Viboa pakt belangrijke punten

Viboa heeft de belangrijke wedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen in winst weten om te zetten. Na een uur spelen werd Thomas Kauw matchwinnaar. Hij kopte uit een corner van Duncan Torrenga fraai binnen. Het was daarmee eigenlijk het enige opwindende moment in deze wanvertoning, waarbij het arbitrale trio zich moeiteloos bij het niveau van de spelers wist aan te passen.

Bij een wedstrijd in de kelder van de eerste klasse hoef je geen hoogstaand voetbal verwachten. Zeker niet als het seizoen tegen het einde loopt en de punten belangrijker zijn dan mooi voetbal. Heel begrijpelijk, maar wat er op het sportpark aan de Schouwerzijlsterweg in Winsum op de mat werd gelegd, was zelfs ver onder de benedengrens van de eerste klasse.

Leeuwarder Zwaluwen, ook geen hoogvlieger, startte furieus en zette Viboa van begin af aan onder druk. In de 18e minuut leverde de enige goede aanval van de gasten een kans op. Jordi van Kampen  speelde de mee opgekomen Joost Jesse Visser goed in, waarop de verdediger in scoringspositie kwam maar te gehaast voorlangs schoot.

De Winsumers konden er moeilijk mee omgaan en hanteerden, al dan niet daartoe gedwongen, weer vrij snel de lange bal. De ´peer´ naar voren was in de eerste twintig minuten weinig succesvol. Schaaphok won niet of nauwelijks een duel en alle afvallende ballen waren voor de Friezen, omdat het middenveld van Viboa ´zwom´. Leeuwarder Zwaluwen was dan ook veelvuldig in balbezit, maar wist geen kansen te creëren.

Na ongeveer twintig minuten ging de Friese storm liggen en kwam Viboa wat onder de druk uit. Toch bleef de thuisploeg volharden in de lange bal over rechts, waar Wouter Bloem voor gevaar had moeten zorgen. De aanvaller had het lastig en kwam maar moeilijk langs zijn man. Gebeurde dat wel, dan was de voortzetting niet goed, waardoor kansen uitbleven.

Aan de andere kant kon ook Leeuwarder Zwaluwen geen potten breken. Viboa-doelman Germen Bouwman hoefde slechts één keer ingrijpen om de razendsnelle Dennis Elzinga van scoren af te houden. Met een simpele kapbeweging wist Bouwman het probleem op te lossen.

Na een half uur spelen leek Viboa dan toch de leiding te gaan nemen. Op een dieptepass van Niels van Dalen gingen Wouter Bloem en goalie Niels Kuperus het luchtduel op randje zestien met elkaar aan, waarbij de bal via de rug van de Winsumer maar net naast het doel verdween. Terwijl veel supporters de gang naar de koffie hadden gemaakt, was het Duncan Torrenga die aan de linkerkant z’n tegenstander uitkapte en met links Marcel Pannekoek voor het doel wist te vinden. De omhaal van de Viboa-captain was stijlvol, maar verdween net over de deklat waardoor er met 0-0 werd gerust.

Na de pauze was het spelpeil niet veel beter, al was het nu wel Viboa dat een optisch veldoverwicht had. De lange bal werd minder gehanteerd en er werd zowaar getracht te voetballen. Ook werd het spel meer verdeeld, waardoor ook de linkerkant het gevoel kreeg mee te doen. In de 50e minuut was het Duncan Torrenga, die langs twee man snelde en prima voorgaf, alleen was het Jelmer Bloembergen die ervoor zorgde dat Rick Schaaphok niet in scoringspositie kwam.

In de 57e minuut claimde Leeuwarder Zwaluwen een penalty toen Niels van Dalen de bal met de hand speelde. Scheidsrechter Mesbah, deze middag niet al te sterk fluitend, was dit ontgaan en liet doorspelen. Dit met grote gevolgen. Vanuit de tegenaanval was het  Marcel Pannekoek, die de bal op het juiste moment aan Thomas Kauw meegaf. De kilometervreter op het middenveld van Viboa stoomde op en z’n actie werd in het strafschopgebied afgestopt, dit ten koste van een hoekschop. Duncan Torrenga ‘s wegdraaiende corner leek door Rick Schaaphok binnen te worden gekopt, maar op de doellijn was het Jelmer Bloembergen die de bal uit het doel wist te houden. De daaropvolgende corner vanaf de linkerkant werd door Torrenga strak ingedraaid en bij de eerste paal door Thomas Kauw snoeihard in het dak van het doel gekopt: 1-0. Een leuke opsteker voor het team van trainer Ron de Boer, dat achterin als tijgers verdedigde en geen kansen weggaf.

Trainer Mark Bosma bracht daarop twee verse krachten binnen de lijnen en hoopte daarmee de gelijkmaker te forceren. Hierbij werd de organisatie vergeten en kwamen er voor Viboa mogelijkheden om in de omschakeling de genadeklap uit te delen.

In de 66e minuut leek dat al te gaan gebeuren, maar aan de zijlijn werd Duncan Torrenga op snelheid getorpedeerd door Joost Jesse Visser, zodat die mogelijkheid voorbij ging. Waar een rode kaart getrokken had kunnen worden, gaf scheidsrechter Mesbah zelfs geen gele kaart. Dit betekende een vrijbrief voor erger wat Bouke Hoekstra kort voor tijd ondervond, toen Mylco Feenstra  de Winsumer met een ordinaire doodschop tegen de grond werkte. Hier liet de scheidsrechter het om onbegrijpelijke redenen slechts bij geel.

Tot het eindsignaal bleef de wedstrijd slecht en spannend. Dat laatste had niet gehoeven, wanneer Viboa in het laatste twintig minuten de geboden kansen beter had uitgespeeld. Zo was een pass van Niels van Dalen op de geheel vrijstaande Wouter Bloem te hard, waardoor doelman Kuperus ver buiten het strafschopgebied eerder bij de bal was. In de 78e minuut ontstond er een drie tegen een- situatie. Pannekoek, Schaaphok en Bloem knepen er tussenuit, waarbij laatstgenoemde iets tussen een schot op doel en een balletje breed produceerde, waardoor de bal over de zijlijn verdween.

In de 90e minuut kwam Edwin Roeters , de oudste selectiespeler van Viboa, binnen de lijnen. Hij kwam Torrenga, de jongste van het team, aflossen en maakte daarmee zijn rentree na lang blessureleed.

Na het laatste fluitsignaal, dat het publiek als muziek in de oren moet hebben geklonken, was de blijdschap bij de spelers van Viboa groot. ‘Drie punten in de knip en gauw vergeten’, liet een supporter op Viboa-klompen zich ontvallen. Zaterdag speelt Viboa thuis tegen Groen Geel uit Groningen, dat onderaan staat. (Bron: WinsumNieuws. Foto: Huib van Dijk)

* Viboa – Leeuwarder Zwaluwen 1-0 (0-0). Thomas Kauw 1-0

No Replies to "Viboa pakt belangrijke punten"