Dramatisch verlies SV De Heracliden

De Heracliden heeft een mirakel nodig om klassenbehoud nog veilig te stellen. Na de 0-5 nederlaag op eigen veld gelooft niemand nog in de kansen van de ploeg uit Uithuizermeeden. En dat is niet zo verwonderlijk, want wat het team van scheidend trainer Jan Medema liet zien was van een bedroevend slecht niveau. Helpman was eigenlijk nog genadig voor de gastheren die er, na een aanvankelijk goed begin, van alles aan deden om hun eigen ondergang in te luiden.

Helpman had vorige week met het Schildwolder SGV afgerekend en moest zich nu ten koste van De Heracliden een goede uitgangspositie zien te verwerven om zicht op promotie te houden. Het duel begon uiterst vermakelijk. Het voetbal was niet bijster goed, maar er gebeurde veel voor beide doelen waardoor het publiek zich niet hoefde te vervelen.

Jordi Dijkstra en Frank de Boer waren de eersten die tot succes probeerden te komen. Dijkstra trof de knuisten van de 45-jarige goalie René Klinkhamer en De Boer schoot voorlangs. Het waren tien prima minuten van de gastheren, die er echter geen vervolg aan wisten te breien. Elmer Laagland liet als eerste een waarschuwingsschot los en niet veel later gaf hij de voorzet waaruit Winnie Hensen tot drie keer toe mocht inzetten. Twee pogingen liepen stuk op goalie Buikema, de derde uithaal eindigde in het zijnet.

De Heracliden kwam nog n keer in de buurt van doelman Klinkhamer. Een prima pass van Stefan Haan belandde op links bij Richard Haan. Zijn voorzet viel voor de voeten van Tim Ottema, die vervolgens geen kracht vond om vol uit te halen.

In de 18e minuut werd het spel op de kar gezet. De Meisters kwamen onder druk te staan en wisten zich daar niet uit te voetballen. Het leer werd op een gegeven moment door Elmer Laagland opgepikt en verdween door een woud van benen in het doel van de gastheren: 0-1.

In een tijdsbestek van enkele minuten was het duel vervolgens beslist. Stefan Haan leverde op het middenveld de bal in, maar dacht opgelucht adem te kunnen halen toen de pegel naar voren aan doelman Pieter Buikema ten prooi leek te vallen. Die schoot echter tegen het lichaam van Winnie Hensen aan en zag het speeltuig tot zijn afgrijzen in het eigen doel vliegen: 0-2.

Nadat een schot van Laagland nog half gekeerd kon worden, was het in de 35e minuut opnieuw raak. Hensen veroverde op links de bal door op een stevige manier het duel aan te gaan en liet een loepzuivere voorzet van zijn voet vertrekken. Die werd door Laagland prima raak geprikt: 0-3. De mooiste uitgespeelde goal ontstond vlak voor het rustsignaal. Marius-Pier Brouwer verstuurde een pass in de richting van Laagland, die op zijn beurt Mart Huis met een prima steekbal wist te bedienen. Huis had geen moeite om de 0-4 aan te laten tekenen.

Er tekende zich een dramatische middag af voor De Heracliden, dat zich vrijwel onzichtbaar over het veld bewoog. Er werden geen duels gewonnen en achterin leek het bij tijd en wijle wel een gatenkaas. Helpman heerste op het middenveld en had geen kind aan de voorwaartsen van De Heracliden.

Na de thee viel er eigenlijk bitter weinig meer te beleven. De thuisclub probeerde het wel, maar de pogingen om tot een fatsoenlijke aanval te komen, zaten al in een vroegtijdig stadium op dood spoor. De opleving in het tweede bedrijf duurde slechts twintig minuten en leidden tot niet meer dan een halve doelpoging van Frank de Boer.

Helpman nam het heft weer in handen en probeerde de marge te vergroten. De mogelijkheden daartoe waren ruimschoots aanwezig, maar op de een of andere manier kregen de bezoekers het niet voor elkaar om de bal nog een keer tussen de palen door te jagen. En dus kregen ze nogmaals de hulp van de Meisters. Een corner van Laagland kwam bij de eerste paal terecht, waar zich een kluwen van spelers ophield. Het was echter Buikema die de bal wist te raken. In plaats van de bal uit de bedreigde hoek weg te tikken, sloeg hij het leer tegen het nylon en tekende daarmee voor de 0-5 eindstand.

Zoals reeds gememoreerd zullen de blauwzwarten volgend weekend een mirakel nodig hebben om zich veilig te spelen, maar zelfs de grootste optimist in Uithuizermeeden zal daar niet in willen geloven. ‘Ik moet helaas concluderen dat we niet hebben kunnen brengen wat nodig was om er een echte wedstrijd van te maken. Helpman was technisch vaardiger en speelde een stuk slimmer dan ons. Je kunt wel stellen dat het over en uit is’, sprak coach Jan Medema na het laatste fluitsignaal.

Zijn collega Bert Stienstra, die net als Medema aan het einde van dit seizoen stopt, probeerde de gevoelens van euforie binnen Helpman ietwat te temperen. Hij is van mening dat zijn ploeg ook voor het tweede duel scherp moet blijven. ‘We hebben de eerste helft gewonnen. Het is nu rust. We moeten nog een helft. Ik waak er wel voor om ons nu al rijk te rekenen. Er gebeuren wel vaker gekke dingen in het voetbal.’

* SV De Heracliden – Helpman 0-5 (0-4). Elmer Laagland 0-1; Winnie Hensen 0-2; Elmer Laagland 0-3; Mart Huis 0-4; Pieter Buikema (e.d.) 0-5

No Replies to "Dramatisch verlies SV De Heracliden"