Chantal Blaak wint in Winsum

Chantal Blaak heeft de tweede etappe van de Energiewacht Tour gewonnen. De renster van Boels-Dolmans bleef in Winsum na 116 kilometer de Duitse Lisa Brennauer (tweede) en ploeggenote Ellen van Dijk voor. Door de bonificatieseconden nam Blaak de leiderstrui over van de schouders van Van Dijk.

Om half een in de middag werd het vrouwenpeloton in het centrum van het kanodorp weggeschoten voor vijf rondes van elk 23,6 kilometer die de rensters vanuit Winsum richting Baflo bracht om vervolgens langs Den Andel, Saaxumhuizen en Mensingeweer naar Winsum terug te keren. De eerste ronde zat er nog niet eens op toen het spel al op de wagen werd gezet.

Vijftien renners reden in een selectieve etappe al na tien kilometer weg, daarachter sloeg het veld volledig uiteen. Onder hen bevond zich leidster Ellen van Dijk en de Groningse Julia Soek. Ook in de kopgroep was de samenwerking in het laatste koersuur niet meer optimaal. De ene demarrage volgde de andere op en uiteindelijk bleef er een groep van twaalf rensters over die samen richting finishplaats Winsum denderden. Soek bevond zich niet meer in dit selecte gezelschap. Zij werd uit de kopgroep gelost.

Dat het een sprintgevecht zou gaan worden, werd in de laatste fase van de etappe steeds duidelijker. Blaak ging de sprint van ver aan en hield stand. ‘Het is een lastige aankomst, waarbij je op tijd van voren moet zitten om kans te maken om te winnen. Ik nam de gok om van heel ver aan te gaan, dat pakte goed uit. Het is al mijn vierde zege van het seizoen, het is ongelofelijk hoe de successen van Boels-Dolmans blijven voortduren.’

Blaak is ook leidster in het klassement. Ze gaat haar ploeggenote Van Dijk zes seconden vooaraf. Brennauer is derde op elf seconden. Blaak wil zich voor het klassement nog niet rijk rekenen. ‘We staan er goed voor, met twee rensters voorin het klassement, maar het is hier elke dag opletten. De tijdrit van zaterdag gaat belangrijk zijn, maar je kunt geen dag verslappen.’

De Energiewacht Tour ging woensdagavond in Groningen van start met een ploegentijdrit over een afstand van 11,3 kilometer. Die werd gewonnen door de ploeg van Blaak. De formatie van Danny Stam bleef  wereldkampioen Canyon-Sram twintig seconden voor. Orica-AIS had nog een seconde extra nodig en finishte derhalve als derde.

De tweede etappe eist overigens heel wat slachtoffers. Het open Noord-Groninger landschap in combinatie met de harde wind was voor 38 rensters teveel van het goede. Zij gaven er de brui aan. Morgen strijkt de wielerkaravaan neer in Stadskanaal, waar de derde etappe op het programma staat. Het startschot klinkt om twaalf uur en er moet 131,9 kilometer worden afgelegd.

No Replies to "Chantal Blaak wint in Winsum"