat de vergelijking met een omgeploegd aardappelveld gemakkelijk kon doorstaan. Een blessuregevoelige ondergrond waar Allert de Haan op harde wijze kennis mee zou maken. Hij kwam na een luchtduel ongelukkig terecht en zakte door zijn rechterenkel. De Haan moest zich geblesseerd laten afvoeren. De conclusie luidde later dat hij zijn enkelbanden had gescheurd. Zijn plaats in het veld werd ingenomen door Jochem Kasper.

Een gevoelig verlies voor het team van coach Erwin Molog, dat in alle linies ondermaats presteerde, zich weinig kansen wist te creëren en volkomen terecht op achterstand kwam te staan. Een goed genomen vrije trap van Remy Nieborg werd door Matthijs Colstee met een geplaatste kopbal tegen het nylon geprikt: 0-1. Doelman Reinder Haan moest niet veel later vol aan de bak. Hij bokste een gevaarlijk indraaiende voorzet van Yannick van den Berg knap naar de zijkant van het veld. Dat was maar goed ook, want er stonden genoeg Stedumers in de buurt om als afstoffer te fungeren.

Dat er in het tweede bedrijf een ander SIOS aan de start zou moeten staan, was wel duidelijk. Molog had tijdens de thee kennelijk harde woorden gesproken, want ineens was er sprake van een echte wedstrijd. Stedum werd op eigen helft vastgezet en kwam zwaar onder druk te staan.

De gelijkmaker viel, maar kwam wel vrij gelukkig tot stand. In de 61e minuut. De corner van Kasper kwam bij de eerste paal terecht, waar zowel Sauwerder Sander Bultena als zijn tegenstrever Yannick van den Berg kwamen inlopen. Beiden gingen met het hoofd naar de bal, die via de arm en het dijbeen van Bultena tegen het nylon plofte: 1-1.

De storm die SIOS had ontketend, ging net zo snel liggen als hij was opgestoken. Stedum kwam weer aan voetballen toe en kwam binnen tien minuten na de gelijkmaker opnieuw op voorsprong. Een vrije trap van Remy Nieborg kwam op het hoofd van Yannick van den Berg terecht en viel in het strafschopgebied. Er waren veel spelers die wel iets met het leer wilden uitrichten, maar Colstee was de rapste van allemaal en mikte het speeltuig achter de Sauwerder sluitpost: 1-2.

SIOS moest opnieuw in de achtervolging en moest de reservetank met krachten aanspreken. Na een slap rollertje van Jacob de Haan uit een voorzet van Harmen Wienke bleek de tijd voor het slotoffensief te zijn aangebroken. Coach Molog haalde Peter Nanninga naar de kant, gaf Bouke Bolt een plek in de achterste linie en dirigeerde aanvoerder Dirk Zwakenberg naar de frontlinie om voorin meer kopkracht te hebben.

En opnieuw moest Stedum achteruit. Toch zouden de gasten de beste kansen krijgen. De voor Nieborg ingevallen Jochem Wieringa stond koud in het veld of hij had de wedstrijd al kunnen beslissen. De Stedumer strandde echter op goalie Haan.

De volgende die de mogelijkheid kreeg om de Sauwerder illusies aan flarden te schieten was Colstee. Hij schoot echter naast. Na een goed uitgevoerde counter mikte routinier Bard Dekker op de paal. Na een corner van Sander Bultena kopte Stefan Bultena namens SIOS rakelings naast. Het was een van de laatste wapenfeiten van de thuisclub, die uiteindelijk het hoofd voor de Stedumers moesten buigen.

* SIOS – Stedum 1-2 (0-1). Matthijs Colstee 0-1; Sander Bultena 1-1; Matthijs Colstee 1-2

No Replies to "Kostbare misstap SIOS in duel met Stedum"