Appingedam kan koploper geen pijn doen

Appingedam heeft in eigen huis niet voor een stunt kunnen zorgen door koploper vv Groningen te kloppen. De gastheren konden geen vuist maken en kwamen kwalitatief te kort tegen de lijstaanvoerder, die heer en meester op het veld was. De bezoekers kwamen al na drie minuten op voorsprong en zegevierden uiteindelijk met 1-3.

Appingedam had alle reden om vol vertrouwen aan de aftrap te verschijnen, Het team van coach Gerard Zeeman had een week eerder immers De Heracliden met 6-1 afgedroogd. Overigens kon ook vv Groningen op een goede generale bogen. De Stadjers bliezen plaatsgenoot Lycurgus met 8-0 van het veld.

Goalie Kuipers moest al na drie minuten vissen toen Swendly Martina een bal verkeerd inspeelde, Roy de Groot uitgleed en Wesley Walstra de kans gaf om er tussenuit te knijpen. Diens schot werd slechts half gekeerd door de Damster sluitpost, waarna Antonie Simonides het leer oppikte en snoeihard tegen het nylon joeg: 0-1.

Een flinke domper voor de thuisclub, die in de beginfase toch al niet de indruk maakte erg balvast te zijn. De passing en het aannemen van de bal leverde nogal eens balverlies op en bijna had Simonides daar nog een keer van geprofiteerd, maar nu raakte hij de paal. De gasten hadden het niet echt moeilijk met Appingedam dat aanvallend machteloos was. Doelman Ivan Landlust kreeg vrijwel niets te doen.

Dat het allemaal niet ging zoals Appingedam wellicht in gedachten had, werd al snel duidelijk. Het was ook aan sommige spelers te merken. Danny de Vries was daar vlak voor rust een goed voorbeeld van. Hij leverde het leer simpel in en probeerde het balverlies te herstellen door Martin Kamstra tegen het gras te kwakken. De actie kwam hem op geel te staan.

De actie van de Damster aanvaller zou er eentje met gevolgen worden. De aan vv Groningen toegekende vrije trap kwam in de 43e minuut op rechts bij Kamstra terecht. Hij kreeg het leer niet langs Kuipers, maar omdat de goalie de bal ook nu niet klemvast wist te pakken mocht Jaimie Walstra afstoffen: 0-2.

Hoewel er nog drie kwartier geabsorbeerd moesten worden, was wel duidelijk dat er in het tweede bedrijf een heel ander Appingedam zou moeten staan, wilde men het de Groningers nog lastig maken. Trainer Gert Haak was in ieder geval nog niet gerust op een goede afloop. Al vrij snel bleek echter dat de thuisclub niet veel van het eerste bedrijf had geleerd. Bij de eerste de beste balbehandeling na de aftrap werd het leer doelloos naar voren getrapt en verdween vervolgens over de zijlijn.

Nadat Kuipers een schot van Wesley Walstra onschadelijk had gemaakt en Giovanni Salvo voor Jaimie Walstra in het veld was gekomen, kon treffer nummer drie op het scorebord worden gezet. In de 62e minuut omzeilde invaller Salvo op simpele wijze verdediger Kevin Reiffers en lepelde de bal voor het doel. Daar stond Simonides klaar om voor 0-3 te tekenen.

Mocht er nog enige twijfel bestaan over de afloop van het duel, dan was die nu wel verdwenen. Appingedam was niet bij macht om voldoende tegengas te bieden en kreeg alleen bij standaardsituaties de mogelijkheid om voor gevaar te zorgen. Dat moest dan vooral gebeuren uit vrije trappen van Roy de Groot. De eerste keer dat hij het probeerde, kwam er niet meer dan een slap rollertje van zijn voet. Bij de tweede poging had hij het geluk op zijn hand. Het schot dat De Groot losliet leek gepareerd te worden, maar verdween vervolgens via verdediger Marlon Akloe alsnog achter doelman Landlust: 1-3.

Nadat Jasper Ludema via Kuipers en de paal een corner had weten te bewerkstelligen, volgden de wissels elkaar in rap tempo op. Appingedam bracht onder andere Bart Huizenga binnen de lijnen in de hoop dat hij als stormram zou kunnen fungeren. Even was er een periode dat er iets van druk op het doel van vv Groningen kwam te staan, maar echt gevaar ontstond daar niet uit.

Aan de andere kant waren de aanvallen een stuk dreigender, met als hoogtepunt een schot op onderkant lat van invaller Jhonny Meter. Het was dat Kuipers vervolgens een paar keer in de weg lag, anders was de nederlaag waarschijnlijk nog hoger uitgevallen.

* Appingedam – vv Groningen 1-3 (0-2). Antonie Simonides 0-1; Jaimie Walstra 0-2; Antonie Simonides 0-3; Marlon Akloe (eigen doel) 1-3.

No Replies to "Appingedam kan koploper geen pijn doen"