Corenos klopt onmachtig Middelstum

Vierdeklasser Middelstum had in het paasweekeinde goede zaken kunnen doen. Zaterdag werd Onstwedder Boys met 2-3 geklopt en paasmaandag stond de thuiswedstrijd tegen Corenos op het programma. De gastheren konden echter geen vuist maken tegen de buren uit Roodeschool en werden met 1-2 aan de kant gezet.

Middelstum had de afgelopen week flink wat zelfvertrouwen getankt dankzij de 3-1 zege op koploper Boerakker en toog zaterdag met een goed gevoel richting Onstwedder Boys. Daar leek het aanvankelijk niet bijzonder goed te gaan. De gastheren wisten het eerste bedrijf namelijk met een 1-0 voorsprong af te sluiten dankzij een treffer van Gerko Scheper. Na de doelwisseling poetste Anne Vaatstra de achterstand echter weg en zorgde Thijs Hoekzema zelfs voor een 1-2 voorsprong. Toen Gerard Bronsema de marge op twee had bepaald (1-3), leek het duel gespeeld. Nick Wagenaar deed in de slotminuten nog wel iets terug (2-3), maar Middelstum liet de soep niet aanbranden en stak de punten in de knip.

De brigade van Jan Jaap Zijlstra kon de punten goed gebruiken om uit de onderste regionen weg te blijven. Voor Corenos is de druk een flink stuk minder, omdat de Roodschoulsters stevig in de middenmoot staan. Een derby blijft echter een derby en verliezen van de buren wil je in ieder geval niet, dus leek het affiche garant te staan voor een aantrekkelijke pot voetbal.

Die kwam er niet, omdat de weersomstandigheden fatsoenlijk voetbal niet toelieten. Een fikse stormwind joeg recht over het veld. Halverwege de eerste helft vluchtten de toeschouwers de kantine van de fonkelnieuwe Hippolytushal in omdat de hemelsluizen op dat moment waren open gegaan en een combinatie van regen en hagelstenen op de hoofden van de voetbalfans liet neerdalen.

Corenos mocht het windvoordeel als eerste proberen uit te buiten, maar ontsnapte in de beginfase nadrukkelijk aan een vroege tegengoal. Toen de Middelstummer storm een beetje was gaan liggen, gingen de bezoekers wat nadrukkelijker op jacht naar de openingstreffer.

Een corner van Roel Munting plofte op de lat boven het hoofd van goalie Youran Mus. Een voorzet van Gerard Uil werd tot twee keer toe door Munting op doel geschoten, maar even zo vaak weggebokst. Nadat Lars Baar de bal voor het Middelstummer doel had getrokken en Anne Jan ten Harkel het leer over de deklat tilde, joegen regen en hagel bijna alle niet-voetballers naar de warme kachel. Op het moment dat ze het veld weer wilden opzoeken, was de eerste helft voorbij.

Na de doelwisseling was de verwachting dat Middelstum, met de wind in de rug, de druk op Corenos zou opvoeren. Niets was echter minder waar. De gasten, met Marcel Dijkstra binnen de lijnen voor Gerard Uil, kregen zelfs de betere kansen en wisten beter met de omstandigheden om te gaan.

Munting beet zich in eerste instantie nog stuk op de Middelstummer defensie, maar na een uur spelen was het wel raak toen men de bal niet weg kreeg en het speeltuig voor de schietgrage voeten van Lars Baar viel. Hij had niet veel tijd nodig om na te denken en schoot de bal langs Mus tegen het nylon: 0-1. Zeven minuten later leek de wedstrijd definitief te zijn gespeeld. Doelpuntenmaker Baar kwam op rechts in balbezit, speelde breed op Germen Tamsma en die vond op zijn beurt de geheel vrij staande Dijkstra. De invaller maakte geen fout en schoof de bal beheerst binnen: 0-2.

Middelstum kon geen vuist maken en bleef zelfs na die tweede goal met veel mensen achterin hangen. Het eerste opmerkelijke moment van de thuisclub kon pas in de 71e minuut genoteerd worden toen een vrije trap van Anne Vaatstra ternauwernood tot corner verwerkt kon worden door doelman Sven Knot. Het duel leek daarna geruisloos naar het einde te sluipen.

Corenos verzuimde nummer drie tegen het nylon te mikken en Middelstum kreeg amper mogelijkheden. Het was voorin te onmachtig om tot grote daden te kunnen komen. Tot aan de 85e minuut toen Vaatstra een corner nam en er een onvervalste scrimmage in het doelgebied van Corenos ontstond. Er viel van alles om en in het doel, maar de bal verdween naast. Nog geen twee minuten later was het wel raak. Een voorzet van Vaatstra draaide het strafschopgebied binnen en werd door Siebrand Dijkema binnen geknikt: 1-2.

Middelstum had nog enkele minuten de tijd om een dreigende nederlaag te voorkomen, maar miste de inventiviteit en het vernuft om alsnog resultaat te boeken.

Coach Peter Ernst van Corenos was uitermate tevreden over zijn mannen. ‘Het leek wel alsof ze bang voor ons waren. Het verbaasde me echt dat ze zo ver achterin bleven hangen, zelfs na die tweede goal van ons. Echt goed voetbal was niet mogelijk met dit weer, maar ik denk wel dat we slimmer met de omstandigheden zijn omgegaan. Op de zege valt niets af te dingen.’

Zijn collega Jan Jaap Zijlstra had weinig reden tot lachen. Hij had ongetwijfeld gehoopt dat zijn mannen wat meer zouden kunnen brengen na de dubbele winst, maar dat bleek ijdele hoop.

* Middelstum – Corenos 1-2 (0-0).
Lars Baar 0-1; Marcel Dijkstra 0-2; Siebrand Dijkema 1-2.

No Replies to "Corenos klopt onmachtig Middelstum"