Turnster VIOS pakt ticket voor finale NK

De 10-jarige Bo Dopma uit Warffum kwam afgelopen weekend in actie tijdens de halve finale NK-turnen in Wieringerwerf. Dopma kwam uit in de categorie Pupil 1 N3, samen met eenentwintig andere turnsters uit heel Nederland. Het lid van VIOS wist zich voor de toestelfinale van het NK te plaatsen dankzij een tweede plaats op sprong.

Dopma mocht op de balk beginnen. Dit is haar lievelingstoestel waar iedereen het volste vertrouwen in had. De oefening pakte echter totaal anders uit. Dopma had voor het eerst last van zenuwen en wist deze niet de baas te worden. De Warffumse plaatste met radslag twee voeten op de balk, maar kwam ten val. Ze pakte de oefening weer op, maar de zenuwen waren deze keer duidelijk zichtbaar. Dopma turnde een mooie handstandspagaat maar een wiebel, waardoor Dopma voor de tweede keer de balk moest verlaten, gooide roet in het eten. Dopma scoorde een 10.150 wat een teleurstellend begin was.

Vol goede moed begon ze vervolgens aan de vloer. Dopma startte met twee mooie strakke boogjes achterover. Daarna volgde een keurige serie arabier – flikflak – flikflak – kaats. De zenuwen keerden terug, waardoor Dopma na twee prachtige loopsprongen struikelde en ten val kwam. Ze wist het ritme van de muziek snel weer op te pikken en pakte haar oefening eveneens weer op. Ze sloot haar oefening af met een mooie serie loopoverslag-overslag–kaats. Door de val viel ook het cijfer 12.400 erg tegen voor de kwaliteiten die Dopma anders levert.

Dopma liet haar hoofd niet hangen en turnde aansluitend twee prachtige sprongen. De eerste sprong was een handstandoverslag tot stand over de pegasus, keurig uitgevoerd en goed voor 13.600 punten. De tweede sprong die het lid van VIOS liet zien was een arabier-kaats. Deze sprong ging verrassend goed en ze scoorde er 13.633 punten mee. Dit leverde haar het gemiddelde sprongcijfer van 13.616 punten op. Dit was op dat moment het tweede cijfer op de sprong. Om een toestelfinale te mogen turnen, moest Dopma op één toestel bij de beste twee turnen. Het leek erg positief voor haar. Het was alleen nog even afwachten wat het laatste groepje op sprong zou doen.

Dopma turnde als laatste op rek. Binnen haar mogelijkheden leverde ze een prima oefening af met een mooie opzwaai boven horizontaal, goed voor een score van 11.733 punten. Om naar het Nederlands kampioenschap door te stromen moest de Noord-Groningse bij de beste tien turnen, maar door een teleurstellende oefening op balk en vloer zat dit er niet meer in. Wel werd Dopma tweede op de sprong en hierdoor wist de VIOS-turnster zich voor de Nederlandse kampioenschappen toestelfinale sprong te plaatsen. Het NK vindt plaats op zondag 22 mei in Dordrecht.

Trainster Sandra Bosman kijkt tevreden terug: ‘Dopma heeft gepresteerd naar haar kunnen. Ze kan landelijk prima meedraaien, maar door de nieuwe omstandigheden kon ze vandaag haar zenuwen helaas niet de baas worden. Het is een hele prestatie om als noordeling op de halve finale te staan en je dan ook nog voor een toestelfinale te plaatsen.’

No Replies to "Turnster VIOS pakt ticket voor finale NK"