De Pelikanen wint stadsderby

Hij werd aangekondigd als de El Classico van Noord-Groningen, de stadsderby tussen De Pelikanen en buurman Appingedam. Het spektakel waar velen misschien wel op hadden gehoopt, bleef echter uit. Thuisclub De Pelikanen wist het treffen wel met 2-1 te winnen. Ruben Keizer toonde zich het goudhaantje voor de roodwitten. Hij scoorde twee keer. Voor Appingedam trof Doan Ibraimi de roos.

Voor De Pelikanen stond er nog wel wat op het spel, behalve het eergevoel en het van de buren willen winnen. Het team van trainer Remy van der Wal kan elk punt goed gebruiken om uit de onderste regionen weg te blijven. Appingedam daarentegen hoefde zich voor aanvang weinig zorgen maken, maar was net zo goed gebrand op een overwinning.

Het duel wilde maar niet op gang komen. De eerste opwinding ontstond toen een terugspeelbal op doelman Robin Kuipers bijna door Milan Bijmolt onderschept kon worden. Hij kwam echter een teenlengte te kort om Appingedam in de problemen te kunnen brengen.

Aan de overzijde van het veld eist Doan Ibraimi de aandacht op zich toen hij na een pass van Achmed Mohammed op de pantoffel nam. Zijn schot werd echter gekraakt. In de tussentijd waren er al twee gele kaarten gevallen, gebroederlijk verdeeld over beide teams. Scheidsrechter Wiersma besloot het duel kort te houden en voorkwam daarmee dat de wedstrijd een echte clash zou worden. Het spel lag herhaaldelijk stil en dat, in combinatie met het matige voetbal van beide ploegen, maakte het geheel niet bepaald aantrekkelijk.

Goed voetbal bleek een schaars goedje op het Wellemansportpark. Het waren vooral lange ballen die men van links naar rechts en vice versa over het veld zag vliegen. Appingedam was na 38 minuten nog het dichtst bij een treffer toen aanvoerder Tim de Groot goed inkopte na de derde corner op rij van Lars Mulder. Doelman Rody Bos was echter op zijn hoede en keerde de krachtige kopstoot prima.

Toch zou de eerste goal van de middag aan de andere kant vallen. Een aantal korte combinaties vanaf de linkerkant leidden in de 42e minuut tot balbezit voor Ruben Keizer, die het leer langs goalie Kuipers wist te mikken. Hij zette De Pelikanen daarmee op een uiterst gunstig moment op voorsprong: 1-0. Het slappe verdedigen van Appingedam gaf te denken bij die goal, maar daar had men bij de roodwitten uiteraard maling aan.

Na de doelwisseling kwam Appingedam aanmerkelijk scherper uit de kleedkamers. Coach Gerard Zeeman had een dubbele wissel toegepast en dat leverde hem geen windeieren op. Er werden meer duels gewonnen en Peli kreeg geen tijd om rustig op te bouwen. In de 52e minuut kwam Doan Ibraimi in balbezit. Hij sneed door het hart van de Peli-defensie en liet ook Rody Bos in vertwijfeling achter: 1-1.

De wedstrijd leek te kantelen en amper twee minuten nadat Appingedam langszij was gekomen, had invaller Swendly Martina zijn ploeg op voorsprong moeten schieten. Hij draaide op elf meter van het doel goed bij zijn tegenstander weg en haalde ineens uit. Het schot had doel moeten treffen, maar ging rakelings naast.

Na een dik uur spelen deed Ruben Keizer het beter. Op een meter of achttien van het Appingedammer doel mocht hij een vrije trap nemen. De ruimte om iets leuks te bedenken lag aan de linkerkant van het gemetselde witzwarte muurtje, maar Keizer besloot het speeltuig in de korte hoek te mikken. Doelman Kuipers was te laat om het gevaar te keren en was voor de tweede keer de geklopte man: 2-1.

Appingedam probeerde het daarna nog wel, maar echt overtuigend gebeurde het niet. De grootste mogelijkheid was voor De Pelikanen. Een voorzet van Niels Dijkstra werd door Dennis de Vries rakelings over de deklat geschoten.

Na het laatste fluitsignaal vlogen staf en spelers van De Pelikanen elkaar juichend in de armen. Ze hadden het toch maar mooi geflikt. Met veel strijd, maar weinig goed voetbal waren de roodwitten er in geslaagd om voordeurdeler Appingedam te vloeren.

* De Pelikanen – Appingedam 2-1 (1-0). Ruben Keizer 1-0; Doan Ibraimi 1-1; Ruben Keizer 2-1

No Replies to "De Pelikanen wint stadsderby"