Spectaculaire seizoensopening autocross

Het seizoen is weer begonnen voor AutoSport Groningen. De eerste autocross stond zaterdag op het programma en werd in Ulrum verreden. De weergoden waren de organisatie goed gezind. Alle wedstrijden werden onder een prachtige zomerzon verreden. De organisatie kampte met technische problemen. De tijdwaarneming werkte, na meerdere tests, niet optimaal genoeg. Er werd in allerijl een nieuwe lus in de baan gegraven en dus konden de kleine honderd coureurs, na een oponthoud van zo’n drie kwartier, met hun eerste wedstrijd starten.

De baan was iets anders dan de voorgaande edities van dit spektakel in Ulrum, waardoor de coureurs in de eerste manches enorm moesten wennen, en dan met name aan bocht twee in de baan. Dit resulteerde in een aantal fikse koprollen, wat natuurlijk mooi was voor het publiek.

In de standaard 1400cc klasse was het de equipe Bleeker/de Wilde die de eerste manche wist te winnen, gevolgd door Jelle van der Laan en Danny van der Ploeg. Ook de tweede en de derde manche werden door Arjen de Wilde gewonnen, die telkens de goede lijn wist te pakken. In de standaardklasse boven 1950cc zorgde Johan Vording voor een kleine verassing.

Had hij het geluk in 2015 niet aan zijn zijde, nu lukte het wel.  In de eerste en de tweede manche kwam hij in beide keren als eerste over de streep, in de derde manche belandde hij op zijn dak. Ook Martin Bleeker uit Dokkum schreef twee manche’s op zijn naam in deze klasse. Sven Arkema kende technische problemen. Hij viel uit, maar wist in de tweede manche toch nog tweede te worden.

De tot 1950cc klasse kende een mooie strijd. Met name lokaal talent Jos Bronkema, van oorsprong afkomstig uit Ulrum, deed het erg goed in de manches met tweemaal de eerste plaats en een keer tweede. De junioren waren ook goed aanwezig in Ulrum, en lieten zien niet onder te doen aan de ‘grote heren’, een mooie strijd was er te zien. De zusjes Lize en Manon de Hoop uit Garnwerd  gingen met de volle winst in de eerste manche er vandoor. Sietze Jan Alma wist in de manches zelfs twee keer eerste te worden en een keer derde.

In de keverklasse, waarvan de coureurs uit heel Nederland kwamen, was het de hele dag Niels Smal uit Avenhorn die voor in het veld te vinden was. Hij lijkt daarom nu al een serieuze kanshebber te zijn voor het kampioenschap van de Idzenga Kevercup, waar deze heren voor streden.

Na het succes van 2015 organiseert AutoSport Groningen ook dit jaar weer het NK Vrije Standaard Series, een Nederlands kampioenschap voor de vrije standaard klasse. De eerste manche van deze klasse verliep wat rommelig. Men moest wennen aan de baan, maar het was wel Edwin de Vries uit Baflo die zijn visitekaartje achterliet door met zijn Honda de snelle jongens voor te blijven. Helaas ging hij net te breed en bleef hangen in de greppel.

Het was Leo Sintebin uit Heerhugowaard die de eerste manche op zijn naam schreef. Deze oude rot in het vak bewees maar weer eens dat hij nog lang niet afgeschreven hoeft te worden. De overige manches en finale was het huidig NK VS Series kampioen Tom van de Heuvel uit Hobrede die iedereen met strak stuurwerk voor wist te blijven.

Al met al kon de organisatie terugkijken op een geslaagde dagDe volgende wedstrijd van AutoSport Groningen vindt plaats op zaterdag 25 juni in Baflo. Dit belooft een snelle kleibaan te worden. Meer info vind u op www.autosportgroningen.nl

Uitslagen finales:
Standaard tot 1400cc: 1. Bleeker/de Wilde; 2. Danny van der Ploeg; 3. Eric Dallinga; 4. Peter Kuiper; 5. Patrick van der Ploeg
Standaard tot 1950cc: 1.Tiemen van der Veen; 2.Tiemen van der Veen; 3. Jos Bronkema; 4. Nico Braam; 5. Lourens Musschenga
Standaard boven 1950cc 1. Martin Bleeker; 2.Sebastiaan Knol; 3. Denny Dijk; 4. Johan Vording; 5. Henk Snippe
Junioren:  1. Sietze Jan Alma; 2. Thomas Hellinga; 3. Manon de Hoop; 4. Douwe Mulder; 5. Lize de Hoop; 6. Xander Huberts ; 7. Robin Wekema; 8. Raymon Kuil; 9. Johannes Alma; 10. Gerjan Teitsma
Vrije Standaard: 1. Tom van den Heuvel; 2. Leo Sintebin; 3. Kristian Nieboer; 4. Hendrikus Alkema; 5.Patrick Huberts
Keverklasse: 1. Niels Smal; 2. Patrick Hoexem; 3. Stephan Horn; 4. René Hoep

No Replies to "Spectaculaire seizoensopening autocross"