SIOS verliest burentwist van RZ Baflo

SIOS heeft op eigen veld opnieuw verloren. Vorige week zegevierde Stedum, nu bleef buurman RZ Baflo met 1-2 de baas op het sportpark de Lange Twee in Sauwerd. De gastheren deden zichzelf voor de rust te kort, lieten een aantal goede kansen liggen en kregen vervolgens de kous op de kop. Een mislukte voorzet en een eigen goal braken de thuisclub op. Het team van trainer Erwin Molog moest een kwart van het duel met tien man verder omdat Reinder Haaksema na zijn tweede geel kon vertrekken.

Het zou in Sauwerd gaan stormen, zo luidden de voorspellingen. De natuur hield zich in ieder geval rustig, dus moest het vuurwerk van de spelers komen. De supporters van RZ Baflo staken het vuurtje voor de wedstrijd al aan en zorgden zo voor wat extra sfeer op het zwaar te bespelen veld.

SIOS had nog wat goed te maken na de nederlaag tegen Stedum en vloog er na het eerste fluitisignaal vol in. Er werd voor elke grasspriet gestreden en in de duels liet de thuisclub zien dat ze er alles aan zouden doen om een goed resultaat neer te zetten.

Er ontstonden al snel kansen voor de elf van Molog. Een inzet van Stefan Bultena werd door doelman Rick Folkerts uit de bedreigde hoek geranseld. De rebound werd door Jeroen Zwart vlak voor de doellijn weggemaaid. Reinder Haaksema bracht met een slim steekpassje Stefan Bultena in stelling, maar diens inzet werd naast getikt.

De Bafloërs hadden het in die periode zwaar en wisten amper op de helft van SIOS te geraken. Dat er gescoord zou worden was wel duidelijk en dat dit het eerst door de gastheren zou gebeuren bijna vanzelfsprekend. De goal viel in de 24e minuut. Haaksema schoot een toegekende vrije trap in de roodzwarte muur. Het leer kwam via allerlei tussenstations op rechts bij Harmen Wienke terecht. Zijn voorzet werd door Stefan Bultena verlengd en tot goal gepromoveerd: 1-0.

Het eerste opmerkelijke feit van de gasten was een schot van Wim Dijkman dat hoog over het doel van Reinder Haan vloog. Slordig uitverdedigen van aanvoerder Patrick Rutgers leidde tot balbezit van Wienke. De Sauwerder mocht in zijn eentje op doelman Folkerts afstormen, maar kreeg het leer niet langs de sluitpost. Het was SIOS weer niet gelukt om een goede mogelijkheid te verzilveren en dat zou ze duur komen te staan.

In de 45e minuut mochten de bezoekers op links een corner nemen. Melvin Folkerts joeg de bal voor het doel langs, maar vond niemand bereid om er iets mee te doen. Aan de andere kant dook echter Mark van Zanten op. Hij was van plan een voorzet te geven, kwam wat ongelukkig uit, maar zag zijn poging daardoor wel op fraaie wijze via de paal in de verste hoek verdwijnen: 1-1. Tien seconden later floot scheidsrechter Hielkema voor de thee.

Na de doelwisseling duurde het even voor er weer reden tot opwinding was, maar toen dat moment was aangebroken lag de bal ook meteen op de stip. In een duel met verdediger Patrick Rutgers wilde Stefan Bultena bij zijn opponent wegdraaien, maar deed voorkomen alsof er een overtreding op hem waas begaan. De fluitist beloonde zijn protesten met een strafschop. De penalty moest door Sander Bultena worden verzilverd. Zijn inzet was echter dusdanig zwak dat Folkerts weinig moeite hoefde te doen om de bal op te rapen.

Het duel leek een andere wending te krijgen toen een niet eens zo zware overtreding van Haaksema op Reinout Geuze met geel werd bestraft. Omdat Haaksema al geel had gezien, zat de wedstrijd er voor hem op. Het tiental Sauwerders moest nog geruime tijd stand zien te houden tegen de numerieke Bafloër overmacht. De gasten besloten niet als een dolle op jacht naar de overwinning te gaan, maar rustig op de mogelijkheden te blijven loeren die er ongetwijfeld zouden komen.

Echte kansen kreeg RZ Baflo echter niet omdat de Sauwerders hun verdediging behoorlijk in elkaar hadden gemetseld. Het slopen van de muur kostte de gasten meer moeite dan ze voor mogelijk hadden gehouden. Toch zou de bevrijdende treffer wel vallen. Reinout Geuze dacht een vrije trap van Melvin Folkerts binnen te kunnen koppen, maar miste de bal. Wat verdediger Hylke Zijlstra daarna in gedachten had, zal ene raadsel blijven. Hij plantte zijn voet tegen het speeltuig en tikte de knikker langs zijn eigen goalie: 1-2.

Het ontbrak SIOS aan de tijd en het vermogen om deze tegenslag te verwerken en te repareren. Tot vreugde van alles wat de roodzwarten een warm hart toedroeg. Na het laatste fluitsignaal werd er uitgebreid gefeest en werd er al voorzichtig over een mogelijk kampioenschap gesproken.

* SIOS – RZ Baflo 1-2 (1-1). Stefan Bultena 1-0; Mark van Zanten 1-1; Hylke Zijlstra (e.d.) 1-2

No Replies to "SIOS verliest burentwist van RZ Baflo"